-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Talibai nepakorė žmogaus po sraigtasparniu: jis ten kabojo su užduotimi

Melagienų kūrėjai įkvėpimo toliau ieško Afganistane, kurio kontrolę neseniai perėmė Talibanas. Net politikai ėmė dalintis vaizdo įrašu, kuriame matyti tariamai po buvusiu amerikiečių sraigtasparniu pakartas žmogus. Tai nėra tiesa – geriau įsižiūrėjus matyti, kad speciali juosta apjuosusi kūną, ne kaklą, be to, jis kelis kartus sujuda. Vietos žurnalistų teigimu, žmogus bandė pakabinti Talibano vėliavą.
Afganistano kariuomenės sraigtasparniai „UH-60 Black Hawk“ atiteko talibams.
Afganistano kariuomenės sraigtasparniai „UH-60 Black Hawk“ atiteko talibams. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Respublikonai suskubo piktintis

Internete ėmė plisti vaizdo įrašas ir kadrai iš jo, kuriuose įamžintas virš namų skraidantis amerikiečių sraigtasparnis „Sikorsky UH-60 Black Hawk“. Po juo matyti kabantis žmogus.

„Visiškas mėšlas matyti, kad dabar talibai tikrai skraido JAV sraigtasparniais „Black Hawk“, po jais pakardami žmones už gerklės!!

Amerikos prezidentui už tai niekada nebus atleista!!“ – savo paskyrose socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Instagram“ pakomentavo vienas amerikietis.

Įrašu suskubo dalintis net JAV politikai respublikonai.

„Šis siaubingas vaizdas atspindi Joe Bideno Afganistano katastrofą: Talibai pakaria žmogų po amerikiečių sraigtasparniu „Black Hawk“, – savo paskyroje „Twitter“ įvertino senatorius Tedas Cruzas.

Tiesa, šios savaitės pradžioje paviešintą įrašą politikas vėliau pašalino.

Atstovų Rūmų narys Danas Crenschaw to dar nepadarė.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Vaizdo įrašas sukėlė pasipiktinimą JAV
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Vaizdo įrašas sukėlė pasipiktinimą JAV

Jo paskyroje ir po 5 dienų vis dar galima rasti įrašą su komentaru: „Kuriame prakeiktame pasaulyje buvo gera idėja tiesiog perduoti šalį šiems žmonėms.“

Nufilmavo žurnalistas

Bene pirmasis 12 sekundžių trukmės įrašą su sraigtasparniu ir po juo kabančiu žmogumi savo paskyroje „Twitter“ pirmadienį paskelbė Kandahare dirbantis žurnalistas, radijo stoties „Tabasom“ (persiškai, arabiškai - „šypsena“) vadovas Sadiqullah Afghanas. Vaizdo įraše kaip tik matyti arabiškais rašmenimis užrašytas šios stoties pavadinimas.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Po sraigtasparniu kabantis žmogus juda per daug, kad būtų negyvas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Po sraigtasparniu kabantis žmogus juda per daug, kad būtų negyvas

Naujienų agentūrai AFP žurnalistas nurodė vaizdą nufilmavęs pats. Prie įrašo jis dar pridėjo komentarą puštūniškai: „Prie Kandaharo gubernatoriaus biuro buvo pastebėtas sraigtasparnis su kabančiu vienu žmogumi. Pareigūnai kol kas komentarų nepateikė.“

S.Afghanas nenurodė, kad šis asmuo buvo pakartas, – tokią išvadą padarė kai kurie iš ėmusiųjų platinti vaizdo įrašą.

Kaip žurnalistas teigė AFP, žmogus buvo gyvas ir pats atstovaujantis Talibanui.

„Vienas iš gubernatoriaus asmens sargybinių mėgino tokiu būdu pakabinti vėliavą ant 100 m aukščio antenos, bet nesugebėjo to padaryti“, – paaiškino jis.

Internete galima rasti ir geresnės kokybės bemaž minutės trukmės vaizdo įrašą, kuriame aiškiau matyti, kad žmogus prie sraigtasparnio prisitvirtinęs specialia virve už torso, o ne kybo pririštas už kaklo.

Be to, jis kelis kartus sujuda – išskečia kojas, pakelia vieną ir kitą ranką, taip pat ranka nusitveria už virvės.

Kad žmogus nebuvo pakartas, patvirtino ir su AFP bendradarbiaujantys vietos žurnalistai.

Žinomas Afganistano žurnalistas Bilalas Sarwary savo paskyroje „Twitter“ paskelbė, kad sraigtasparnį pilotavo jo ilgametis pažįstamas, skraidyti mokęsis JAV ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Jis esą pats tai patvirtino.

„Čia matomas talibų kovotojas mėgino iš oro pakabinti Talibano vėliavą, bet galiausiai to nepadarė”, – rašė B.Sarwary.

Vienas „Twitter“ vartotojas, kaip galima spręsti iš įrašų, palankus Talibanui, iškart pasidalino S.Afghano įrašu ir paaiškino: „Vienas iš mūsų oro pajėgų sraigtasparnių kelia į orą virš Kandaharo gubernatoriaus biuro apsaugos darbuotoją. Tai – tik praktikos klausimas.“

Anot jo, ore kybojo modžahedas, esą mėginęs pritvirtinti virvę ant stulpo virš pastato, kad būtų galima pakabinti vėliavą.

JAV karinės pajėgos, išvykdamos iš Afganistano, paliko nemažai karinės technikos. Ją, kaip ir Afganistanui perduotus sraigtasparnius „Black Hawk“, perėmė talibai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

VIDEO: Talibai apžiūrėjo sunaikintus JAV sraigtasparnius – išdaužyti langai, prakiurdytos šūviais padangos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius