Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos belaisvių galimo kankinimo vaizdai – kur tai galėjo būti nufilmuota?

Viešojoje erdvėje neslopsta triukšmas dėl vaizdo įrašo, kaip esą ukrainiečiai tyčiojasi iš nelaisvėn paimtų šalį puolančių Rusijos karių. Rusijos propagandinėje žiniasklaidoje paskelbtos dviejų vyrų, įtariamų dalyvavus filmuojant šią sceną, pavardės, o socialiniuose tinkluose nurodyta ne tik numanoma vieta, kurioje viskas vyko, bet ir jos koordinatės. Ukraina perspėja, kad Rusija platina surežisuotus vaizdo įrašus.
Teigiama, esą įraše užfiksuotas ukrainiečių elgesys su nelaisvėn paimtais Rusijos kariais
Teigiama, esą įraše užfiksuotas ukrainiečių elgesys su nelaisvėn paimtais Rusijos kariais / Ekrano nuotr. iš newsnpr.org

Rodo ir patį žalojimą

Kaip 15min jau skelbė, jau keletą dienų socialiniuose tinkluose plinta ne vienas vaizdo įrašas, galimai liudijantis, kad ukrainiečiai tyčiojosi ir žalojo nelaisvėn paimtus Rusijos karius.

Ir Maskva, ir Kyjivas paskelbė, kad dėl užfiksuotų vaizdų bus atliekamas tyrimas. Ukraina, be kita ko, pirmiausia nusprendė išsiaiškinti, ar įrašai apskritai tikri. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnyjus pareiškė, kad Rusija „filmuoja ir platina surežisuotus vaizdo įrašus“, siekdama diskredituoti Ukrainos elgesį su rusų belaisviais.

Portalo 15min žurnalistai peržiūrėjo keletą galimai susijusių įrašų. Juose matyti įvairiai sužaloti – stipriai sumuštais veidais, nupjautu pirštu, sulaužytomis kojomis ir pan. – žmonės. Galima spėti, kad filmuota ne tuo pačiu metu, bet ar matomi tie patys žmonės, dėl sužalojimų sunku įvertinti. Dėl juose įamžinto žiauraus elgesio su žmonėmis pačių įrašų negalime skelbti.

Viename pustrečios minutės trukmės įraše, kuris platinamas nuo ankstyvo sekmadienio ryto ir yra labiausiai aptarinėjamas, matyti, kaip esą ukrainiečiai šaudo į nelaisvėn paimtus Rusijos karius.

Jame pirmiausia rodomi ant žemės mašinų aikštelėje suguldyti daugiau nei penki, kaip teigiama, karo belaisviai. Kai kurie – itin stipriai sužalotais veidais, peršautomis ar kitaip sužalotomis kojomis, sulaužytais šlaunikauliais.

Taip pat skaitykite: Karo mįslės: ar tikrai ukrainiečiai šaudė į nelaisvėn paimtus rusus?

Bent porai ant galvų užmauti maišai. Sykį vienas iš stovinčiųjų ginkluotų vyrų spiria gulinčiajam į galvą.

Vyrai kruvini, kai kur matomas ir šviesus kraujas – galimai arterinis, o toks kraujavimas pavojingiausias, nes greitai netenkama daug kraujo. Tiesa, kaip, kur ir kada (ar seniai iki filmavimo, ar toje pačioje vietoje) žmonės buvo sužaloti, iš įrašo neaišku.

Juos tardo uniformuoti ir ginkluoti vyrai. Vienas iš belaisvių dėl veido sužeidimų sunkiai gali atsakyti, kas yra jo vadas, kitas atsako esąs iš Azerbaidžano.

Ekrano nuotr. iš newsnpr.org/Teigiama, esą įraše užfiksuotas ukrainiečių elgesys su nelaisvėn paimtais Rusijos kariais
Ekrano nuotr. iš newsnpr.org/Teigiama, esą įraše užfiksuotas ukrainiečių elgesys su nelaisvėn paimtais Rusijos kariais

Įrašo pabaigoje rodoma, kaip iš autobusiuko išsodinami dar trys belaisviai (čia galima pamatyti RT padarytą ekrano nuotrauką) ir jiems peršaunamos kojos.

Veiksmas, kaip galima suprasti iš girdimų komentarų, vyksta Charkivo apylinkėse.

Greitai paskelbė įtariamųjų pavardes

Rusiškoje žiniasklaidoje jau skelbiamos bent dviejų ukrainiečių, galimai dalyvavusių šiame įvykyje, pavardės. Juos tariamai padėjo nustatyti vietos gyventojai.

Prokremliškas tinklalapis md.tsargrad.tv, remdamasis „Telegram“ kanalu „Tribunal“, pranešė, esą vienas iš jų – partijos „Nacionalinis korpusas“ Charkivo skyriaus lyderis Sergejus Veličko, pravarde Čili. Jis, teigiama, dalyvavo Maidano įvykiuose, o 2014-2015 m. – kovose Donbase.

Kitas numanomas kankinimų dalyvis, anot „Telegram“ kanalo „Readovka“, – Konstantinas Nemičevas. Tos pačios pavardės figūravo ne vienoje žiniasklaidos priemonėje.

Vyrai, be kita ko, priklauso teritorinės gynybos batalionui „Azov“ ir esą yra vieni iš Charkivo futbolo klubo „Metalistas“ gerbėjų. S.Veličko yra jų pamėgtos skanduotės „Putinas – ch***“ autorius.

Valstybės Dūmos deputatas, buvęs Rusijos oro desantininkų vadas, pulkininkas generolas Vladimiras Šamanovas net paskelbė, kad abu vyrai buvo sulaikyti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sulaikyti Rusijos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sulaikyti Rusijos kariai

Tiesa, politikas nesukonkretino, dėl kokių įvykių vyrai neva buvo sučiupti.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internautai nurodė galimą vaizdo įrašo padarymo vietą
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internautai nurodė galimą vaizdo įrašo padarymo vietą

Tačiau vienas proukrainietiškas „Telegram“ kanalas patikino, esą abu vyrai yra laisvėje. Ir vienas, ir kitas paskelbė tai patvirtinančius įrašus. Pastarajame K.Nemičevas užsimena ir apie melagingus vaizdo įrašus, kuriuos platina Rusijos propaganda.

Pranešė paėmę belaisvių

Įvairūs socialinių tinklų vartotojai nurodė ir vietą, kur galimai buvo filmuojama. „Įrašas buvo padarytas Mažosios Rohanės kaimo netoli Charkivo vakariniame pakraštyje“, – patikino vienas „Twitter“ vartotojas.

Minėtame „Telegram“ kanale „Tribunal“ nurodyta dar tiksliau – Mažosios Rohanės pieno gamykla, esanti į pietryčius nuo Charkivo.

Kanale „Readovka“ ir kur kitur pateiktos ir koordinatės – 49.939247 36.477169.

„Google Maps“ galima patikrinti, kad šioje vietoje (čia koordinatės užrašomos taip – 49°56'21.3"N 36°28'37.8”E) kaip tik ir yra Mažosios Rohanės pieno gamykla.

Ekrano nuotr. iš maps.google.com/Vietoje su internete skelbiamomis koordinatėmis yra pieno gamykla
Ekrano nuotr. iš maps.google.com/Vietoje su internete skelbiamomis koordinatėmis yra pieno gamykla

Įraše girdėti, kaip kažkuris iš vyrų užsimena apie kaimą, vėliau porą kartų nuskamba Charkivo pavadinimas (vienas iš belaisvių kaltinamas jo apšaudymu). Tai patvirtina socialinių tinklų vartotojų pateiktas nuorodas – minima vieta nuo šio miesto centro nutolusi vos 22 km.

Lyginant įraše matomus statinius, supančius automobilių aikštelę, ir kitas detales, pavyzdžiui, juodą tvorą, medžius, su „Google Maps“, galima daryti prielaidą, kad vaizdo įrašas padarytas vietoje su minėtomis koordinatėmis. Tai patvirtina ir BBC atlikta palydovu darytų ir archyvinių nuotraukų analizė.

Filmuojama scena atitinka karo eigą. Į pietryčius nuo Charkivo esančią Mažąją Rohanę kaip tik pastarosiomis dienomis ukrainiečiai atsikovojo iš Rusijos pajėgų.

VIDEO: Rusijos karių pralaimėjimas prie Mažosios Roganės kaimo. 2022 m. kovo 28 d.

Taip pat buvo atkovotas Vilchivkos kaimas, esantis už 6 km į šiaurę nuo Mažosios Rohanės. Patys ukrainiečiai pranešė nukovę apie 70 okupantų, dar 27 paėmę į nelaisvę.

Remdamiesi informacija apie pastarųjų dienų orus, BBC taip pat padarė išvadą, kad filmuojama galėjo būti šeštadienį.

Nors įraše šnekama rusiškai ir ant uniformų nematyti pulko ženklų, kaip tik iš kalbos galima daryti prielaidą, kad veiksmas vyksta Ukrainoje – tai išduoda vos girdimas kai kurių tardančiųjų akcentas. Tokiuose žodžiuose, kaip govori, noga (rus. „kalbėk“, „koja“), vietoj G jie ukrainietišku stiliumi taria H.

Rusija Ukrainą užpuolė vasario 24 dieną. Pastaruoju metu pasirodė daug įrodymų, kad Rusija vykdo žiaurus karo nusikaltimus – sąmoningai bombarduoja civilinius objektus, šaudo į beginklius žmones, o rusų kariai prievartauja moteris ir mergaites.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius