Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos žurnalistai atskleidė pasakiško Ramzano Kadyrovo turto kilmę

Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas nevengia pasipuikuoti pasakiškais turtais. Jam vieni niekai už milijoną dolerių paspardyti kamuolį su Diegu Maradona ar už du milijonus pasiboksuoti su Mike'u Tysonu. Ir tai tik smulkios išlaidos. Rusijos žurnalistų tyrimas atskleidė, kokius pasakiškus turtus valdo R.Kadyrovo klanas ir iš kur atsirado šie turtai.
Vladimiras Putinas ir Ramzanas Kadyrovas
Vladimiras Putinas ir Ramzanas Kadyrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mitinė „auksinė Čečėnija“ realybėje yra viena gatvė Grozne. Iš naujo atstatytas „Pergalės“ prospektas. Dabar jis vadinamas Vladimiro Vladimirovičiaus Putino vardu. Senuoju vardu jį vadinti galima tik šeimos ar draugų rate. Jei atsitiktinai taip pasakysite taksistui, laukite nemalonumų ir susitikimo su Kadyrovo žmonėmis. Čia juos vadina „krašnikais“ nuo raidžių KRA (Kadyrovas Ramzanas Achmetovičius). Tai neliečiamųjų kasta.

Teroro sistema

Kai vietinį futbolo klubą treniravo legendinis futbolininkas Ruudas Gullitas, R.Kadyrovas, norėdamas įsiteikti svečiui, visus į stadioną vedančios gatvės namus nudažė oranžine, Nyderlandų rinktinės spalva.

„Pas mus atėjo kaukėti žmonės. Kameros užfiksavo, kad jie su savimi turėjo pistoletus. Išlaužė duris, sudaužė mūsų techniką, kiekviename kambaryje numetė popieriaus ir padegė“, – pasakojo Čečėnijoje veikiančios organizacijos „Komitetas prieš kankinimus“ atstovas Sergejus Babinecas.

Ši organizacija yra viena iš dviejų žmogaus teisių gynimo organizacijų, kurios veikia Grozne. Kita organizacija – „Memorial“.

Nors R.Kadyrovas Grozną vadina pačiu saugiausiu miestu Rusijoje, gruodį jame buvo įvykdytas išpuolis. Kovotojai užėmė Spaudos rūmus. Susidorojęs su išpuolio organizatoriais R.Kadyrovas liepė sudeginti jų artimųjų namus. Čečėnijoje suliepsnojo 15 namų. „Komiteto prieš kankinimus“ atstovai stojo ginti žmonių ir patys tapo valdžios taikiniu.

„Scanpix“ nuotr./Grozno koncertų salė, prie kurios susisprogdino savižudis
„Scanpix“ nuotr./Grozno koncertų salė, prie kurios susisprogdino savižudis

Alichanas Achmedovas gyvena Grozne, visai šalia stadiono „Achmat arena“. Kai vietinį futbolo klubą treniravo legendinis futbolininkas Ruudas Gullitas, R.Kadyrovas, norėdamas įsiteikti svečiui, visus į stadioną vedančios gatvės namus nudažė oranžine, Nyderlandų rinktinės spalva. Pats R.Gullitas Grozne beveik nesirodė.

Neliečiamųjų kasta

Buvau mušamas kaip bokso kriaušė, kurią daužant treniruojama smūgiavimo technika. Mane laikė rūsyje, kur buvau fotografuojamas, – pasakojo A.Achemtovas.

A.Achmetovas dirbo itin svarbių bylų tyrėju. Viena iš tokių bylų buvo milicininko nužudymas. Pagrindiniu įtariamuoju tapo specialiosios paskirties būrio karys. Šiam būriui vadovavo R.Kadyrovo klasiokas Alichanas Cakajevas.

Įtariamasis iš milicininko pasiskolino pinigų, o kai atėjo laikas juos grąžinti, tiesiog nužudė pažįstamą. A.Achmetovas buvo surinkęs visus įrodymus, tačiau teismo jie nepasiekė. Vietoje to, pats A.Achmetovas atsidūrė R.Kadyrovo žmonių rankose.

„Buvau mušamas kaip bokso kriaušė, kurią daužant treniruojama smūgiavimo technika. Mane laikė rūsyje, kur buvau fotografuojamas“, – pasakojo vyras.

VIDEO: Fondo „Atvira Rusija“ filmas „Šeima“

Vėliau jis buvo išvestas į aikštę ir parklupdytas. Jam liepta nuleisti gavą. „Taip bus su kiekvienu, kuris nuskriaus mūsų kovotoją“, – į stebėtojus kreipėsi A.Cakajevas.

Prieš A.Achmetovą buvo užvesta bylą. Jis kaltinamas kovotojo sumušimu. Izoliatoriuje jis praleido metus. Vėliau jam skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė už įgaliojimų viršijimą. Sumušto A.Achmetovo nuotrauką teismas atsisakė pridėti prie bylos medžiagos.

Tušti dangoraižiai

„Grozny city“ statybos kainavo daugiau nei 500 mln. dolerių. Spindintis Grozno centras iš arti labiau primena ne Niujorką, o Detroitą tačiau jau planuojamas naujas statybų etapas. „Grozny city 2“ kainuos milijardą ir bus gerokai ambicingesnis.

Vos sutemus centrinė miesto aikštė ima tviskėti šviesomis, tik vietoje Mahomedo šlovinamas R.Kadyrovas ir V.Putinas. Iš penkių „Grozny city“ stovinčių dangoraižių, keturi beveik tušti. Juose turėjo įsikurti didžiausių pasaulio korporacijų biurai, tačiau užsienio bendrovių investicijos Grozne nesudomino.

Dalis butų buvo skirti Čečėnijos elitui, tačiau įtakingi asmenys butus nusipirko, bet iš gimtuosiuose kaimuose stovinčių namų kraustytis nepanoro. Gyvas tik 5 žvaigždučių viešbutis, kuriame galima rasti vienintelį restoraną Čečėnijoje, kuriame legaliai parduodamas alkoholis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaisras Grozne
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaisras Grozne

„Grozny city“ statybos kainavo daugiau nei 500 mln. dolerių. Spindintis Grozno centras iš arti labiau primena ne Niujorką, o  Detroitą, tačiau jau planuojamas naujas statybų etapas. „Grozny city 2“ kainuos milijardą ir bus gerokai ambicingesnis. Jame stovės „Achmat Tower“ dangoraižis – antras pagal dydį Europoje.

Achmato Kadyrovo fondas

Pasakiški R.Kadyrovo turtai sukrauti ne tik Rusijos biudžeto dėka. Kur kas daugiau jam ir jo klanui atneša sudėtinga duoklės sistema.

Daugelis galvoja, kad Grozno pasikeitimai finansuojami iš Rusijos biudžeto pumpuojamais pinigais.

Kiek per 15 metų buvo pervesta į Čečėnijos biudžetą, sunku pasakyti. Vien oficialių dotacijų suma viršija 500 milijardų rublių. Ir tai neskaičiuojant pinigų, kuriuos Rusijos federacijos įstaigos Čečėnijoje išleidžia tiesiogiai.

Federalinių lėšų programą kontroliuoja asmeniškai R.Kadyrovas. Teigiama, kad jam lieka trečdalis į respubliką pervedamų pinigų. Kitaip sakant, apie 20 mlrd. rublių (335 mln. dolerių) per metus Maskva R.Kadyrovui sumoka už tai, kad viskas būtų ramu.

„Scanpix“/AP nuotr./Ramzanas Kadyrovas
„Scanpix“/AP nuotr./Ramzanas Kadyrovas

Šis fondas sumokėjo milijoną dolerių legendiniam futbolininkui Diegui Maradonai, už tai, kad jis pasitreniruotų su R.Kadyrovu.

Tačiau pasakiški R.Kadyrovo turtai sukrauti ne tik Rusijos biudžeto dėka. Kur kas daugiau jam ir jo klanui atneša sudėtinga duoklės sistema.

Achmato Kadyrovo fondas dar vadinamas alternatyviu Čečėnijos biudžetu. Oficialiai fondui vadovauja R.Kadyrovo motina Aimani Kadyrova.

Visai neseniai šis fondas Rusijos baikerių grupei „Naktiniai vilkai“ padovanojo 16 „Harley Davidson“ motociklų. Tai tik menkniekis. Šis fondas sumokėjo milijoną dolerių legendiniam futbolininkui Diegui Maradonai, už tai, kad jis pasitreniruotų su R.Kadyrovu. Dar du milijonus dolerių fondas skyrė vienam garsiausių visų laikų boksininkų Mike'ui Tysonui, už tai, kad jis pamokė R.Kadyrovą boksuotis. Ir tai tik pradžia. Garsenybių sąrašą galia būtų tęsti ilgai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas ir Diego Maradona
AFP/„Scanpix“ nuotr./Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas ir Diego Maradona

Paklaustas, kas remia fondą, R.Kadyrovas dažniausiai atsako, kad geri žmonės arba Alachas padeda.

„Jis visą laiką turi vieną atsakymą – man viską duoda Alachas, nes aš teisingai elgiuosi“, – sakė žurnalistė Ksenija Sokolova.

Kiekvienas moka duoklę

Pats R.Kadyrovas savo turto ir pajamų deklaracijoje nurodo, kad pernai jis uždirbo 4,4 mln. rublių (254 tūkst. eurų). Čečėnijos prezidentas neturi net nuosavo automobilio. Tik namą ir sklypą.

Apie tai Čečėnijoje uždrausta kalbėti. Kartą per mėnesį kiekvienas čečėnas į A.Kadyrovo fondą moka duoklę. Biudžetinių įstaigų darbuotojai moka 10 proc. Sistema veikia paprastai, darbuotojai pasirašo, kad gauna visą atlyginimą, tačiau dešimtadalis jo neišmokamas ir keliauja tiesiai į fondą.

Jei dirbate privačiame sektoriuje samdomu darbuotoju, į fondą turite pervesti iki trečdalio pajamų. Verslui duoklė didžiausia. Verslininkai į fondą turi pervesti iki pusės savo pelno. Nesutikti reiškia prarasti viską.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas ir Jenas-Claude'as Van Damme'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas ir Jenas-Claude'as Van Damme'as

Surinkti pinigai nėra apmokestinami ir R.Kadyrovo klano leidžiami niekam nekontroliuojant. Pats R.Kadyrovas savo turto ir pajamų deklaracijoje nurodo, kad pernai jis uždirbo 4,4 mln. rublių (254 tūkst. eurų). Čečėnijos prezidentas neturi net nuosavo automobilio. Tik namą ir sklypą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius