Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankoje raginama areštuoti sugrįžusį nušalintą prezidentą

Šri Lankoje šeštadienį raginama areštuoti nušalintą prezidentą Gotabayą Rajapaksą, liepą pabėgusį iš protestų apimtos savo šalies, o dabar sugrįžusį į gimtinę.
Gotabaya Rajapaksa
Gotabaya Rajapaksa / „Scanpix“/AP nuotr.

G.Rajapaksa buvo priverstas bėgti į užsienį ir atsistatydinti, kai po kelis mėnesius trukusių protestų dėl beprecedentės ekonomikos krizės šalyje dešimtys tūkstančių įpykusių demonstrantų užėmė jo oficialią rezidenciją.

Pabėgti 73 metų G.Rajapaksai padėjo kariuomenės pareigūnai. Vėliau būdamas Singapūre jis pranešė atsistatydinantis iš pareigų.

Po to jis išskrido į Tailandą, tačiau šios šalies pareigūnai perspėjo jį neišeiti iš viešbučio dėl jo paties saugumo, todėl eksprezidentas buvo praktiškai įkalintas viešbutyje ir prašė savo politinio įpėdinio leisti sugrįžti.

G.Rajapaksos vyriausybę nušalinusios protestų kampanijos lyderiai sakė, kad po atsistatydinimo neliečiamybės netekęs eksprezidentas dabar turėtų būti teisiamas.

„Gotabaya sugrįžo todėl, kad jokia šalis nenori jo priimti, jis neturi, kur pasislėpti, – naujienų agentūrai AFP sakė mokytojų profesinės sąjungos, padėjusios mobilizuoti demonstracijas, lyderis Josephas Stalinas. – Jis turėtų būti tuojau pat areštuotas dėl sukeltų vargų 22 mln. Šri Lankos žmonių. Jis turėtų būti teisiamas už savo nusikaltimus.“

G.Rajapaksos vyriausybė buvo kaltinama prastu chaotišku valdymu, Šri Lankos ekonomikai išgyvenant beprecedentį nuosmukį.

G.Rajapaksa atskrido į pagrindinį tarptautinį oro uostą Kolombe, o jį pasitikę ministrai bei svarbūs politikai pasveikino jį uždėdami jam gėlių girliandą.

Eksprezidentas su saugumo palyda buvo nuvežtas į naują oficialią rezidenciją sostinėje, skirtą naujojo prezidento Ranilo Wickremesinghe vyriausybės.

Teisių gynėjai žada siekti, kad G.Rajapaksa būtų patrauktas atsakomybėn dėl virtinės kaltinimų, įskaitant jo įtariamą vaidmenį 2009 metais nužudant garsų laikraščio redaktorių Lasanthą Wickrematunge.

G.Rajapaksa atėjo į valdžią 2019 metais, žadėdamas „klestėjimo ir didybės vizijas“, tačiau jo populiarumas smarkiai krito, kai šalies gyventojai susidūrė su degalų, elektros energijos trūkumu ir sparčiai augančia infliacija.

Kelios korupcijos bylos Šri Lankos teismuose įstrigo jam tapus prezidentu 2019 metais, tačiau jam grįžus gali būti atnaujintos.

G.Rajapaksai taip pat gresia kaltinimas JAV teisme dėl L.Wickrematunge nužudymo ir tamilų kalinių kankinimo 2009-aisiais baigiantis salos pilietiniam karui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius