Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susipažinkime: kas tie septyni Rusijos oligarchai, sulaukę naujų JAV sankcijų?

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija penktadienį paskelbė naujas sankcijas septyniems Rusijos oligarchams, 17 vyriausybės pareigūnų ir kelioms rusų kompanijoms. Siūlome susipažinti su septyniais Vladimirui Putinui artimais turtuoliais, kurių atžvilgiu paskelbti nauji suvaržymai.
JAV paskelbė sankcijas dar septyniems Rusijos turtuoliams, kurie yra siejami su Kremliumi
JAV paskelbė sankcijas dar septyniems Rusijos turtuoliams, kurie yra siejami su Kremliumi / „Scanpix“ nuotr.

Visi septyni oligarchai kaltinami remiantys Rusijos prezidento V.Putino pastangas pakenkti Vakarų demokratijoms. Aukšto rango JAV pareigūnai taip pat sako, kad tie turtingi verslininkai priklauso V.Putino artimam ratui.

JAV žingsnį jau pasveikino kampanijos prieš korupciją Rusijoje aktyvistai. Antai Williamas Browderis, kuris daug prisidėjo, kad JAV priimtų vadinamąjį Magnickio įstatymą, nukreiptą prieš žmogaus teises pažeidinėjančius rusų pareigūnus, tviteryje parašė, kad Vašingtonas „pagaliau sudavė Putinui ir jo bičiuliams į skaudžią vietą“.

„Rusijos vyriausybė neproporcingai veikia oligarchų ir valdžios elito naudai. Rusijos vyriausybė vykdo įvairią konfrontacinę veiklą visame pasaulyje, tokią kaip besitęsianti Krymo okupacija ir smurto kurstymas Rytų Ukrainoje, parama atsargomis ir ginkluote Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui, kad jis galėtų bombarduoti savo piliečius.

Rusija mėgina pakenkti Vakarų demokratijoms ir vykdo priešišką kibernetinę veiklą“, – pareiškė JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas.

Tačiau kuo ypatingi šie septyni naujajame sąraše atsidūrę Rusijos turtuoliai? Kaip jie susikrovė turtus?

Vladimiras Bogdanovas – slapus naftos milžinės vadovas

66-erių V.Bogdanovas yra ketvirtos pagal dydį Rusijos naftos kompanijos „Surgutneftegas“, kurios savininkystės struktūra neaiški net pagal rusiškus standartus, generalinis direktorius ir vienas savininkų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Bogdanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Bogdanovas

„Ant popieriaus“ V.Bogdanovas, su V.Putinu siejamas dar nuo pastarojo darbo Sankt Peterburgo merijoje laikų, valdo vos 0,37 kompanijos akcijų. Daugelį akcijų kontroliuoja „nekomercinių draugijų“ tinklas.

Kompanija „Surgutneftegas“ turi sukaupusi net 38,5 mlrd. JAV dolerių grynųjų rezervą – daugiau nei bet kuri kita Rusijos įmonė. Kodėl reikalinga tokia pinigų krūva, neaišku – todėl ir spekuliuojama, kad V.Bogdanovas padeda slėpti paties V.Putino turtus.

Tiesa, gandai neturėjo progos būti patvirtinti, tačiau pastangos ištirti kompanijos struktūrą ir finansus gali būti pavojingos.

Jau minėtas finansininkas W.Browderis, kuris anksčiau dirbo Maskvoje, bet dabar ten negrįžta, nes būtų suimtas, pirmą kartą Rusijos pareigūnų taikiniu prieš keliolika metų tapo būtent todėl, kad pradėjo gilintis į „Surgutneftegas“ reikalus.

V.Bogdanovas – vienas mįslingiausių Rusijos turtuolių. Jis vengia demonstruoti savo turtus ir yra žinomas kaip „Sibiro atsiskyrėlis“, nes gyvena ne Maskvoje, o prie savo kompanijos naftos telkinių Sibire.

Olegas Deripaska – su Paulu Manafortu susijęs milijardierius

O.Deripaska kontroliuoja holdingą „Basic Element“, kuriam savo ruožtu priklauso daugiau nei 100 Rusijos ir tarptautinių kompanijų.

Savo imperijai pamatus šis rusas pastatė per praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio „aliuminio karus“ – nuožmią kovą dėl gamtinių išteklių. O.Deripaskai pasisekė – jis tapo neginčijamu aliuminio karaliumi Rusijoje.

50-metis O.Deripaska yra vedęs Poliną Jumaševą, kurios tėvas Valentinas Jumaševas dirbo buvusiam prezidentui Borisui Jelcinui ir vedė pastarojo dukterį Tatjaną Djačenko.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olegas Deripaska
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olegas Deripaska

Vėliau O.Deripaska buvo pasamdęs Paulą Manafortą, amerikietį konsultantą, kuris 2016-aisiais vadovavo D.Trumpo rinkimų kampanijai. P.Manafortas yra svarbus specialiojo prokuroro Roberto Muellerio vykdomo tyrimo dėl Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus D.Trumpo naudai dalyvis.

Neseniai O.Deripaska sulaukė su korupcija kovojančio opozicijos aktyvisto Aleksejaus Navalno dėmesio. Aktyvistas paskelbė vaizdo medžiagą, kurioje matyti, kad O.Deripaska prabangioje savo jachtoje linksminosi su Rusijos vicepremjeru Sergejumi Prichodka ir jaunomis merginomis.

O.Deripaska reguliariai susitinka su V.Putinu. Jis daug investavo į 2014 metų žiemos olimpines žaidynes Sočyje ir yra sakęs, kad jo ir valstybės interesai sutampa.

Suleimanas Kerimovas – aukso magnatas ir politikas

52-ejų S.Kerimovas yra ir didžiausios Rusijoje aukso gavybos bendrovės „Polius“ savininkas, ir Rusijos aukštųjų parlamento rūmų – Federacijos Tarybos – senatorius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Suleimanas Kerimovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Suleimanas Kerimovas

Pernai lapkritį S.Kerimovas buvo sulaikytas Prancūzijoje, kur buvo apkaltintas mokesčių vengimu ir pinigų plovimu įsigyjant penkias vilas aplink Antibo miestą. Kremlius netrukus pažadėjo, kad padės turtuoliui.

S.Kerimovas finansavo vienos didžiausių Europos mečečių Maskvoje atidarymą 2015 metais. Ceremonijoje dalyvavo V.Putinas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

Milijardierius yra kilęs iš senovinio Derbento miesto Dagestano regione Šiaurės Kaukaze, palei Rusijos sieną su Azerbaidžanu.

Igoris Rotenbergas – V.Putino dziudo partnerio sūnus

44 metų I.Rotenbergas yra Arkadijaus Rotenbergo, buvusio V.Putino dziudo partnerio, sūnus. Arkadijaus ir jo brolio Boriso Rotenbergų turtai iš statybų verslo ėmė pūstis V.Putinui pradėjus kilti karjeros laiptais.

Broliams Rotenbergams, laikomiems vienais artimiausių V.Putino patikėtinių, JAV sankcijas taikė jau anksčiau.

„Twitter“ nuotr./Igoris Rotenbergas
„Twitter“ nuotr./Igoris Rotenbergas

A.Rotenbergas dabar atsakingas už tilto į aneksuotą Krymą statybas. Be to, Rotenbergų kompanija „Stroigazmontaž“ reguliariai tiesia dujotiekius valstybinei dujų milžinei „Gazporm“.

Tuo metu I.Rotenbergui priklauso 50 proc. kompanijos „Platon“ akcijų. Bendrovė renka mokesčius iš sunkvežimių vairuotojų, o pastarieji 2015-aisiais įnirtingai protestavo prieš tokią sistemą.

Kirilas Šamalovas – V.Putino žentas (?)

36-erių K.Šamalovas netrukus po santuokos 2013-aisiais su Katerina Tichonova, kuri, beveik neabejojama, yra V.Putino dukra, susitarė dėl didelės dalies chemijos milžinės „Sibur“ akcijų pirkimo iš oligarcho Genadijaus Timčenkos – V.Putino vidinio rato nario.

Pinigus – milijardą dolerių – K.Šamalovui paskolino valstybinis „Gazprombank“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kirilas Šamalovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kirilas Šamalovas

Tiesa, tuo pat metu, kai šių metų pradžioje pradėta kalbėti, kad K.Šamalovas išsiskyrė K.Tichonovą iškeisdamas į Londone gyvenančią rusaitę, jis pardavė maždaug tiek pat „Sibur“ akcijų, kiek prieš tai buvo nusipirkęs.

K.Šamalovo tėvas Nikolajus Šamalovas kartu su V.Putinu ir kitais jo bendražygiais praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje buvo įkūręs kooperatyvą „Ozero“ („Ežeras“). Šio kooperatyvo nariai sudaro V.Putino klano branduolį.

Andrejus Skočas – milijardierius parlamentaras

52 metų A.Skočas yra turtingiausias Rusijos parlamento žemųjų rūmų – Valstybės Dūmos narys. Jo tėvas Vladimiras turi akcijų holdinge USM, kurį kontroliuoja artimas V.Putino patikėtinis Ališeras Usmanovas.

„Facebook“ nuotr./Andrejus Skočas
„Facebook“ nuotr./Andrejus Skočas

Daugybė patikimos žiniasklaidos pranešimų sieja A.Skočą su organizuotu nusikalstamumu, jei konkrečiai – su garsiąja Solncevo gauja.

Viktoras Vekselbergas – vienas turtingiausių žmonių Rusijoje

60-metis V.Vekselbergas, žurnalo „Forbes“ duomenimis, yra devintas pagal valdomo turto – 14,4 mlrd. dolerių – dydį Rusijos verslininkas. Jis išgarsėjo, kai nupirko ir parvežė garsiuosius Faberžė kiaušinius į Rusiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Vekselbergas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Vekselbergas

Jis yra didelio investicinio konglomerato „Renova Group“ įkūrėjas ir savininkas. Ši kompanija yra investavusi visame pasaulyje – į metalų pramonę, energetiką, telekomunikacijas, bankus, taip pat į kelis Rusijos oro uostus.

Kaip ir daugelis Rusijos oligarchų, V.Vekselbergas išlošė iš Rusijoje dešimtajame dešimtmetyje vykdytos žaibiškos privatizacijos. Tiesa, skirtingai nei kiti, labiau garsėjantys korupcija, šis rusas laikomas rimtu verslininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius