-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sirijoje daugėja iš Rytų Gutos anklavo evakuotų žmonių

Rytų Gutoje daugiau kovotojų ir civilių penktadienį autobusais išvažiavo iš buvusios sukilėlių tvirtovės, o per savaitę trunkančią operaciją evakuotų žmonių skaičius perkopė 30 tūkst., paskelbė Sirijos valstybinė žiniasklaida.
Evakuojami Rytų Gutos gyventojai
Evakuojami Rytų Gutos gyventojai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rytų Guta Sirija

Kaip nurodo naujienų agentūra SANA, iš Rytų Gutos teritorijos, kontroliuotos islamistų grupuotės „Faylaq al-Rahman“, autobusais išvežta 31,890 žmonių.

Pietinės buvusio sukilėlių anklavo dalies, esančios netoli Damasko, prasidėjo kovo 24 dieną įsigaliojus susitarimui dėl pasitraukimo, kuriam tarpininkavo pagrindinė Sirijos vyriausybės rėmėja Rusija.

Evakuojami žmonės buvo pervežti šimtais autobusų reisų, bet penktadienį gyventojai bei kovotojai, kuriems buvo leista pasiimti šautuvų, tebeplūdo iš nuniokotos vietovės. Taip palaipsniui pasibaigė penkerius metus trukęs pasipriešinimas viename iš apsiaustų rajonų.

Prasidėjus evakuacijai „Faylaq al-Rahman“ atstovas Stambule Waelis Alwanas (Vaelis Alvanas) sakė naujienų agentūrai AFP, kad gali išvykti net 30 tūkst. žmonių.

Anot padėtį Sirijoje stebinčios britų nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), penktadienį į Rytų Gutos pietinę dalį atvyko daugiau autobusų, pasiruošusių išvežti tūkstančius žmonių.

Pabrėžiama, kad evakuacija iš islamistų kontroliuojamos teritorijos vyksta jau septintą dieną iš eilės.

Tuo tarpu SANA pranešė, kad per pastarąjį mėnesį Rytų Gutą paliko iš viso 135 tūkst. žmonių.

Į šį skaičių patenka Rusijos nustatytais humanitariniais koridoriais išvykusių pabėgėlių, taip pat evakuotieji pagal susitarimus dėl pasitraukimo. Dauguma pastarųjų buvo vežami į šalies šiaurės vakaruose esančią Idlibo provinciją.

Per praėjusią savaitę vykusią evakuaciją ištuštėjo mažesnis pasipriešinimo židinys Harastoje. Šią teritoriją kontroliavo grupuotė „Ahrar al-Sham“.

Šiuo metu deramasi dėl evakuacijos susitarimo trečiai ir paskutinei sukilėlių kontroliuojamai teritorijai, kur yra didžiausias Rytų Gutos miestas Duma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius