Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sąmokslo teorijų kūrėjai nepaleidžia K.Schwabo: pažėrė naujų melagienų

Davoso ekonomikos forumo įkūrėjas Klausas Schwabas skiepų priešininkų ir sąmokslo teorijų kūrėjų dažnai minimas nuo pat COVID-19 pradžios. Ramybės nėra ir pandemijai, regis, aprimus. Šįkart imta tvirtinti, neva jis „susidėjo į kišenę visus prezidentus ir globalius lyderius“. Tačiau tokių žodžių jis nesakė, o diskusija, iš kurios konteksto ištraukta frazė tapo melagiena, įvyko net prieš 8 metus.
Klausas Schwabas
Klausas Schwabas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nuo pat pandemijos pradžios sąmokslo teorijų kūrėjai skleidžia žinią apie tariamai egzistuojančią autoritarinę „pasaulinę vyriausybę“, kuriai vadovauja galingi kapitalistai ir politikai, – slaptą sąmokslą, kurio dalyviai neva planuoja valdyti visą pasaulį ir įvesti jame naują, savo, tvarką.

Pritariantieji šiai teorijai įsitikinę, kad COVID-19 pandemija buvo surežisuota ir paremta melagingais duomenimis, skiepai nuo šios ligos sukurti per greitai ir yra kenksmingi, pasitelkus dirbtinį intelektą ir 5G ryšį pasaulyje kuriama nauja tvarka, kurios tikslas – visus kontroliuoti, o už to stovi technologijų elitas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio ekonomikos forumas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio ekonomikos forumas

Kaip viskas prasidėjo?

Didysis perkrovimas (angl. The Great Reset) yra pasaulinis ekonomikos atgaivinimo po COVID-19 pandemijos planas.

Jis gimė iš Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) iškeltos Didžiojo kapitalizmo perkrovimo idėjos.

2020 m. pirmoje pusėje pasiūlytas planas daugiausia dėmesio skiria pasaulinei ekonominei lygybei, ragina vyriausybes pagerinti mokesčių politiką, imtis pavėluotų reformų ir Ketvirtosios pramonės revoliucijos inovacijų.

Apie tai kalbama ir užpernai vasarą išleistoje K.Schwabo bei ekonomisto Thierry Malleret knygoje „COVID-19: didysis perkrovimas“.

2020 m. birželį tuometinis Velso princas Charlesas (dabar karalius Karolis III) ir kasmetinio Davoso aukščiausiojo lygio susitikimo vadovas pristatė iniciatyvą, raginančią į pandemiją žvelgti kaip į galimybę, kurią pavadino „Didžiuoju pasaulio ekonomikos perkrovimu“.

VIDEO: „Didžiojo perkrovimo“ idėjos pristatymas

Tuometinis princas kalbėjo, kad rūpestis planeta ir jos gyventojais turėtų būti globalios vertės kūrimo kertiniu akmeniu.

„Turime neįtikėtiną galimybę sukurti visiškai naujas tvarias pramonės šakas“, – kalbėjo Karolis III.

Kitas šios iniciatyvos kūrėjas, profesorius K.Schwabas „Didžiojo perkrovimo“ idėją paaiškino publikacijoje, paskelbtoje pristatant idėją.

„Pandemija yra reta, bet siaura galimybė iš naujo apmąstyti, įsivaizduoti ir pakreipti mūsų pasaulį, kad sukurtume sveikesnę, teisingesnę ir labiau klestinčią ateitį“, – rašoma publikacijoje.

Tačiau plano apimtis didžiulė – jis apima technologijas, klimato kaitą, darbo ateitį, tarptautinį saugumą ir kitas temas, todėl sunku tiksliai suprasti, ką „Didysis perkrovimas“ galėtų reikšti praktiškai.

Šis aiškumo trūkumas lėmė tai, kad PEF ir K.Schwabas atsidūrė sąmokslo teorijų kūrėjų taikinyje.

Tarp jaunųjų lyderių – ir lietuvis

2017 m. Harvardo universitete vykusioje paskaitoje, kurios ištrauka dabar ir dalijamasi socialiniuose tinkluose, K.Schwabas pareiškė, kad Kanados premjeras Justinas Trudeau, ir daugiau nei pusė jo kabineto narių buvo PEF „Jaunųjų pasaulio lyderių“ (angl. Young Global Leaders) programos dalyviai.

Tai yra programa, kurios rėmuose skatinami perspektyvūs 30-40 metų amžiaus lyderiai.

Programoje taip pat dalyvavo Angela Merkel, Tony Blairas, Emmanuelis Macronas, Elonas Muskas, Markas Zuckerbergas ir Ivanka Trump.

„Mes skverbiamės į kabinetus“, – kalbėdamas Harvarde K.Schwabas sakė, o tai sukėlė pasipiktinimo bangą ir net manipuliacijas, esą PEF įkūrėjas gyrėsi, kad pasaulio politikus laiko „savo kišenėje“.

Tačiau tokia frazė paskaitos metu nenuskambėjo.

„Jaunųjų pasaulio lyderių“ programos metu atrinkti kandidatai dalyvauja penkerių metų trukmės projekte, kurio metu turi galimybę plėtoti savo idėjas, bendradarbiauti su kitais lyderiais.

2021 metais Lietuvos deleguotas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius taip pat pateko į šią programą.

Tačiau dalyvavimas jaunųjų lyderių projekte nebūtinai reiškia, kad asmuo bus pakviestas ir į Davoso ekonomikos forumą.

Virginijus Sinkevičius
Virginijus Sinkevičius

Įtakingas, bet pasaulio nevaldo

Pasaulio ekonomikos forumą 1971 metais įsteigė K.Schwabas.

Iš pradžių tai buvo įmonėms skirtas susitikimas, tik vėliau jame ėmė dalyvauti politikos lyderiai.

Kaip skelbiama PEF pristatyme – jis yra nepriklausomas, nešališkas ir nesusijęs su jokiais specialiais interesais.

PEF geriausiai žinomas dėl kasmetinio Pasaulio ekonomikos forumo susitikimo Šveicarijos slidinėjimo kurorte Davose.

Į šį renginį reguliariai susirenka verslo ir politikos lyderiai iš viso pasaulio, kurie diskutuoja pasauliniais klausimais.

Davoso susitikime neabejotinai dalyvauja įtakingi žmonės, darantys didžiulę įtaką pasaulio įvykiams.

Galima teigti, kad Pasaulio ekonomikos forumas yra elitistinis ir atsiskyręs, tačiau nėra jokių patikimų įrodymų, kad jis kontroliuoja pasaulio vyriausybes.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius