Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 09 /23:23

Pareigūnai šturmavo apsiaustus teroristus, šie atidengė ugnį ir buvo nukauti

Prancūzijoje vyko milžiniška policijos operacija. Penktadienio ryte pavyko aptikti įtariamuosius žudynių „Charlie Hebdo“ redakcijoje vykdytojus. Po susišaudymo su pareigūnais jie paėmė įkaitą ir užsibarikadavo Damarten an Goelio rajono pastate. Pareigūnams vakare surengus šturmą abu teroristai buvo nukauti.
Teroristų Kouachi slaptavietės spaustuvėje šturmas 2015 m. sausio 09 d.
Teroristų Kouachi slaptavietės spaustuvėje šturmas 2015 m. sausio 09 d. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

SVARBIAUSIA INFORMACIJA:

  • Policijos ir specialiųjų pajėgų pareigūnai apsupo leidyklą Damarten an Goelio rajone, į šiaurę nuo Paryžiaus. Ten du įtariamieji dėl „Charlie Hebdo“ žudynių laikė įkaitą.
  • Įtariamieji užsibarikadavo pastate po to, kai ryte susišaudė su policijos pareigūnais. Tuomet sprukdami N2 autostrada broliai Kouachi pabėgo į Damarten an Goelį.
  • Penktadienį vakare įvykio vietoje pasigirdo šūviai ir sprogimai, prasidėjo šturmas.
  • Specialiosios operacijos metu abu teroristai buvo nukauti, įkaitas išlaisvintas. 
  • Broliai Kouachi policininkams buvo pareiškę, kad jie pasirengę mirti kaip kankiniai.

23.23 val. Pastate, kuriame užsibarikadavo broliai Kouachi, buvo dar vienas žmogus. Tačiau teroristai jo nepamatė, skelbia „Le Figaro“. 27 metų vyras pasislėpė vienoje dėžėje ir parašė savo tėvui trumpąją žinutę telefonu: „Aš pasislėpiau pirmame aukšte. Manau, kad jie visus išžudė, pranešk policijai“. 

Teigiama, kad šis vyras suteikė pareigūnams vertingos informacijos. 

21.20 val. Cherifas Kouachi BFMTV tikino, kad jį finansavo Jemene veikianti „al Qaeda“ Arabijos pusiasalyje“ (AQAP). 

Tuo tarpu skelbiama, kad Europos Sąjungos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sekmadienį dalyvaus Paryžiuje solidarumo mitinge.

„Prezidentas D.Tuskas gavo prezidento F.Hollande'o kvietimą, ir jis vyks į Paryžių dalyvauti eisenoje“, – sakė jo atstovas Prebenas Aamannas. Apie dalyvavimą šiame mitinge jau pranešė ir kitų šalių lyderiai: Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy, Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas. Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi savo paskyroje tinkle „Twitter“ parašė: „aš būsiu su @FHollande Paryžiuje sekmadienį#JeSuisCharlie. Mes neleisime baimei pakeisti mus #Europe“.

21.07 val. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as penktadienį vakare, kreipdamasis į tautą, patvirtino, kad per operaciją žuvo ir keturi įkaitai. Jis gyrė šturme dalyvavusius pareigūnus ir sakė, kad saugumo sumetimais bus sustiprinta viešųjų vietų apsauga. 

„Vienybė yra mūsų geriausias ginklas“, – sakė jis. 

Vienybė yra mūsų geriausias ginklas.

Jis pakvietė visus sekmadienį dalyvauti vienybės mitinge, į kurį žada atvykti ir daugelio Europos šalių lyderiai. 

20.45 val. Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve davė interviu, kurio metu sakė negalintis atskleisti daug šios operacijos detalių, tačiau gyrė pareigūnus, kurie šioje sudėtingoje situacijoje „elgėsi drąsiai ir profesionaliai“. 

VIDEO: French President: We Must React With Solidarity

Jis teigė, kad šalyje ir toliau bus stengiamasi išlaikyti pasirengimo galimiems teroro aktams būseną. „Mes išliekame mobilizuoti, kad užtikrintume Prancūzijos žmonių saugumą“, – sakė jis. 

20.12 val. Nors šturmas baigėsi ir teroristai nukauti, Paryžiuje ir toliau išlieka gausios policijos pajėgos. Manoma, kad jos Prancūzijos sostinėje budės per visą naktį. 

19.56 val. Nors teroristai skelbė esą pasiryžę mirti kaip kankiniai, pareigūnams pradėjus pastato šturmą jie bandė atsišaudydami sprukti, skelbia guardian.co.uk. Tačiau specialiosioms pajėgoms pavyko juos nukauti. 

19.28 val. Paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip ruošiamasi šturmui. 

18.37 val. Pranešama, kad prasidėjus šturmui abu teroristai išėjo iš pastato ir ėmė šaudyti į pareigūnus. 

Šiuo metu į įvykio vietą važiuoja daug greitosios pagalbos automobilių.

18.32 val. „Sky News“ skelbia, kad teroristų įkaitu laikytas vyras išlaisvintas. 

18.29 val. Tai, kad broliai nukauti, patvirtino ir BBC bei CNN. Skelbiama, kad per specialiąją operaciją du pareigūnai sužeisti. 

18.23 val. „Sky News“ skelbia, kad broliai Kouachi nukauti per specialiąją operaciją. Patvirtinimo tam dar  nėra.

18.17 val. Kaip skelbia guardian.co.uk, prasidėjo pastato šturmas. Specialiųjų pajėgų vyrai šiuo metu – ant pastato stogo. Prie pastato važiuoja daug greitosios pagalbos automobilių. 

18.04 val. Iš pastato rūksta dūmai, buvo pasigirdę šūvių serijos. Tai prasidėjo po to, kai pareigūnų grupė ėmė artintis prie pastato. 

17.59 val. „Sky News“ reportaže iš įvykio vietos girdėti šūviai ir sprogimai. 

17.56 val. Pareigūnai teigia, kad šiuo metu bandoma pradėti derybas su broliais Kouachi. Tačiau policijos atstovai įspėjo, kad tai – ilgas procesas, galintis užtrukti kelias valandas ar net dienas. 

15.17 val. Paryžiuje 5 įkaitus paėmęs vyras pareigūnams pareiškė juos laikysiantis tol, kol nebus leista pabėgti broliams Kouachi. Skelbiama, kad jis su Cherifu Kouachi susipažino kalėjime.

14.29 val. AFP praneša, kad Paryžiuje – dar viena įkaitų situacija. 

14.12 val. Į Damarten an Goelio rajoną, kur užpuolikai laiko įkaitą, siunčiama sunkioji karinė technika – įskaitant ir sraigtasparnius bei šarvuočius.

14.01 val. Damarten an Goelyje evakuojamos mokyklos.

13.56 val. Prancūzijos policija penktadienį paskelbė, kad buvo nustatytas ryšys tarp įtariamojo, siejamo su policininkės nužudymu pietiniame Paryžiaus priemiestyje, ir dviejų brolių, ieškomų dėl kruvino išpuolio satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiaus centre.

Iki šiol policija nesiejo trečiadienio rytą 12 žmonių gyvybių nusinešusios atakos sostinėje su kitą dieną įvykusiu incidentu Paryžiaus priemiestyje Monrūže, bet vienas policijos šaltinis sakė, kad preliminarus tyrimas atskleidė ryšį tarp įtariamųjų.

13.41 val. Tiesioginės transliacijos metu parodyti vaizdai, kaip pareigūnai susibūrė prie pastato, kuriame užpuolikai laiko įkaitę. Žurnalistai iš įvykio vietos praneša, kad pareigūnai ėjo ramiai.

Vietą yra apsupę policijos ir specialiųjų pajėgų pareigūnai.

13.18 val. „The Guardian“ paskelbė filmuotą medžiagą iš įtariamųjų gaudynių:

12.59 val. Manoma, kad įtariamieji teroristai įkaite laiko moterį. Policija patvirtino, kad įtariamieji laiko vieną asmenį, tačiau nenurodė jo lyties.

Karikatūristė Sigolene Vinson, išgyvenusi siaubą „Charlie Hebdo“ redakcijoje, žiniasklaidai anksčiau sakė, kad prie jos prisiartinęs vienas teroristas ištarė: „Aš tavęs nenužudysiu, nes tu moteris. Mes nežudome moterų, bet tu turi priimti islamą ir perskaityti Koraną.“

12.56 val. Naujienų agentūra AFP paskelbė specialiųjų pajėgų vykdomos operacijos žemėlapį: 

12.53 val.  Prancūzijos policija nustatė įtariamąjį, ketvirtadienį nušovusį vieną policijos pareigūnę Paryžiaus pietiniame priemiestyje Monrūže, ir sulaikė du jo aplinkos asmenis, pranešė vienas šiam tyrimui artimas šaltinis.

„Le Point“ pranešė, kad šaulys, kuris ketvirtadienį nužudė policininkę Paryžiaus priemiestyje, priklausė tai pačiai džihadistų grupuotei, kaip ir broliai Kouachi.

12.51 val. Pieva Damarten an Goelio rajone yra virtusi specialiųjų pajėgų sraigtasparnių aikštele:

12.37 val. Policijos apsupti broliai Kouachi policijai pareiškė, kad jie nori mirti kaip kankiniai, pranešė „Sky News“. Tai žiniasklaidai perdavė Senos ir Marnos politikas Yvesas Albarello.

12.33 val. Prancūzijos vyriausybė pareiškė, kad beveik neabejotina, jog saugumo pajėgoms pavyko surasti du pagrindinius įtariamuosius, siejamus su ataka prieš satyrinį leidinį „Charlie Hebdo“. Jie buvo užspeisti vienoje lengvosios pramonės įmonėje į šiaurės rytus nuo sostinės, o policijos šaltiniai anksčiau nurodė, kad bėgliai paėmė įkaitų.

„Esame beveik įsitikinę, kad tie du asmenys užspeisti tame pastate“, – Vidaus reikalų ministerijos atstovas Pierre'as-Henry Brandet penktadienį sakė televizijai iTELE.

12.25 val. L’Obs, remdamiesi keliais šaltiniais, praneša, kad Damarten an Goelio mieste nebeveikia mobilusis ryšys.

12.17 val. Prancūzijos specialiųjų pajėgų pareigūnai pastebėti užimantys pozicijas ant priešais esančio pastato stogo.

12.12 val. Žurnalistai iš įvykio vietos praneša, kad jų paprašyta nefilmuoti policininkų, kad įtariamiesiems nebūtų išduotos pareigūnų vietos.

11.59 val. Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas spaudai sakė: „Mes kariaujame su terorizmu. Mes nesame kare su religija, su civilizacija“.

11.55 val. Vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as pranešė, kad Prancūzijos policija vykdo operaciją, siekdama neutralizuoti du įtariamuosius.

„Vyksta operacija, per kurią siekiama neutralizuoti prieš dvi dienas įvykdytos bailios atakos vykdytojus“, – ministras sakė duodamas interviu televizijai.

11.50 val. „The Guardian“ žurnalistė iš įvykio vietos praneša, kad situacija mieste yra labai neaiški – nėra žinoma, kiek įkaitų laiko įtariamieji, taip pat – kiek žmonių sužeista per susišaudymą ryte.

11.36 val. Paryžiaus prokuratūra paneigė žiniasklaidos skelbiamą informaciją, kad ryte susišaudymo metu buvo aukų. 

11.30 val. Charles'o de Gaulle'io oro uoste, esančiame už maždaug 10 kilometrų nuo vietos, kur vyksta įkaitų drama, buvo neleista tūpti keliems lėktuvams. BBC tiesioginiame eteryje pranešė, kad yra uždaromi du iš keturių takų.

11.14 val. „Le Figaro“ paskelbė nuotrauką pastato, kuriame vyksta įkaitų drama. Tai – nedidelė spausdinimo įmonė. Pabrėžiama, kad nėra žinoma, kiek žmonių yra viduje.

11.10 val. Prancūzijos žiniasklaida praneša, kad Damarten an Goelio mokyklos yra užrakintos, mokiniai yra laikomi viduje, kol situacija nurims.

11.03 val. Prieš paimdami įkaitą įtariamieji susišaudė su policija. Leparisien.fr duomenimis, du žmonės žuvo, dar apie 20 – sužeisti.

11.01 val. Damarten an Goelio rajone prasidėjo derybos su įkaito pagrobėjais, pranešė iTV.

10.59 val. Nufilmuota įvykio vietoje:

VIDEO: Sraigtasparniai virš Dammartin-en-Goële

10.58 val. Vienas į „Le Monde“ paskambinęs regiono gyventojas praneša, kad teroristai su įkaitu slepiasi vienoje iš dviejų įmonių – „ Création Tendance Découverte“ arba prie „Aldi“ esančiame prekybos centre.

„Le Monde“ inf./„Création Tendance Découverte“
„Le Monde“ inf./„Création Tendance Découverte“

Damarten an Goelio mero teigimu, veiksmas vyksta spaustuvėje  „Création Tendance Découverte“, praneša „Le Monde“.

10.54 val. Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as patvirtino, kad Damarten an Goelio rajone vyksta didelė operacija, kurioje dalyvauja policijos sraigtasparniai.

10.46 val. Prezidentas François Hollande'as nutraukė susitikimą su ministrais, kuriame aptarinėjo žudynes „Charlie Hebdo“ ir įtariamųjų teroristų paiešką.

10.31 val. Liudininkai praneša, kad Seine-et-Marne regione mobilizuotos saugumo pajėgos – pareigūnai vyksta į vietą, kurioje, manoma, yra laikomi įkaitai. Lemonde.fr pažymi, kad kol kas negalima pasakyti, kiek įkaitų laikoma.

Regione gyventojams liepta likti namuose. Į orą pakelti trys sraigtasparniai.

VIDEO: Įtariamųjų paieška Prancūzijoje

„Le Monde“ praneša, kad iš vienuolikos sužeistųjų „Charlie Hebdo“ redakcijoje keturi dar guli ligoninėje, jų būklė labai sunki.

88 tūkst. saugumo pajėgų narių

Prancūzija pasiuntė elitines pajėgas ieškoti dviejų brolių, įtariamų nužudžius 12 žmonių per islamistų ataką prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“. Cherifas ir Saidas Kouachi antrąją naktį praleido laisvėje, nors buvo surengta didžiulio masto saugumo operacija.

Kaimiškame Eno regione į šiaurės rytus nuo Paryžiaus ginkluoti policininkai ir sukarintų pajėgų nariai, palaikomi sraigtasparnių, ketvirtadienį iki nakties naršė miškingą vietovę, netoli kurios, kaip manoma, bėgliai apiplėšė degalinę ir paliko automobilį, kuriuo pabėgo po trečiadienį surengtų žudynių sostinėje.

Manoma, kad broliai Kouachi  surengė daugiausia per pastaruosius 50 metų žmonių gyvybių Prancūzijoje nusinešusią ataką keršydami savaitraščiui, anksčiau ne kartą spausdinusiam karikatūrų, pašiepiančių musulmonų pranašą Mahometą.

Praėjus apie 24 val. nuo gaudynių pradžios, broliai buvo atpažinti per apiplėšimą degalinėje už 80 km nuo Paryžiaus, bet jiems vėl pavyko pasprukti – galbūt pėsčiomis. Policija nurodė, kad jie tebėra ginkluoti ir turi bent vieną Kalašnikovo automatą.

Į incidento vietą skubiai išvyko policijos specialiosios pajėgos. Regione buvo paskelbta aukščiausio laipsnio saugumo parengtis, kaip ir sostinėje. Automatais ginkluoti pareigūnai, vilkintys neperšaunamas liemenes, tikrino pastatus vietovėje, stebint susirūpinusiems vietos gyventojams.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), kontroliuojantis dideles teritorijas Irake ir Sirijoje, gyrė brolius kaip „didvyrius“ savo radijuje „al Bayan“.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as paskelbė, kad visoje šalyje aktyvuoti 88 tūkst. saugumo pajėgų narių ir kad sekmadienį Paryžiuje bus surengtas tarptautinis pasitarimas dėl kovos su terorizmu.

JAV buvo įtraukti į asmenų, kuriems draudžiama keliauti lėktuvais, sąrašą

Buvo išduoti orderiai suimti 32 metų Cherifą Kouachi – žinomą džihadistą, kuris 2008 metais buvo teistas dėl ryšių su islamistų grupe, verbavusia Prancūzijos piliečius vykti kautis su amerikiečiais Irake – ir jo 34 metų brolį Saidą. Abu jie yra gimę Paryžiuje alžyriečių šeimoje ir anksti liko našlaičiais.

Vienas aukšto rango JAV administracijos pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad vienas iš dviejų brolių, kaip manoma, buvo apmokytas tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ stovykloje Jemene, o kitas šaltinis sakė, kad jie abu ne vienerius metus buvo įtraukti į JAV įtariamų teroristų sąrašą.

Broliai Jungtinėse Valstijose buvo įtraukti į asmenų, kuriems draudžiama keliauti lėktuvais, sąrašą, todėl jie negalėjo atskristi į JAV, sakė pareigūnai.

Tuo tarpu B.Cazeneuve'as sakė, kad per saugumo operaciją buvo sulaikyti devyni asmenys.

18-metis Mouradas Hamydas, laikomas įtariamu išpuolio Paryžiuje bendrininku, pasidavė policijai ir pateikė alibi, sakė policijos šaltiniai. Kol kas neaišku, ar tas jaunuolis atliko kokį nors vaidmenį toje atakoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius