Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 21 /13:44

Po S.Cichanouskajos spaudos konferencijos policija sulaikė A.Lukašenkos rėmėją

Pirmąją spaudos konferenciją Lietuvoje surengusi opozicijos kandidatė Baltarusijos prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja ragino visas pasaulio šalis gerbti Baltarusijos suverenitetą ir tautos pasirinkimą. Pasak opozicijos kandidatės, ji į Baltarusiją grįš tik tuomet, kai bus saugu tai padaryti. Po spaudos konferencijos buvo sulaikytas Aliaksandro Lukašenkos rėmėjas.

Paklausta, ar nesibaimina Rusijos intervencijos Baltarusijoje, S.Cichanouskaja atsakė: „Aš raginu visas pasaulio šalis gerbti Baltarusijos Respublikos suverenitetą.“ Ji taip pat atsakė ir į klausimą, kokios Europos Sąjungos (ES) sankcijos būtų pačios efektyviausios.

„Noriu padėkoti visoms šalims, kurios remia baltarusius, Baltarusijos žmonių siekį ginti savo teises, tačiau vėlgi noriu pakartoti – aš raginu visas šalis gerbti mūsų šalies suverenitetą“, – spaudos konferencijoje Vilniuje kalbėjo opozicijos kandidatė.

S.Cichanouskaja sakė labai mylinti Baltarusiją ir labai norinti į ją grįžti, tačiau padarys tik tuomet, kai jausis saugi.

S.Cichanouskaja teigė, kad „mūsų bendras tikslas – paprastas: „nebenorime daugiau gyventi baimėje ir mele“.

„Norime to, į ką teisę turi kiekvienas žmogus pasaulyje – teisę gyventi, nebūti sumuštiems gatvėje, teisę nepatekti į kalėjimą be teismo ir teisę į demokratinius, skaidrius rinkimus“, – žurnalistams sakė S.Cichanouskaja.

Rugpjūčio 9 dieną vykusių prezidento rinkimų nugalėtoja pasiskelbusi S.Cichanouskaja reikalavo, kad būtų nutraukta prievarta, į laisvę paleisti politiniai kaliniai, surengti skaidrūs rinkimai. Jos sutuoktinis Siarhejus Cichanouskis, siekęs tapti kandidatu į prezidentus, šiuo metu yra įkalintas.

Opozicijos kandidatė teigė, kad į klausimą, kiek laiko dar tęsis demonstracijos, „atsakys tik laikas“. „Bet baltarusių tauta jau niekuomet negalės priimti šios vadovybės, ji negalės atleisti ir užmiršti viso to smurto, kurį mūsų piliečiai patyrė taikių demonstracijų metu“, – tikino ji.

Pasak S.Cichanouskajos, nebuvo oficialios Maskvos bandymų su ja susisiekti dėl situacijos Baltarusijoje.

„Nepasirinkau šio kelio“

S.Cichanouskaja priminė „nesirinkusi šio kelio“ ir nenorėjusi tapti politike. Jos teigimu, šiandien net neverta svarstyti, ar ji, pavykus surengti naujus rinkimus, keltų savo kandidatūrą. „Nes mūsų pagrindinis uždavinys yra tas, kad būtų surengti atviri ir sąžiningi rinkimai“, – pridūrė ji.

Ji atsisakė kalbėti apie grėsmes, su kuriomis susidūrė ji ir jos šeima. „Aš manau, kad kiekvienas žmogus mūsų šalyje jaučia baimę, dabar pakankamai baisu, bet turime peržengti per šią baimę ir eiti toliau“, – teigė S.Cichanouskaja,

Opozicijos kandidatė sakė nenorinti komentuoti, ar dieną po rinkimų pasirodę vaizdo įrašai buvo nufilmuoti S.Cichanouskajai patiriant spaudimą.

Juose S.Cichanouskaja tikino išvykusi iš Baltarusijos dėl vaikų, prašė baltarusių „nesipriešinti milicijai, neiti į aikštes“, kad nesukeltų pavojaus savo gyvybei. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad šie vaizdo įrašai buvo nufilmuoti S.Cichanouskajai būnant Baltarusijos Centrinio rinkimų komiteto būstinėje ir „matomai“ patiriant spaudimą.

Spaudos konferencijoje Baltarusijos kandidatė paragino streikuojančius darbininkus Baltarusijos valstybinėse įmonėse kurti streiko komitetus, su kuriais bendradarbiautų Koordinacinė taryba.

Sulaikytas Jurijus Subotinas

Pasibaigus spaudos konferencijai ir iš salės išėjus S.Cichanouskajai, Jurijus Subotinas ėmė šaukti, kad tokie žmonės kaip A.Lukašenka „išves Lietuvą iš nevilties“, tikino, kad A.Lukašenka prezidento rinkimuose surinko daugiau balsų nei S.Cichanouskaja. Policija jį netrukus sulaikė.

VIDEO: Po S.Cichanouskajos spaudos konferencijos policija sulaikė rėkavusį A.Lukašenkos rėmėją

Policijos atstovai 15min patvirtino, kad J.Subotinas buvo sulaikytas, jam bus surašytas administracinio nusižengimo protokolas už viešosios tvarkos pažeidimą

VIDEO: Jurijus Subotinas po S.Cichanouskajos spaudos konferencijos

Pabėgo į Lietuvą

S.Cichanouskaja į Lietuvą atvyko rugpjūčio 10-osios naktį – po to, kai kelias valandas praleido Baltarusijos Centrinio rinkimų komiteto (CRK) būstinėje. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tuomet skelbė, kad S.Cichanouskaja „matomai patyrė tam tikrą spaudimą“ ir „neturėjo daug pasirinkimo, kaip tik palikti šalį“. Esą Baltarusijos pareigūnai „netrukdė išvykimui, dar ir pagelbėjo“.

VIDEO: Įspūdingas vakaras Minske: minia vieningai kėlė į dangų švieseles ir vėliavas

Pasak L.Linkevičiaus, S.Cichanouskaja turėjo nacionalinę Lietuvos vizą, ji šalyje be jokių apribojimų gali būti vienerius metus. Kartu su ja atvyko štabo vadovė Maryja Maroz.

TAIP PAT SKAITYKITE: Prie ambasados Vilniuje protestavę baltarusiai: suprantame S.Cichanouskajos sprendimą išvykti

Būdama Lietuvoje S.Cichanouskaja paskelbė inicijuojanti Koordinacinės tarybos, skirtos perduoti valdžią Baltarusijoje, įsteigimui. Ketvirtadienį Baltarusijos prokurorai pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl Koordinacinės tarybos veiklos – esą ji „yra nukreipta į valdžios užgrobimą ir kenkia Baltarusijos nacionaliniam saugumui“.

Po trečiadienį vykusio Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimo prezidentas Gitanas Nausėda paskelbė, kad Europos Sąjungos (ES) tikslinės sankcijos Baltarusijos pareigūnams, atsakingiems už smurtą prieš protestuotojus ir rinkimų rezultatų klastojimą, bus skirtos „artimiausioje ateityje“.

Lietuva taip pat parengė nacionalinių sankcijų sąrašą, kuriame 32 asmenys, įskaitant A.Lukašenką. Jiems nebus leidžiama atvykti į Lietuvą.

Anglų kalbos mokytojos kvalifikaciją turinti 37 metų S.Cichanouskaja prezidento rinkimuose nusprendė balotiruotis, kai buvo areštuotas jos vyras populiarus tinklaraštininkas Siarhejus Cichanouskis. Pagrindinis jos pažadas kampanijos metu – surengti naujus skaidrius rinkimus.

Baltarusijoje masiniai protestai kilo rugpjūčio 9 dieną, kai valdžios pareigūnai paskelbė, esą juos nugalėjo ilgametis šalies vadovas A.Lukašenka. Pirmosios dienomis pareigūnams brutaliai malšinant protestus, buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių. Iš izoliatorių paleisti taikūs protestuotojai pasakoja apie smurtą ir kankinimus.

Tęsiantis protestams Baltarusijoje taip pat prasidėjo streikai valstybinėse įmonėse. Penktadienį S.Cichanouskaja paviešino vaizdo įrašą, kuriame ragino darbininkus tęsti streikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius