-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusai apsijuokė: pasigyrė sunaikinę „Leopard“, nors iš tiesų susprogdino kombainą

Rusijos gynybos ministerija pasigyrė, kad jos kariuomenė jau kelias dienas stabdo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimą. Bet pranešimą apie tariamai sunaikintus porą tankų „Leopard“ palydėjo kadras su ataka prieš lauke važinėjančius kombainus. Užpuolikų trofėjus demaskavo prorusiški karo tinklaraštininkai ir pats samdinių organizacijos „Wagner“ savininkas Jevgenijus Prigožinas.
Šie lauke judantys objektai Rusijos karinei vadovybei pasirodė panašūs į tankus
Šie lauke judantys objektai Rusijos karinei vadovybei pasirodė panašūs į tankus / Ekrano nuotr. iš vk.com

Kariai apie „Leopard“ nekalbėjo

Antradienį Rusijos žiniasklaidos priemonėse ir įvairiuose tinklalapiuose pasipylė žinutės, kad Rusijos gynybos ministerija pranešė apie aštuonių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų tankų „Leopard“ sunaikinimą pietinėje Donecko dalyje.

Ukrainos pusė, ministro Sergejaus Šoigu teigimu, patyrė didelių technikos nuostolių: „sunaikinti 28 ukrainiečių tankai, tarp jų – aštuoni Vokietijoje pagaminti tankai „Leopard“, trys Prancūzijoje pagaminti ratiniai tankai „AMX-10“ ir 109 šarvuotos kovos mašinos“, pranešė „Interfax“.

Ekrano nuotr. iš interfax.ru/Pranešimai apie tariamą „Leopard“ sunaikinimą buvo iliustruoti jų nuotraukomis, bet objektai, kurie buvo atakuoti lauke, labiau priminė žemės ūkio techniką
Ekrano nuotr. iš interfax.ru/Pranešimai apie tariamą „Leopard“ sunaikinimą buvo iliustruoti jų nuotraukomis, bet objektai, kurie buvo atakuoti lauke, labiau priminė žemės ūkio techniką

Portalas gazeta.ru, remdamasis valstybine naujienų agentūra „RIA Novosti“, citavo gynybos ministrą, neva Rusijos kariai sužlugdė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų bandymą surengti puolimą ir „sustabdė priešą“.

Daugelis portalų ir tinklalapių pranešė ne tik šią informaciją, bet ir kad buvo paviešintas (čia, čia, čia, čia) vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip Rusijos kariai sunaikina mažiausiai du tankus „Leopard“.

Informaciją apie Ukrainos esą patirtus nuostolius ministerija paskelbė naktį iš pirmadienio į antradienį.

Iš pradžių nebuvo jokių šių skaičių patvirtinimų. Bet antradienio pavakary ministerijos kanale susirašinėjimų programėlėje „Telegram“ pasirodė 46 sekundžių trukmės įrašas, kaip tariamai sunaikinti „Leopard“.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Rusijos gynybos ministerija pranešė apie sunaikintus kelis ukrainiečių tankus, bet paskelbtame vaizdo įraše matyti kombainai
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Rusijos gynybos ministerija pranešė apie sunaikintus kelis ukrainiečių tankus, bet paskelbtame vaizdo įraše matyti kombainai

Juo panašiu metu savo kanale „Telegram“ pasidalijo ir „RIA Novosti“

Kai kuriuose tinklalapiuose teigiama, esą filmuke užfiksuotos „šarvuotos mašinos, kurias ukrainiečiai naudoja puolimui“, taip pat nurodyta, kad filmuojama iš sraigtasparnio Ка-52 „Alligator“, o technika sunaikinama raketa „Vihr“ (pagal NATO klasifikaciją – „AT-16 Scallion“).

Vaizdo įraše girdėti, kaip sraigtasparnio pilotai aptarinėja, ką matantys ir ką daryti: „Imsi arti? Pažiūrėk toliau“, „Kas ten toks stovi?“, „Na gerai, su juo padirbėkime“.

Beje, trumpame pokalbyje aiškiai negirdėti ne tik „Leopard‘, bet ir „tankas“.

Matyti, kaip kariai taikosi į lauke judantį tamsų objektą. Vienam ištarus „Pasiruošęs dirbti. Eina!“, matyti, kaip sprogmuo nukrenta ant objekto ir po akimirkos šis sprogsta.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Taikydamiesi kariai nė nesvarstė, ar lauke mato „Leopard“ arba apskritai tanką
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Taikydamiesi kariai nė nesvarstė, ar lauke mato „Leopard“ arba apskritai tanką

Pasityčiojo net J.Prigožinas

Tačiau „Google“ paieškojus informacijos pagal raktažodžius rusų kalba „Rusijos gynybos ministerija Leopard“, galima sužinoti, jog karių pagyros yra perdėtos.

Net jei vaizdo įrašas yra autentiškas ir padarytas šiomis dienomis, rusų kariams atakuojant ukrainiečius (to prieinamomis priemonėmis patikrinti neįmanoma), jame matyti ne tai, apie ką skelbia Rusijos karinė vadovybė.

Įdomiausia, kad apgaulę demaskavo karą palaikantys ir prokremliškai nusiteikę socialinių tinklų vartotojai.

Praėjus maždaug valandai, kai ministerija paskelbė vaizdo įrašą, žinomame propagandiniame „Telegram“ kanale „Военный Осведомитель“ (rus. „Karo pranešėjas“) pasirodė kadras iš filmuko ir kelių žemės ūkio mašinų nuotraukos. Jos palygintos su kadre matomų tamsių objektų siluetais.

„Gynybos ministerijos vaizdo įraše matomų siluetų išsamus palyginimas su žemės ūkio technika, į kurią šie siluetai panašiausi.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Prorusiški internautai šį kartą neužkibo ant propagandos kabliuko - netruko išsiaiškinti, kad lauke važinėjo į „John Deere“ 9000 serijos kombainą panašus objektas
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Prorusiški internautai šį kartą neužkibo ant propagandos kabliuko - netruko išsiaiškinti, kad lauke važinėjo į „John Deere“ 9000 serijos kombainą panašus objektas

Tai – amerikietiški „John Deere“ 9000 ir 700 serijos grūdų kūlimo kombainai, taip pat – „John Deere 4830“ traktorius-purkštuvas, – rašoma kanale. – Šios mašinos yra gana populiarios Ukrainoje.

Kam reikėjo paskelbti kadrus su klaidingu žemės ūkio technikos sunaikinimu kaip tikrą „Leopardų“ sunaikinimo vaizdo įrašą, mes nežinome.“

Bet šio kanalo autoriams neprireikė nė tiek laiko nustatyti, kad sraigtasparnio pilotai atakavo ne tankus – dar anksčiau paskelbtame įraše buvo suabejota, ar tikrai lauke matomi tankų siluetai.

Objektai atrodė kaip kombainai – tai liudijo aukštai iškelti iškrovimo sraigtai, kurie iš toli esą atrodė kaip tankų vamzdžiai. Be to, „tankai“ neturėjo bokštelių, o viename iš kadrų aiškiai matyti dviašė transporto priemonė.

Tokia pati išvada padaryta ir „Telegram“ kanale „Рыбарь“ („Rybar“): „Jei išdidinsite kadrą, objekto kontūruose galima įžiūrėti kažką panašaus į žemės ūkio techniką. Kontūruose išsiskiria ratai, o „vamzdis“ primena sraigtą. Pati sraigtasparnio įgula pokalbyje taikinio nevadina „Leopardu“.

Žinomas ukrainiečių žurnalistas Jurijus Butusovas vaizdo įrašą su komentarais, esą jame rodomas „Leopard“ sunaikinimas, pavadino „epiniu pravalu (rus. nesėkmė)“.

Dar daugiau – iš naujienos apie sunaikintus tankus išsityčiojo net pats nusikalstama organizacija pripažintos samdinių grupės „Wagner“ įkūrėjas J.Prigožinas.

Anot jo, vaizdo įraše matyti, kaip tankai, užsimaskavę kaip žemės ūkio technika, atlieka keistus manevrus – juda vienas link kito.

Pranešimą jis „Telegram“ kanale „Prigožino spaudos tarnyba“ palygino su garsiojo literatūros personažo barono Miunchauzeno prasimanymais. „Manau, kad baronas Miunchauzenas ilsisi“, – paskelbtame garso įraše emocingai kalbėjo J.Prigožinas.

Sunaikintais „Leopard“ jau gyrėsi

Tai – toli gražu ne pirmas kartas, kai Rusijos karinės vadovybės pranešimai apie pergales kare ar trofėjus prasilenkia su tiesa.

Tokių jau būta ne vieno. Visus pranešimus apie tariamus laimėjimus sieja viena detalė – nebūna jokių įrodymų (aiškių ir autentiškų nuotraukų ar vaizdo įrašų, dokumentų, oficialių patvirtinimų ar pan.), kad vienas ar kitas dalykas tikrai įvyko.

Taip pat skaitykite: Demaskuota Rusijos gynybos ministerijos klastotė

Prieš tris mėnesius Rusija jau džiūgavo sunaikinusi „Leopard“. Tačiau paviešintose nuotraukose, kuriose tariamai jos karys taikėsi į jį, nebuvo nei ruso, nei šio tanko.

Kone identišką nuotrauką galima rasti Libano kariuomenės paskyroje „Twitter“. Joje taip pat buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kurį propagandininkai irgi panaudojo.

Taip pat skaitykite: Rusija skelbia sunaikinusi tanką „Leopard“, bet paskelbtoje nuotraukoje – nei rusas, nei „Leopard“

Anksčiau rusai garsiai tvirtino, kad kartu su „lenkų samdiniais“ pagrobė tokį patį tanką. Tačiau šioje istorijoje buvo panaudota 2006 m. nuotrauka.

Taip pat skaitykite: Trofėjus aktyviausiai renka propaganda: kodėl Ukraina vis „netenka“ ginkluotės?

Išvada: Rusijos karinės vadovybės pagyros apie tariamai sunaikintus tankus „Leopard“ neturi pagrindo. Gynybos ministerijos išplatintame vaizdo įraše matyti, kaip susprogdinamas kombainas, ne karinė mašina.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius