Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusai lopo tankus ukrainiečių buitinės technikos lustais, o vėliau patys iš to juokiasi

Kai kurie socialinių tinklų vartotojai leipsta juokais – dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen tvirtina, kad rusai savo karinę techniką taiso iš buitinės technikos paimtais lustais. Internautų ir Rusijos propagandininkų tvirtinimu, tai būtų neįmanoma, tačiau šaipomasi be reikalo – indaplovių ir šaldytuvų elementai išties gali būti panaudoti lopant sugedusią karinę techniką.
Sunaikintas Rusijos tankas netoli fronto linijos
Sunaikintas Rusijos tankas netoli fronto linijos / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Tetos Uršulės pasaka prieš miegą:
Po rusų namus vaikšto kariškiai ir konfiskuoja visos buitinės technikos čipus.
Viskas tvarkingai, legaliai, net pateikia dokumentą su Šoigu parašu.
Kariškiai sako, kad dabar jiems verkiant reikia mikrobangų krosnelių, nes baigėsi visi „solncepiokai“
. Už sugadintą buitinę techniką kaip kompensaciją duoda po unitazą ir asfalto gabalą iš Ukrainos. Pasakos pabaiga. Labanaktis“, – tokia pašiepiančia žinute pasidalijo viena lietuvė (kalba netaisyta).

Šalia žinutės interneto vartotoja dalijosi U.von der Leyen Europos Parlamente Strasbūre rugsėjo 14 dieną skaityto metinio pranešimo ištrauka, išversta į rusų kalbą ir rodyta per propagandinio Rusijos televizijos kanalo „Rossija1“ žinias.

„Rusų kariai išima čipus iš indaplovių ir šaldytuvų, kad jais pataisytų karinę techniką. Jie nebeturi puslaidininkių. Rusijos pramonė sudraskyta į gabalus“, – sako EK pirmininkė pateikiamoje vaizdo įrašo ištraukoje.

Tai sukėlė pašaipų bangą Rusijoje, tačiau juokaujama be reikalo – buitinėje technikoje esantys puslaidininkiai išties gali tapti „donorais“ taisant sugedusius karo pramonės dirbinius.

Mykolajivo 79-osios oro desantininkų brigados nuotr./Sunaikinti Rusijos pajėgų tankai
Mykolajivo 79-osios oro desantininkų brigados nuotr./Sunaikinti Rusijos pajėgų tankai

Sena naujiena

U.von der Leyen nebuvo pirmoji, paskelbusi apie tokią rusų išmonę – apie tai dar gegužę kalbėjo JAV prekybos sekretorė Gina Raimondo.

„Turime ukrainiečių pranešimų, kad kai jie randa Rusijos karinę įrangą, joje būna puslaidininkių, kuriuos jie paėmė iš indaplovių ir šaldytuvų“, – Senato posėdyje sakė G.Raimondo, pažymėdama, kad neseniai susitiko su Ukrainos ministru pirmininku.

Pasak prekybos sekretorės G.Raimondo, kurios vadovaujamas departamentas prižiūri eksporto kontrolę, sudarančią didelę sankcijų paketo dalį, nuo vasario pabaigoje pradėtų taikyti sankcijų JAV technologijų eksportas į Rusiją sumažėjo beveik 70 proc.

Panašius eksporto draudimus, kurie taip pat taikomi Baltarusijai, priėmė 37 kitos šalys – Japonija, Australija, ES.

Atvejį apie puslaidininkius pateikė Ukrainos pareigūnai, kurie sekretorei papasakojo, kad, ištyrę perimtus Rusijos tankus, jie rado šaldytuvų ir komercinių bei pramoninių aparatų dalių, kurios, regis, kompensuoja neprieinamus komponentus, sakė Prekybos departamento atstovė spaudai Robyn Patterson.

Sankcijos veikia

Yale'io (Jeilio) universiteto Vadybos mokyklos liepos pabaigoje pristatytoje ataskaitoje skelbiama, kad Vakarų šalių sankcijos ir tarptautinio verslo pasitraukimas daro didelį neigiamą poveikį Rusijos ekonomikai.

Nors išaugusios energijos kainos Maskvai generuoja milijardines pajamas, duomenys, kuriuos pavyko gauti specialistams, rodo, kad Rusijos ekonomika smarkiai sulėtėjo nuo vasario 24 dieną prasidėtos invazijos, teigiama ataskaitoje.

Vakarų šalys ėmė taikyti sankcijas Rusijai jau nuo 2014-ųjų, kai 2014 metais Maskva aneksavo Ukrainos Krymo regioną.

Nuo to laiko prezidentas Vladimiras Putinas ragino dalį importo pakeisti vietos gaminiais ir sukaupė finansinį rezervą.

Visgi šalies pramonės raidą ir toliau skatino užsienio kapitalo investicijos ir pažangesnių technologijų, kurių Rusija pati negamina, pavyzdžiui, puslaidininkių, importas.

123RF.com nuotr./Lustas
123RF.com nuotr./Lustas

Gyvybiškai svarbios technologijos

Puslaidininkių technologijos, t. y. lustai, naudojami kone kiekviename elektronikos įrenginyje: pradedant kompiuteriais, telefonais ir buities prietaisais, baigiant dirbtinio intelekto technologijomis, skaitmenine debesija, automobilių ir gynybos pramone.

Technologijoms progresuojant sparčiau nei bet kada anksčiau, koja kojon žengia ir auganti lustų paklausa.

Taivano puslaidininkių gamybos kompanijai“ (TSMC) atitenka maždaug 53 proc. pasaulio lustų technologijų rinkos.

Čia ruošiami ne tik jos pačios, bet ir kitų bendrovių lustai.

Pietų Korėjos technologijų milžinei „Samsung“ tenka maždaug 17 proc. dydžio rinkos dalis.

Likusią dalijasi Jungtinių Valstijų, Japonijos ir Nyderlandų bendrovės.

Birželio pabaigoje JAV prekybos sekretorė G.Raimondo paskelbė, kad sugriežtinus sankcijas Rusijai lustų eksportas į šią šalį sumažėjo net 90 proc.

Apie tai, kad prisijungs prie sankcijų Rusijai, Taivanas paskelbė jau kitą dieną po pradėtos invazijos į Ukrainą.

Indaplovės ir tankai

Kaip 15min teigė Vilniaus universiteto (VU) Fotonikos ir nanotechnologijų instituto profesorius Gintautas Tamulaitis, visa šiuolaikinė elektronika yra puslaidininkinė elektronika.

„Pagrindinis puslaidininkinis prietaisas yra tranzistorius. Šiuolaikiniuose lustuose naudojami gana paprasti tranzistoriai – pavyzdžiui, mobiliajame telefone yra bent 2 mlrd. ar daugiau puslaidininkinių tranzistorių. O jie visi kartu veikdami užtikrina telefono veiklą.

Lygiai taip pat ir kituose prietaisuose.

O lustas – prietaisas, kuriame yra daug tranzistorių, kurie sujungti tokia tvarka, kad atliktų tam tikras funkcijas“, – paaiškino mokslininkas.

Asmeninio archyvo nuotr./Gintautas Tamulaitis
Asmeninio archyvo nuotr./Gintautas Tamulaitis

Pasak G.Tamulaičio, indaplovė ar šaldytuvas gali tapti „donoru“ kariniams prietaisams.

„Tie lustai yra gana standartiniai – gaminant prietaisus, pasirenkamas vienoks ar kitoks lustas. Gali būti, kad yra buitinių prietaisų arba automobilių gamyboje naudojamų lustų, kurie reikalingi ir karinėje technikoje.

Nieko tai nuostabaus. Be to, tai visiškai įmanoma.

Be abejo, kalbame tik apie pačius paprasčiausius lustus. Buitinėje technikoje jūs nerasite sudėtingų lustų, tačiau kai kuriems tikslams gali tikti ir paimti iš skalbimo mašinos “, – paaiškino profesorius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lustai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lustai

Anot G.Tamulaičio, iš buitinių prietaisų išimti lustai negali būti pakeisti ar modifikuoti papildomai, tačiau prie jų galima prijungti išorines grandines.

„Lustas yra visiškai hermetizuotas plastiko gabaliukas su daug jungčių, tokių „kojyčių“, tai prie jų galima, žiūrint kokiam tikslui lustas naudojamas, prijungti išorines grandines ir tada lustas atliks vieną ar kitą funkciją.

Išlupus lustą iš skalbimo mašinos, norint jį pritaikyti tanke, galima per išorines grandines sujungus kai kuriais atvejais panaudoti“, – paaiškino profesorius.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius