Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sugriautos Ukrainos vaizdai griebia už širdies, tačiau buvo sugeneruoti dirbtinio intelekto

Nuo karo Ukrainoje pradžios šalyje su žemėmis sulyginti ištisi miestai. Siekiant pasauliui parodyti skaudžias netektis ir karo siaubą, buvo sukurtas ne vienas meninis projektas. Tarp jų – pastaruoju metu itin išpopuliarėjusi dirbtinio intelekto (DI) programa sugeneruota vaizdų serija, kuria pasidalijo net Ukrainos naujienų agentūra „Unian“. Tačiau itin realistiški montažai jau suklaidino ne vieną interneto vartotoją.
Dirbtinio intelekto generuoti vaizdai Ukrainos karo tema
Dirbtinio intelekto generuoti vaizdai Ukrainos karo tema / „Instagram“ nuotr.

Internete žaibiškai išpopuliarėjusioje serijoje – 7 dirbtinio intelekto programos dėka sugeneruoti kūriniai, kuriuose pavaizduoti žmonės, sėdintys apgriuvusių Ukrainos pastatų fone.

Socialiniame tinkle „Facebook“ šiais vaizdais spėjo pasidalyti ir viena pagrindinių Ukrainos naujienų agentūrų „Unian“, tačiau prie įrašo nepaminėta, jog tai nėra fotografijos.

„Mūsų valstybė. Mūsų dabartis. Danielyaburov nuotrauka“, – skelbia „Unian“ prierašas po pasidalyta DI generuotų vaizdų serija.

Tačiau iš tiesų tai nėra nuotraukos, o tikrasis projekto autorius to neslepia.

Be to, Daniel Yaburov, įvardytas kaip autorius, tik pasidalijo keletu projekto vaizdų savo „Instagram“ paskyroje.

Pirmąjį kartą šis projektas buvo publikuotas socialiniame tinkle „Instagram“ esančioje vartotojo „ze_nuz“ paskyroje.

„Netrukus sueis dveji metai nuo Rusijos invazijos ir karo Ukrainoje pradžios. Ukrainos gyventojai nenumaldomai tęsia kovą už savo tėvynę ir toliau gyvena savo kasdienį gyvenimą.

Šiuose DI vaizduose užfiksuotos intymios akimirkos šeimų, kurios neatsisakė kasdienių pusryčių, nors jų namai Ukrainoje buvo smarkiai sugriauti.

DI generuotas projektas“, – skelbiama apraše.

Paskyros informacijoje kūrėjas akcentuoja, kad jo tikslas – ugdyti sąmoningumą, pasitelkiant DI.

Ne pirmas toks projektas

Panašus projektas, tik kurtas ne dirbtinio intelekto, o realaus fotografo iš Černihivo – Stanislavo Senyko – praėjusiais metais buvo publikuotos daugybėje pasaulinio lygio žiniasklaidos priemonių.

Sukrečiančiose nuotraukose užfiksuota, kaip vos po kelių mėnesių nuo karo pradžios, Ukrainos abiturientai pozuoja pasipuošę išleistuvių suknelėmis ir kostiumais tose vietose, kur anksčiau buvo jų mokyklos.

Kaip skelbia projekto iniciatorius, praėjusių metų birželio 2 d. duomenimis, nuo nuolatinio Rusijos kariuomenės bombardavimo ir apšaudymo nukentėjo 1 938 Ukrainos švietimo įstaigos, 182 įstaigos buvo visiškai sugriautos. Tarp jų – Černihivo mokyklos.

Vestuvių ir portretų fotografas iš Ivano-Frankivsko S.Senykas fotoaparatu užfiksavo emocijas, kurias karinio konflikto metu patiria vietos paaugliai.

„Aš fiksuoju tas emocijas, kurias žmonės jaučia šiuo metu. O po 5-10 metų jie galės pažvelgti į tas nuotraukas ir vėl jas pajusti. Daugelis fotografų pabėgo, o aš norėjau padaryti žmones laimingus. Tiesiog planavau sukurti albumą ir padovanoti jį moksleiviams“, – apie projektą pasakojo autorius.

Kaip tai veikia?

Internete galima rasti ne vieną nemokamą DI įrankį, kurio paskirtis – už jus nupiešti norimo stiliaus paveikslą ar padėti parašyti pasaką (o gal net knygą).

Tačiau daugiausia dėmesio sulaukia „Midjourney“ ir „OpenAI“ priklausantis DALL-E.

„Midjourney“ yra mokslinių tyrimų laboratorija, kurianti dirbtinio intelekto programą. Šiuo metu jų produktas pateikiamas atvira beta versija.

Be to, jį išbandyti gali kiekvienas, užsiregistravęs ir prisijungęs prie „Discord“ kanalo. Čia naudotojai savo užklausas rašo tiesiai į pokalbių langą ir gauna pranešimus iš boto, kuris realiuoju laiku rodo generuojamą piešinį.

Tiesa, bandymų skaičius ribotas – norėdami generuoti daugiau vaizdų, turėsite įsigyti prenumeratą.

Neseniai paleistas „Midjourney“ atnaujinimas sužavėjo daugelį DI gerbėjų.

Naujoji versija žymiai patobulėjo atvaizduojant realius žmones, dėl to kartais tampa itin sunku atpažinti, kurį vaizdą padarė žmogus, o kurį sugeneravo DI.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ChatGPT
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ChatGPT

15min verdiktas: Manipuliacija. Šie vaizdai buvo sukurti DI, o ne nufotografuoti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius