Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teheranas smerkia JAV sprendimą dėl kibernetinių atakų apkaltinti tris Irano piliečius

Teheranas ketvirtadienį griežtai pasmerkė Jungtinių Valstijų sprendimą pareikšti kaltinimus trims Irano piliečiams dėl įtariamų kibernetinių atakų Amerikoje ir kitose šalyse.
Irano vėliava
Irano vėliava / 123RF.com nuotr.

JAV teisingumo departamentas trečiadienį pristatė bylą, kurioje šie asmeny kaltinami pasinaudojus kompiuterinių tinklų pažeidžiamumu, kad prievarta išgautų pinigus iš „šimtų“ nukentėjusiųjų tokiose šalyse kaip Jungtinė Karalystė, Australija, Rusija, Jungtinės Valstijos ir pats Iranas.

Ketvirtadienį paskelbtame pareiškime iraniečių Užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani „griežtai pasmerkė“ priemones, kurių JAV ėmėsi prieš „piliečius ir bendroves, melagingai apkaltintus prisidėjimu prie kibernetinių atakų“.

„Sprendimas griebtis propagandos kampanijos prieš Iraną yra dalis nevykusios Amerikos vyriausybės iranofobiškos politikos, kuri, žinoma, niekur neveda“, – pabrėžė N.Kanani.

„JAV, anksčiau tylėjusios, kol buvo vykdoma daugybė kibernetinių atakų prieš Iraną... ir netgi tiesiogiai ar netiesiogiai rėmusios šias atakas, neturi jurisdikcijos kaltinti kitus“, – pridūrė URM atstovas.

Šiitiška respublika irgi ne kartą buvo atsidūrusi programišių taikiklyje. Su vienu rimčiausių incidentų Iranas susidūrė 2010 metais, kai virusu „Stuxnet“ buvo užkrėsti kai kurie šalies branduolinės programos objektai. Manoma, kad tą kenkėjišką programą sukūrė Izraelis ir JAV.

Teisingumo departamentas trečiadienį nurodė, kad tarp įstaigų, į kurias nuo 2020 metų spalio iki 2022 metų rugpjūčio taikėsi minėti trys kaltinamieji, buvo prieglauda nukentėjusiesiems nuo smurto šeimoje ir vaikų ligoninė.

Pasak departamento, dėl tų kibernetinių atakų kaltinami Mansouras Ahmadi, Ahmadas Khatibi Aghda ir Amiras Hosseinas Nikaeenas Ravari.

JAV iždo departamentas taip pat paskelbė sankcijų šiai trijulei dėl jos įtariamų ryšių su įtakinga Irano revoliucine gvardija.

JAV valstybės departamentas siūlo 10 mln. dolerių (eurų) atlygį už informaciją apie šiuos asmenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius