Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skalbiamas tualetinis popierius išrastas, bet net sankcijos neprivertė jo naudoti

Rusijos žiniasklaida ir socialinių tinklų vartotojai iškapstė seną naujieną, kad buvo sukurtas daugkartinis tualetinis popierius, ir pritaikė ją aktualijoms – esą britai priversti jį naudoti užklupus krizei dėl taikomų sankcijų. Tai yra melagiena – toks ekologiškas sprendimas buvo rastas prieš keletą metų, bet vartotojams jis nepatiko dėl didesnių vandens ir skalbimo priemonių sąnaudų, nepatogumo, higienos trūkumo.
Tualetas
Tualetas / 123RF.com nuotr.

Pasisakė ir D.Medvedevas, ir A.Lukašenka

Dėl karo Ukrainoje taikomos sankcijos turi neigiamo poveikio ir Europai.

Pavyzdžiui, įspėjama, kad brangs tualetinis popierius, jis taps nebe toks švelnus ir jo parduotuvėse bus mažiau. Mat dėl reikiamos žaliavos – beržo medienos, kurios eksportą Rusija uždraudė, – stokos mažėja tualetiniam popieriui reikalingos celiuliozės gamyba.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/t Anksčiau būta svarstymų, kad daugkartinis tualetinis popierius praverstų pandemijos metu, bet jis taip ir neišpopuliarėjo - britai jo nepradėjo naudoti dėl sankcijų
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/t Anksčiau būta svarstymų, kad daugkartinis tualetinis popierius praverstų pandemijos metu, bet jis taip ir neišpopuliarėjo - britai jo nepradėjo naudoti dėl sankcijų

Tad prorusiškoje žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose jau plinta žinia, esą europiečiai liko be šios higienos priemonės.

Taip pat skaitykite: Propaganda džiaugiasi per anksti: Europoje tualetinio popieriaus dar yra

Dar daugiau – pasirodė pranešimų, esą Jungtinėje Karalystėje naudojamas daugkartinis tualetinis popierius.

„Naudokite iš naujo“: Britanijoje sugalvojo, kaip sutaupyti pinigų tualetiniam popieriui“, – neseniai pranešė tinklalapis tsargrad.tv.

Trumpame straipsnelyje rašoma, kad Jungtinėje Karalystėje buvo išrastas daugkartinio naudojimo tualetinis popierius. Cituojama britų žiniasklaida, kad šį popierių galima „tiesiog sudėti į skalbinių krepšį, skalbimo dieną (rekomenduojama du kartus per savaitę) įmesti į skalbimo mašiną ir vėl naudoti“.

Anot gamintojų, naudodami naująjį popierių britai per kelerius metus galėtų „sutaupyti nedidelį turtą“, ypač atsižvelgiant į tai, kad įprastas tualetinis popierius jau pabrango 33 proc. Naujasis popierius yra ir ekologiškas.

Šią naujieną paskelbė ir daugiau Rusijos tinklalapių. „Didžiosios Britanijos gyventojai ekonominės krizės ir infliacijos fone ėmė naudoti daugkartinį tualetinį popierių“, – skelbė riafan.ru.

Ją pasigavo ir socialinių tinklų vartotojai. „Panaudojus šį popierių, jis dedamas į skalbimo mašiną ir vėl naudojamas. Įdomu, ar įprastus apatinius jie tuo pačiu metu skalbs?“ – šaipėsi vienas susirašinėjimo programėlėje „Telegram“.

Portalas „Regnum“ surinko pluoštą internautų komentarų. „Didžiojoje Britanijoje dėl jai kertančių sankcijų prieš Rusiją išrandami nauji būdai, kaip sutaupyti pinigų, – taip buvo pristatyta aptariama tema. – Šį kartą britų spauda pranešė apie... daugkartinio naudojimo tualetinio popieriaus išradimą.“

Komentatoriai, sprendžiant iš portalo teksto, naujieną sutiko ironija ir pašaipomis: „Varnalėšomis dar pigiau“, „Svarbiausia – automatiškai neįmesti į unitazą“, „Grįžta į viduramžius“, „Tegul dar pabando išrasti daugkartinį maistą“, „Skalbti porą kartų per savaitę? O laikyti kur, šaldytuve? Dar ir vandenį reikia taupyti. Rinksiesi: praustis ar skalbti“, „Gal jiems tiesiog reikėtų nustoti eiti į tualetą. Tuomet nei tam reikės išlaidauti, nei elektros energijai, nei vandeniui“.

Ekrano nuotr. iš riafan.ru/Britai nepradėjo dėl sankcijų naudoti skalbiamo tualetinio popieriaus
Ekrano nuotr. iš riafan.ru/Britai nepradėjo dėl sankcijų naudoti skalbiamo tualetinio popieriaus

Kad europiečiai priversti priversti suktis tokiu būdu – „nuo taupymo kremuojant kūnus iki tualetinio popieriaus skalbimo“, įraše savo kanale „Telegram“ tikino ir buvęs Rusijos prezidentas bei premjeras Dmitrijus Medvedevas.

Apie tai praėjusią savaitę užsiminė ir Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Dabar, jo žodžiais, tėvams svarbiausia – turėti pavalgyti, šiltame vandenyje išmaudyti vaiką, patiems palįsti po dušu, „o ne skalbti tualetinį popierių, kaip šiandien rekomenduoja tie bepročiai Vakaruose“.

Tvarus, bet aplinkai nedraugiškas

Cituotuose tinklalapių pranešimuose ir komentaruose teisingas pats faktas – kad išrastas daugkartinis tualetinis popierius – ir paaiškinimas, kaip jį naudoti.

Bet tai nėra naujas dalykas ir britai tokios higienos priemonės, juoba – dėl Rusijai taikomų sankcijų – šiuo metu masiškai nenaudoja.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Protestas prie Vokietijos ambasados už sankcijų taikymą Rusijai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Protestas prie Vokietijos ambasados už sankcijų taikymą Rusijai

Kas – dėl ekologinių, kas – dėl ekonominių ar dar kitokių sumetimų – jau ne vienerius metus renkasi daugkartinius daiktus, kuriuos, atrodo, panaudojus norėtųsi išmesti. Gana populiarios daugkartinės sauskelnės, moterims siūlomi medžiaginiai skalbiami higieniniai įklotai ir medžiaginiai diskeliai makiažui nuvalyti ar panašioms reikmėms.

Daugkartinis tualetinis popierius jau irgi išrastas, tad jis toli gražu nėra priverstinė priemonė, kuri turėtų padėti dėl Rusijai įvestų ekonominių sankcijų išgyvenant ne pačius geriausius laikus.

Vienas pirmųjų straipsnių apie šią naujovę JAV dienraščio „USA Today“ interneto svetainėje pasirodė dar 2018 m. kovą, tad ji buvo sugalvota dar anksčiau. Jau tuomet interneto parduotuvėse jo buvo galima rasti ne vieną variantą.

Šis tualetinis popierius primena daugkartines sauskelnes kūdikiams ir mažiems vaikams. Tai yra stačiakampio formos medžiagos skiautės, parduodamos susuktos į ruloną ar sulankstytos kaip nedideli rankšluostėliai ir naudojamos vietoj mums įprasto medžiaginio – ir vienkartinio – tualetinio popieriaus.

Ekrano nuotr. iš etsy.com/nternete jau seniai galima nusipirkti paties įvairiausio daugkartinio tualetinio popieriaus
Ekrano nuotr. iš etsy.com/nternete jau seniai galima nusipirkti paties įvairiausio daugkartinio tualetinio popieriaus

Pagrindinis daugkartinio tualetinio popieriaus privalumas yra jo ekologiškumas, tačiau iš tikrųjų tai pasirodė esąs ginčytinas dalykas dėl papildomai sunaudojamo karšto vandens ir skalbimo priemonių. Taip pat didelė tokio tualetinio popieriaus problema yra jo higienos trūkumas, nes medžiagines juosteles po naudojimo reikia tinkamai išskalbti.

Šį „popierių“ galima skalbti ir naudoti tol, kol susidėvės. Tai turėjo būti didžiausiu jo privalumu, bet virto bene didžiausiu trūkumu. Medžiagos skiautės, kurių nereikia išmesti po kiekvieno apsilankymo išvietėje, turėtų būti itin draugiška ne tik aplinkai, bet ir piniginei higienos priemonė – kartą sumokėjus ar net pasigaminus patiems, nebereikia periodiškai papildyti atsargų.

Atsitiko priešingai – tas skiautes reikia dažnai skalbti, tad išaugęs vandens ir skalbimo priemonių naudojimas tampa aplinkai nebedraugišku.

Be to, keliamas higienos ir sveikatos klausimas. Arizonos universiteto visuomenės sveikatos tyrėja Kelly Reynolds jau prieš puspenktų metų „USA Today“ aiškino, jog bet kas, ką paliestų panaudotas tokio tualetinio popieriaus gabalėlis, galėtų būti užteršta.

VU gyvybės mokslų centras/Bakterijos
VU gyvybės mokslų centras/Bakterijos

Ne tik išmatose, bet ir šlapime gali būti patogenų, sukeliančių ligas. Tad, liečiant šias medžiagos skiautes arba skalbiant jas kartu su drabužiais, užkratas gali patekti į pastaruosius. Norint to išvengti, tualetinį popierių reikėtų ne tik skalbti aukštoje temperatūroje, bet ir dezinfekuoti.

Būtų pravertęs pandemijos pradžioje

Daugkartinis tualetinis popierius tapo itin aktualus per pandemiją, kai ypač pradžioje ėmė trūkti įprastojo – vienkartinio. 2020 m. kovą Jungtinės Karalystės dienraštyje „Guardian“ pasirodė straipsnis apie tai, kad tualetinio popieriaus deficito metu galėtų išgelbėti daugkartinis jo pakaitalas.

Kaip tik to meto rašinio ekrano nuotrauka dabar dalijasi kai kurie socialinių tinklų vartotojai, aiškinantys, esą britai dėl sankcijų priversti atsisakyti įprasto tualetinio popieriaus. Bet anuomet dauguma vartotojų idėją sukritikavo dėl minėtų priežasčių.

Šiemet rugpjūtį, sparčiai augant infliacijai, išradimas vėl buvo prisimintas. Tačiau žiniasklaida iškart atkreipė dėmesį, kad tai nėra pigiau – daugkartinis tualetinis popierius nėra pigus, be to, išaugtų išlaidos vandeniui ir elektrai.

„Scanpix“/AP nuotr./Tualetiniu popieriumi nešinos honkongietės
„Scanpix“/AP nuotr./Tualetiniu popieriumi nešinos honkongietės

Tad Rusijos žiniasklaidos teiginiai, esą Jungtinės Karalystės piliečiai perėjo prie naujoviško tualetinio popieriaus įvedus sankcijas Rusijai ir dabar siekdami sutaupyti, yra nepagrįsti.

Ši daugkartinė higienos priemonė buvo sugalvota anksčiau, jos galima įsigyti jau seniai ir tai – ne pirmas kartas, kai ją siūloma naudoti ne tik dėl mažesnės žalos gamtai, bet ir norint sutaupyti. Tačiau medžiaginis tualetinis popierius neprigijo, mat yra kaip tik priešingai – sunaudojama daugiau vandens ir skalbimo priemonių, pati priežiūra yra nepigi ir sudėtinga. Įspėjama ir dėl higienos problemų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius