-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teisingumas Rusijoje: Voronežo teismas 8 metams į kalėjimą siunčia bandeles su aguonomis kepusią šeimą

Rusijos Voronežo teismas paskelbė nuosprendį verslininkų Poluchinų šeimai vadinamojoje bandelių su aguonomis byloje. Kaip rašo newsru.com, keturi giminaičiai buvo pripažinti kaltais dėl neteisėtos prekybos narkotinėmis medžiagomis: verslininkai kepė bandeles su aguonomis ir pardavinėjo jas šeimos įkurtoje kavinėje.
Aleksandras Poluchinas Voronežo teisme svarstant „aguonų bylą“
Aleksandras Poluchinas Voronežo teisme svarstant „aguonų bylą“ / fsknvrn.ru nuotr.

Bausmės – įspūdingos. 58-erių Aleksandras Poluchinas nuteistas kalėti 8 metus ir 4 mėnesius griežtojo režimo kolonijoje, jo dukra 30 metų Jevgenija Poluchina bendrojo režimo kolonijoje kalės 8,5 metų, 58-erių žmona Marija Poluchina ir jos 54 metų sesuo Nina Čursina – taip pat po 8,5 metų.

„Tai teisminis persekiojimas“

Teisėja skyrė griežtesnes bausmes, negu prašė prokurorai.

A.Poluchinas teismo posėdžio metu surengė tikrą šou: jis garsiai piktinosi, rodė žurnalistams dokumentus ir straipsnius spaudoje, komentavo nuosprendžio niuansus. „Nėra nė vieno įrodymo, kad aš ar mano šeima įvykdėme nusikaltimą. Tai teisminis persekiojimas dėl mano veiklos ginant žmogaus teises. Aš priklausau Žmogaus teisių komitetui“, – šaukė iš teisiamųjų suolo atsargos pulkininkas.

Vyras teisėją išvadino išpuikusia, o iš prokuroro pasityčiojo, teigdamas, kad pastarojo kolegos jau užima vadovaujančius postus, o jis tėra prokuroro padėjėjas. Tai išsėmė teisėjos kantrybę, kuri liepė apsaugininkams teisiamąjį paprasčiausiai išnešti iš salės.

Pasibaigus posėdžiui prokuroras prisipažino žurnalistams, kad vieta, kur Poluchinai įsigijo aguonų ir aguonų stiebelių, turėjusių narkotinių medžiagų, nebuvo nustatyta.

fsknvrn.ru nuotr./Aleksandras Poluchinas Voronežo teisme svarstant „aguonų bylą“
fsknvrn.ru nuotr./Aleksandras Poluchinas Voronežo teisme svarstant „aguonų bylą“

Byla tęsiasi nuo 2010 metų

Kratų metu teisiamųjų gyvenamosiose vietose ir nuomojamuosiuose garažuose rasta ir konfiskuota 4,8 tonos aguonų, aguonų stiebelių ir opijaus mišinio, – rašoma prokuratūros pranešime.

Baudžiamoji byla Poluchinų šeimai buvo iškelta dar 2010 metais dėl „neteisėtos narkotikų gamybos ir pardavimo, vykdyto itin dideliu mastu arba organizuotai“.

Šeimos galva iš karto buvo suimtas, jo dukra buvo paleista tik po metų su pasižadėjimu neišvykti. Tokia pat kardomoji priemonė taikyta ir jos mamai bei pastarosios seseriai.

Prokurorų teigimu, dėl didelės bylos apimties ir sudėtingumo ji buvo nagrinėjama trejus metus.

„Kaip nustatė teismas, Poluchinai ir N.Čursina, UAB „Očiag“ („Židinys“) savininkai, nuo 2009 metų iki 2010-ųjų kovo narkomanams pardavinėjo aguonų, aguonų stiebelių ir opijaus mišinį savo valdomoje to paties pavadinimo kavinėje, taip pat Voronežo mieste. Kratų metu teisiamųjų gyvenamosiose vietose ir nuomojamuosiuose garažuose rasta ir konfiskuota 4,8 tonos aguonų, aguonų stiebelių ir opijaus mišinio“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Atsargos pulkininkas A.Poluchinas, išėjęs į pensiją, atidarė kavinę, kurioje įdarbino tris savo šeimos narius. 15 metų šeimos verslas klestėjo, vietos gyventojai kavinėje mielai rengė šventes. Meniu puošė vietoje kepamos dešrelės tešloje, bandelės su obuoliais, bulvėmis, kopūstais ir aguonomis. Kaip tik pastarosios ir sudomino Rusijos Federacijos federalinę narkotikų kontrolės tarnybą.

Fotolia nuotr./Mielinės tešlos pyragas su aguonų įdaru
Fotolia nuotr./Mielinės tešlos pyragas su aguonų įdaru

Bandelės su aguonomis – narkotikai

Pasak žiniasklaidos, ši tarnyba vadovaujasi logika, kad narkomanai iš maistui skirtų aguonų išgauna opijų, nes mišinyje yra ir aguonų stiebelių. Tad „tie, kurie pardavinėja bandeles su aguonomis, yra narkotikų platintojai“. Esą tyrimo metu nustatyta, kad viskam vadovavo pensininkė M.Poluchina, kuri kartu su seserimi pasiūlė savo vyrui bei dukrai „prisijungti prie nusikalstamos grupuotės“, o jie „iš savanaudiškų paskatų sutiko“.

Tie, kurie pardavinėja bandeles su aguonomis, yra narkotikų platintojai.

Tyrėjai spėjo, kad moterys slėpėsi garažuose, ten skiedė opijų, juo purškė aguonas, džiovino jas plaukų džiovintuvais ir maišė su aguonų steibeliais. Vyrui teisėsaugininkai skyrė ypatingą vaidmenį: jis „būdamas į pensiją išėjęs kariškis, kvalifikuotas taktikos ir strategijos specialistas, kūrė konspiracinius metodus, kaip išvengti sulaikymo“. Tačiau kokie tai buvo „metodai“, teismo metu taip ir nepaaiškėjo.

Naudoti maiste aguonų Rusijoje įstatymai nedraudžia, tačiau Narkotikų kontrolės tarnyba rėmėsi nuostata, kad aguonose negali būti jokių priemaišų – nei stiebelių, nei narkotinių medžiagų. Ekspertai vis dėlto tikina, kad visiškai aguonų grūdelius išvalyti nėra įmanoma. Esą visuose parduotuvėse pardavinėjamuose gaminiuose su aguonomis įmanoma aptikti tūkstantąsias gramo dalis narkotinių medžiagų.

fsknvrn.ru nuotr./Aleksandras Poluchinas Voronežo teisme svarstant „aguonų bylą“
fsknvrn.ru nuotr./Voronežo teisme svarstant „aguonų bylą“

Prokuroras žadėjo „pasodinti šeimynėlę“

Narkotikų kontrolės tarnyba rėmėsi nuostata, kad aguonose negali būti jokių priemaišų – nei stiebelių, nei narkotinių medžiagų. Ekspertai vis dėlto tikina, kad visiškai aguonų grūdelius išvalyti nėra įmanoma.

Bylos tyrimo metu iš verslininkų konfiskuotos keturios tonos maistinių aguonų, kurios bylos medžiagoje įvardijamos kaip „keturios tonos narkotinių medžiagų“, o tai pagal Rusijos Baudžiamąjį kodeksą jau yra itin dideli narkotikų kiekiai.

Į žurnalistų rankas pateko vieno iš teismo posėdžių stenograma. Esą joje užfiksuota, kaip prokuroras ne kartą žadėjo „pasodinti šeimynėlę“ ir patarė „nusipirkti sau vainiką“, o teisėja žadėjo dėl kaltinamųjų elgesio pasodinti juos ilgam.

Kaltintojai turėjo vos du liudininkus narkomanus, kurie narkotikus pirko Poluchinų kavinėje. Vienas iš jų, šiuo metu kalintis kolonijoje, skambino N.Čursinos sūnui ir siūlė už pinigus pakeisti savo parodymus. Antroji liudytoja tik ką buvo paleista iš kolonijos ir jau spėjo pareikšti, kad duoti parodymus buvo priversta, tad jų atsisako.

„Scanpix“ nuotr./Afganistano aguonų laukai
„Scanpix“ nuotr./Afganistano aguonų laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius