Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 04 /17:18

Šiaurės Korėja turi kovinės galvutės dydžio branduolinių ginklų ir rengiasi dar vienam raketos bandymui

Pietų Korėja užfiksavo ženklų, kad Pchenjanas rengiasi dar vienam raketos bandymui, galbūt – tarpžemyninės balistinės raketos paleidimui. Be to, Pietų Korėja ir JAV, reaguodamos į sekmadienį Šiaurės Korėjos surengtą branduolinį bandymą, dislokuos daugiau Kiniją pykdančios priešraketinės gynybos elementų, pirmadienį paskelbė Seulo Gynybos ministerija.
Šiaurės Korėja atliko šeštąjį branduolinį bandymą
Šiaurės Korėja atliko šeštąjį branduolinį bandymą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ministerija nurodė, kad nuo sekmadienį Pchenjano įvykdyto branduolinio bandymo nuolat pastebima ženklų, jog Šiaurės Korėja „ruošiasi dar vienam balistinės raketos paleidimui“.

Tačiau daugiau detalių žinyba nepateikė, taip pat nenurodė galimos paleidimo datos.

Sekmadienį Šiaurės Korėja atliko vandenilio bombos bandymą, sukėlusį 6,3 balo stiprumo stiprumo žemės drebėjimą.

Šiaurės Korėjos šio sekmadienio branduolinio bandymo galingumas buvo maždaug 50 kilotonų, pirmadienį Pietų Korėjos parlamentą informavo Gynybos ministerijos pareigūnai.

Tai reikštų, kad sprogimas buvo penkiskart galingesnis už ankstesnį Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą, kuris buvo atliktas pernai rugsėjį, ir daugiau kaip triskart galingesnis už JAV atominę bombą, 1945 metais nušlavusią Hirošimą Japonijoje.

Praeitą antradienį Pchenjanas pasaulį sunerimti privertė tuomet, kai Šiaurės Korėjos paleista raketa praskriejo virš žemyninės Japonijos dalies.

Savo ruožtu JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas perspėjo Šiaurės Korėją, kad JAV turi „gausybę“ pasirinkimų, kaip sunaikinti Šiaurės Korėją. Anot jo, į bet kurią didesnę grėsmę JAV ar jos sąjungininkams būtų atsakyta „didžiuliu“ kariniu atsaku, kuris būtų triuškinantis.

Jis teigė, kad D.Trumpo administracija nenori jokios šalies, įskaitant ir Šiaurės Korėją, sunaikinimo. Į klausimą, ar karas neišvengiamas, jis neatsakė.

Radiacijos padidėjimo neužfiksuota

Japonija ir Kinija pirmadienį paskelbė po Šiaurės Korėjos branduolinio bandymo dar neužfiksavusios jokio radiacijos atmosferoje padidėjimo, nors nuogąstaujama, kad per „kolapsą“ po požeminio sprogimo galėjo įvykti nuotėkis.

Ministerija: „Stebėjimo rezultatai rodo, kad šis Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas kol kas nepadarė jokio poveikio mūsų šalies aplinkai ar visuomenei.“

Japonijos vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Yoshihide Suga žurnalistams sakė, kad nei „stebėjimo postuose visoje šalyje“, nei tiriant oro pavyzdžius, kuriuos po sekmadienio sprogimo paėmė oro pajėgos, „nebuvo užfiksuota nieko ypatinga“.

Kinijos aplinkos ministerija pirmadienį pranešė, kad radiacijos lygis prie jos sienos su Šiaurės Korėja taip pat yra normalus.

„Stebėjimo rezultatai rodo, kad šis Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas kol kas nepadarė jokio poveikio mūsų šalies aplinkai ar visuomenei“, – savo oficialiame tinklalapyje parašė ministerija.

Japonijos gynybos ministras Itsunori Onodera sekmadienį sakė, kad Tokijas pasiuntė lėktuvus, galinčius aptikti radioaktyviąsias daleles.

Nuogąstavimai dėl nuotėkio po Šiaurės Korėjos įvykdyto sprogimo, kurį Pchenjanas pavadino sėkmingu vandenilinės bombos bandymu, kilo Kinijos stebėtojams netrukus po pradinio žemės drebėjimo, kurį sukėlė sprogimas, užfiksavus antrą požeminį smūgį.

Pasak stebėtojų, antrą, 4,6 balo smūgį galėjo sukelti „kolapsas“ – uolienų virš požeminio sprogimo vietos įgriuvimas.

Sekmadienio sprogimas buvo daug galingesnis už visus ankstesnius Šiaurės Korėjos branduolinius bandymus. Jį pajuto Kinijos miestų gyventojai ir už šimto kilometrų nuo Šiaurės Korėjos sienos.

„Daugiau priešraketinės gynybos elementų“

Du Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemos (Terminal High Altitude Air Defense, THAAD) paleidimo įrenginiai jau yra veikiantys, bet visuomenės susirūpinimas dėl galimo šios JAV sistemos poveikio aplinkai privertė Seulą sustabdyti tolesnį įrengimą.

„Keturi likę paleidimo įrenginiai netrukus bus laikinai dislokuoti, kad atsvertų didėjančias branduolinę ir raketinę grėsmes iš Šiaurės (Korėjos)“, – sakoma ministerijos pareiškime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV sėkmingai išbandė priešraketinę sistemą THAAD
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV sėkmingai išbandė priešraketinę sistemą THAAD

THAAD paleidimo įrenginiai yra dislokuoti JAV karine baze paverstuose golfo laukuose Songdžu apygardoje 300 km į pietus nuo Seulo.

Jų dislokavimas papiktino Kiniją, kuri seniai įrodinėja, kad tai destabilizuos regioną, ir kuri keršydama įvedė Seului neoficialias ekonomines sankcijas.

Diplomatinis Kinijos protestas

Kinija pirmadienį pareiškė Šiaurės Korėjai diplomatinį protestą dėl savaitgalį Pchenjano įvykdyto branduolinio bandymo.

Kinija „pareiškė griežtą protestą asmeniui, vadovaujančiam KLDR (Šiaurės Korėjos) ambasadai Kinijoje“, – nurodė šalies Užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas.

„Scanpix“/AP nuotr./Geng Shuangas
„Scanpix“/AP nuotr./Geng Shuangas

„Kinija nepalaiko KLDR sprendimo vystyti branduolinę ir raketų programas; pasisakome už pusiasalo denuklearizaciją. Ši mūsų pozicija yra gerai žinoma. Ją puikiai žino ir KLDR“, – sakė jis.

Ištobulino branduolinį ginklą

Pietų Korėja mano, kad Šiaurės Korėja tikrai sugebėjo sukurti pakankamai kompaktišką branduolinį ginklą, kurį gali nešti tarpžemyninės balistinės raketos, pirmadienį paskelbė Seulo gynybos ministras.

„Manome, kad jis (Šiaurės Korėjos branduolinis ginklas) tinka tarpžemyninei balistinei raketai“, – kitą dieną po Pchenjano įvykdyto branduolinio bandymo informuodamas parlamentarus sakė Song Young-Moo.

Ragina paruošti naują rezoliuciją

Japonija pirmadienį paragino Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybą pritarti pasiūlymui paruošti naują rezoliuciją dėl sankcijų Šiaurės Korėjai, atsakant į jos atliktą jau šeštą branduolinį bandymą.

„Mes daugiau nebegalime gaišti laiko“, – sakė Japonijos ambasadorius Koro Bessho žurnalistams prieš skubiai sušauktą Tarybos posėdį.

„Reikia, kad Šiaurės Korėja jaustų spaudimą – jeigu ji toliau eis tuo keliu, sulauks pasekmių“, – pareiškė jis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius