Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Havajų gaisrai sukelti lazeriu, o tai numatė Simpsonai? Ne, tai – tik sąmokslo teorija

Simpsonų šeimynėlė vėl pademonstravo pranašiškus gebėjimus ir numatė gaisrus Havajuose? Taip tvirtina interneto vartotojai, besidalijantys ištrauka iš bemaž dešimtmečio senumo epizodo. Negana to, jie animaciniame filme įžvelgė patvirtinimą, neva ugnį įplieskė „tiesioginės energijos ginklai“.
Gaisras išgalvotame Springfilde kilo, kai nuo skulptūros atsispindėję saulės spinduliai įplieskė ugnį
Gaisras išgalvotame Springfilde kilo, kai nuo skulptūros atsispindėję saulės spinduliai įplieskė ugnį, ne nuo naujoviško ginklo / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Tai nėra vienintelė melagiena apie salyną nusiaubusias liepsnas. Daugumos jų esmė – gaisrai tariamai buvo sukelti tyčia, pavyzdžiui, siekiant atlaisvinti teritoriją privačiai kompanijai ar naujoviškam miestui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gaisras Havajų Maujo saloje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gaisras Havajų Maujo saloje

Šiomis dienomis pranešta, kad dingusiųjų per gaisrus skaičius sumažėjo iki 66, o patvirtintų mirčių – 115 – nebepadaugėjo. Bet kartu paaiškėjo, itin aktyviai dezinformaciją apie ugnį skleidė Kinija, pasitelkusi dirbtinį intelektą ir kitus naujus metodus.

Įspėjo dėl ugniai palankaus oro

Havajuose jau nuo rugpjūčio pradžios tai vienur, tai kitur kildavo nedideli gaisrai, bet jie buvo greitai sutramdomi. Rugpjūčio 8-ąją Maui salą apėmė didžiulės liepsnos.

Nacionalinės meteorologijos tarnybos biuras Honolulu dar išvakarėse buvo paskelbęs „raudonos vėliavos įspėjimą“. Jis reiškė, kad gaisrams itin palankios oro sąlygos – stiprus vėjas, žema santykinė drėgmė ir aukšta temperatūra – jau buvo susidariusios arba tuoj susidarys.

Nepaisant to, pasipylė išvedžiojimai, kad pragaištingi gaisrai salyne buvo sukelti tyčia, imta diskutuoti apie priežastis. Nemažai interneto vartotojų aiškino, esą ugnį įplieskė vyriausybinis kosminis lazeris (čia, čia) arba „tiesioginės energijos ginklai“ (directed energy weapons, DEW), siekiant virš sunaikintos salos pastatyti "išmanųjį miestą".

Taip pat skaitykite: Dėl COVID-19 „kalti“ ir Simpsonai: ne, seriale pandemija nebuvo išpranašauta

Sąmokslo teorija, esą miškų gaisrams sukelti valdžios atstovai naudoja kosminius lazerius, šaudomus iš karinių ginklų, žinomų kaip DEW, internete plinta jau nuo 2018-ųjų.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Tai buvo „SpaceX“ raketos „Falcon 9“ pakilimas, ne spindulys, nutaikytas į Havajus
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Tai buvo „SpaceX“ raketos „Falcon 9“ pakilimas, ne spindulys, nutaikytas į Havajus

Nuotrauka, kurioje matyti į dangų kylantis šviesos spindulys ir kuri platinama kaip įrodymas, esą gaisrams Havajuose sukelti buvo panaudotas lazeris, yra vos naujesnė – padaryta 2019-ųjų pabaigoje. Joje užfiksuotas kompanijos „SpaceX“ raketos „Falcon 9“ pakilimas iš Vandenbergo oro pajėgų bazės, esančios Kalifornijoje, už maždaug 4 tūkst. km.

Užsidegė nuo saulės

Nuo mėnesio vidurio į procesą buvo „įtraukti“ garsieji Simpsonai – animacinio serialo veikėjai. Dezinformacijos bangą, kad ugnį Havajuose tariamai pasėjo naujoviškas ginklas, papildė nuolat atgimstanti melagiena, kad jie nuspėjo svarbius įvykius, šiuo atveju – gaisrus salyne.

Taip skelbė ir kai kurie internautai iš Lietuvos. Viena „Facebook“ vartotoja retoriškai paklausė, ar „Simpsonai irgi parodė apie lazerius / spindulius“.

Po kelių valandų, pasidalijusi kitu įrašu, ji rusiškai ir angliškai parašė: „Taip – ne prognozės, jie aiškina, ką jie daro.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą gaisrai Havajuose sukelti tyčia, o tai nuspėta seriale „Simpsonai“
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą gaisrai Havajuose sukelti tyčia, o tai nuspėta seriale „Simpsonai“

Šiais kadrais su panašiais komentarais dalijosi daugelis interneto vartotojų (čia, čia, čia).

Taip pat skaitykite: „Simpsonai“ nenumatė banko griūties – epizodas buvo priderintas prie 2023-iųjų įvykių

Vandens ženklas, matomas vienoje iš platinamų serialo ištraukų, nuveda į „TikTok“ paskyrą @el_informantemayor, tik čia jo nebelikę.

„Simpsonų“ ištraukose, kuriomis dalijamasi internete, šviesos spindulys griauna viską, ką sutinka kelyje. Teigiama, neva tai rodo, kad seriale buvo nuspėtas DEW panaudojimas. „Atrodo labai panašu į tai, kas nutiko Maui“, – prie ištraukos su minėtos „TikTok“ paskyros vandens ženklu pakomentavo vienas „Twitter“ vartotojas.

Kai kuriuose vaizdo įrašuose matyti scena, kurioje Springfilde naujai pastatytą chromuotą skulptūrą staiga apšviečia ryškūs saulės spinduliai. Blizgantis paviršius ima juos atspindėti lyg veidrodis, tad į vieną susijungę spinduliai tampa „mirtini“ – miestas ima liepsnoti.

VIDEO: „Simpsonų“ epizodas, kuriame esą buvo išpranašauti 2023-iųjų gaisrai Havajuose

Kituose įrašuose rodomas tik ugnį sukeliantis spindulys, o kadrai su skulptūros vaizdu ir paaiškinimu, nuo ko viskas prasidėjo, iškirpti. Visą sceną galima pamatyti kanale „Daily Simpsons“ platformoje „YouTube“.

Taip pat skaitykite: Simpsonai nuspėjo ir Kanados protestus? Ne, serialo kadrai buvo permontuoti

Kadrai iš „Simpsonų“, kuriais aktyviai dalijamasi internete, yra tikri, bet jų interpretacijos nepagrįstos.

Paieška internete pagal raktinius žodžius „Simpsonai šviesos spindulys“ atskleidžia, kad dalijamasi ištrauka iš serialo 28-ojo sezono epizodo „Monty Burns’ Fleeing Circus“. Pavadinimas yra britų satyrinių skečų serialo „Monty Python's Flying Circus“ („Monthy Python“ skrajojantis cirkas“) parodija, taip pat – žodžių žaismas, nes burn angliškai reiškia „degti“.

Šią – pirmąją sezono – seriją televizija „Fox“ parodė 2016 m. rugsėjo 25 d., likus bemaž aštuoneriems metams iki Havajų gaisrų. Nors nupieštas spindulys vizualiai galbūt ir primena didelės galios lazerio spindulį, jis nebuvo vaizduojamas kaip karinis ginklas. Epizode nebuvo jokių užuominų į „nukreiptos energijos ginklus“ ar padedamąjį spindulį.

Ginklai dar neįdiegti

JAV vyriausybės atskaitomybės biuro (GAO) šių metų balandžio ataskaitoje terminas „nukreiptos energijos ginklas“ reiškia „technologiją, kuri naudoja koncentruotą elektromagnetinę energiją, iššautą šviesos greičiu“. Šie ginklai iššautų šviesos greičiu ir galėtų sunaikinti priešo taikinius.

Ekrano nuotr. iš gao.gov/Tiesioginės energijos ginklai
Ekrano nuotr. iš gao.gov/Tiesioginės energijos ginklai

Įvairių tipų ginklams naudojami skirtingos elektromagnetinio spektro regionai, pavyzdžiui, radijo bangos ir mikrobangos.

Gynybos departamentas šiuo metu kuria tokius ginklus, skirtus daugybei grėsmių, įskaitant dronus ir raketas, nugalėti. Tam išleidžiama maždaug 1 mlrd. dolerių per metus. Bet ši technologija dar niekur nebuvo įdiegta. GAO nustatė, kad, nors pažanga daroma, departamento pastangos perkelti prototipus į įsigijimo programas susiduria su iššūkiais.

Nėra įrodymų, kad tokio tipo ginklai kada nors buvo gaminami ar naudojami gaisrams ar oro nelaimėms sukelti.

VIDEO: Nukreiptos energijos ginklai (Directed Energy Weapons)

Ruošiasi prezidento rinkimams?

Kaip skelbiama, gaisrus Havajuose sukėlė itin aukšta temperatūra, sausas, karštas ir vėjuotas oras.

Taip pat skaitykite: Kuri versija dėl Havajų gaisrų teisinga: sukelti tyčia ar kalta sausra, karštis ir vėjas?

Šiomis dienomis paaiškėjo, kad nemažai melagienų apie šių gaisrų priežastis atkeliavo iš Kinijos. Apie tai pranešė dienraštis „The New York Times“. Remdamasis įvairių tyrėjų išvadomis, leidinys skelbia, kad Pekino įtakos kampanija, kurioje naudojamas dirbtinis intelektas, sparčiai keičia taktiką.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete plinta įvairios versijos apie Havajuose įsisiautėjusius gaisrus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete plinta įvairios versijos apie Havajuose įsisiautėjusius gaisrus

„Kai praėjusį mėnesį per Maui salą su naikinančiu įniršiu persirito miškų gaisrai, vis išradingesni Kinijos informaciniai kariai ėmėsi veiksmų.

Ši nelaimė nebuvo natūrali, teigė jie internete pasklidusioje melagingų pranešimų virtinėje, tai buvęs Jungtinių Valstijų bandomo slapto „orų ginklo“ rezultatas.

Siekiant labiau įtikinti, pranešimuose buvo pateikiamos nuotraukos, kurios, panašu, sukurtos dirbtinio intelekto programomis. Taip jie tapo vienais pirmųjų, pasinaudojusių šiomis naujomis priemonėmis dezinformacijos kampanijos autentiškumo aurai sustiprinti.“

Kinijai, kuri 2016 ir 2020 m. JAV prezidento rinkimuose liko nuošalyje, kai Rusija vykdė įsilaužimo operacijas ir dezinformacijos kampanijas, pastangos miškų gaisrus pateikti kaip sąmoningą Amerikos žvalgybos agentūrų ir kariuomenės veiksmą buvo staigus taktikos pakeitimas, rašoma dienraščio interneto svetainėje.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą gaisrai Havajuose sukelti tyčia, o tai nuspėta seriale „Simpsonai“
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą gaisrai Havajuose sukelti tyčia, o tai nuspėta seriale „Simpsonai“

Tyrėjai iš „Microsoft“, „Recorded Future“, „RAND Corporation“, „NewsGuard“ ir Merilendo universiteto padarė prielaidą, kad Kinija kuria paskyrų tinklą, kuris gali būti panaudotas būsimoms informacinėms operacijoms, įskaitant kitus JAV prezidento rinkimus. Tokį modelį Rusija sukūrė maždaug per metus iki 2016 m. rinkimų.

15min verdiktas: melas. Havajuose siautėjusius gaisrus sukėlė itin aukšta temperatūra, sausas, karštas ir vėjuotas oras, ne „tiesioginės energijos ginklai“. To taip pat nenumatė animacinio serialo „Simpsonai“ kūrėjai. Internete platinamo epizodo turinys buvo iškraipytas, siekiant paskleisti sąmokslo teoriją, kuri nepanaši nei į scenarijų, nei į realius įvykius.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius