-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 17 /21:51

Premjerė apie A.Navalno sulaikymą: iliuzijos dėl sveiko Kremliaus proto turėjo galutinai išnykti

Premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad į Rusiją grįžusio opozicionierius Aleksejaus Navalno sulaikymas turėjo galutinai išsklaidyti iliuzijas dėl sveiko Kremliaus proto.

„Jei kažkas dar turėjo iliuzijų dėl sveiko Kremliaus proto, jos jau turėjo galutinai išnykti, pasauliui stebint įvykius iš Šeremetjevo oro uosto“, – tviteryje rašė premjerė I.Šimonytė.

Kremliaus kritikas A.Navalnas, kurį rugpjūtį Rusijoje buvo bandyta apnuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ šį vakarą grįžo į Maskvą ir netrukus buvo sulaikytas. Opozicionierius jam iškeltas baudžiamąsias bylas vadina sufabrikuotomis.

A.Navalno sulaikymą pasmerkė ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Aleksejaus Navalno drąsa ypač kontrastuoja su dabartinių Rusijos lyderių tamsa. Akivaizdu, kad tarptautinis dėmesys didelis, bet nepakankamas ir Rusijos valdžios nesustabdė nuo įprastų brutalių veiksmų A.Navalno bei jo rėmėjų atžvilgiu. Todėl visos ES pozicija taip pat turi būti aiški ir drąsi.

A.Navalno pavyzdys rodo, kad ir vienas žmogus gali pasipriešinti sistemai. Palaikyti tokias pastangas yra moralinė pareiga. Net ir tada, kai atrodo, kad tokie palaikymai prievarta paremtos sistemos neveikia ir situacijos niekaip nekeičia. Keičia! Ir vienas lauke – karys. Ir Rusijoje, ir Baltarusijoje. Nes bet kokios permainos prasideda nuo laisvos valios, nuo konkretaus žmogaus, aplink kurį buriasi kiti“, – savo feisbuko paskyroje rašė V.Čmilytė-Nielsen.

A.Navalno sulaikymą pasmerkė ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„A.Navalno areštas yra visiškai nepriimtinas. Reikalaujame nedelsiant jį paleisti. Europos Sąjunga turi veikti greitai, jei jis nebus paleistas, mums reikia svarstyti įvesti sankcijas, atsakant į tokį pasibaisėtiną žingsnį“, – anglų kalba tviteryje rašė G.Landsbergis.

Lietuvos užsienio reikalų ministeriją atsiuntė pranešimą, kuriame išreikštas reikalavimas paleisti A.Navalną ir patraukti į jo gyvybę pasikėsinusius žmones.

„Ministerija šiuos Rusijos teisėsaugos institucijų veiksmus vertina kaip dalį oficialiosios Maskvos inicijuotos A.Navalno persekiojimo ir sunaikinimo kampanijos. Panašu, kad A.Navalnas, išdrįsęs mesti iššūkį valdžiai, padarė dar vieną Maskvos akyse nedovanotiną klaidą – liko gyvas ir dar daugiau – paskelbė, kas į jį pasikėsino. Raginame nedelsiant paleisti A.Navalną, o taip pat atsakomybėn patraukti į jį pasikėsinusiuosius“, – sakė G.Landsbergis.

Rusijos kalėjimų tarnyba (FSIN) dabar sako, kad atvykusiam į Maskvą A.Navalnui gali grėsti kalėjimas už tai, kad jis pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Prokurorai taip pat gali iškelti su korupcija kovojančiam aktyvistui baudžiamąją bylą dėl įtarimų, kad jis neteisėtai pasisavino beveik 4 mln. dolerių, paaukotų jo organizacijoms.

Jau maždaug dešimtmetį Rusijos protesto judėjimo veidu laikomas A.Navalnas išgarsėjo kaip kovos su korupcija tinklaraštininkas ir antivyriausybinių mitingų organizatorius.

VIDEO: Sulaikytas į Maskvą grįžęs A.Navalnas – lėktuvas netikėtai nusileido kitame oro uoste, kur Kremliaus kritiko laukė pareigūnai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius