Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Kadyrovas įžūliai apgavo Kremliaus tyrėją, susidomėjusią masine egzekucija

Rusijos laikraštis „Novaja gazeta“ skelbia nustatęs, kad Čečėnijos pareigūnai apgavo Rusijos žmogaus teisių ombudsmenę Tatjaną Moskalkovą, kuri tyrė įtarimus, esą šio krašto policija 2017-aisiais surengė masinę įtariamųjų egzekuciją.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Tąkart, 2017 metų sausį, Čečėnijoje buvo įvykdyta didelė specialioji operacija, po kurios buvo areštuota 200 žmonių. Netrukus pasigirdo gandų, kad čečėnų policija nukankino ir nužudė 27 sulaikytuosius – tiesiog pareigūnų barakų rūsiuose.

Pasipiktinę nepriklausomi žurnalistai tada surinko galimai nužudytų žmonių sąrašą ir perdavė jį Kremliui, Rusijos tyrimų komitetui ir T.Moskalovai.

Bet pačios Čečėnijos tyrėjai netrukus atsiuntė pas T.Moskalkovą, kuri tų pačių metų rugsėjį atvyko į Čečėniją, du sąraše esą atsidūrusius vyrus – žiūrėkite, jie gyvi, Šamchano Jusupovo ir Machmos Muskijevo niekas nenužudė.

Abu čečėnai parodė ombudsmenei savo pasus ir tyrimas nė nebuvo pradėtas. Oficialiame dokumente buvo parašyta: „Niekas jų nepagrobė, niekas prieš juos nenaudojo fizinio smurto, jų nekankino, jie taip pat nebuvo suimti.“

Visa problema, anot „Novaja gazeta“, buvo tai, kad pas T.Moskalkovą buvo atvesdinti nužudytų vyrų broliai, kurie yra labai panašūs į velionius. Jusopovai – apskritai identiški dvyniai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tatjana Moskalkova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tatjana Moskalkova

Dabar „Interfax“ skelbia, kad T.Moskalkova „labai rimtai“ vertina „Novaja gazeta“ atliktą tyrimą, kuris, suprask, rodo, jog bent jau tie du vyrai iš tiesų buvo mirtinai nukankinti. Žmogaus teisių ombudsmenė esą susisiekė su leidiniu ir paprašė papildomos medžiagos.

Pačiame Kremliuje paprastai vengiama komentuoti pranešimus apie siaubingus žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje.

2016-ųjų pabaigoje ir kitų metų sausį reidai Grozne ir kituose Čečėnijos miestuose buvo surengti po to, kai buvo nužudytas policijos pareigūnas.

Anot „Novaja gazeta“, tada žmonės nebuvo formaliai areštuoti – juos sulaikė, nuvedė į rūsius, nukankino ir nužudė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius