Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

„The New York Times“: paskelbta dar naujų slaptų JAV dokumentų, susijusių su Ukraina, Kinija, Artimaisiais Rytais

Penktadienį socialinių tinklų svetainėse pasirodė nauja slaptų dokumentų partija, kurioje, atrodo, išsamiai aprašomos Jungtinių Amerikos Valstijų nacionalinio saugumo paslaptys, susijusios su Ukraina, Artimaisiais Rytais, Kinija ir kitomis valstybėmis, pranešė „The New York Times“. Ši žinia paskelbta nepraėjus nė parai po to, kai šis laikraštis pranešė apie nutekintus dokumentus, susijusius su Ukrainos rengiamu kontrpuolimu.
Ukrainos kariai prie Bachmuto
Ukrainos kariai prie Bachmuto / „AP“/„Scanpix“

Analitikai teigia, kad galėjo būti gauta daugiau nei 100 dokumentų. JAV pareigūnų teigimu, nutekinimo mastas ir pačių dokumentų slaptumas gali padaryti didžiulę žalą. Vienas aukšto rango žvalgybos pareigūnas šį nutekinimą pavadino „košmaru penkioms akims“, turėdamas omenyje Jungtines Valstijas, Didžiąją Britaniją, Australiją, Naująją Zelandiją ir Kanadą, vadinamąsias „penkias akis“, kurios plačiai dalijasi žvalgybos informacija.

Naujausi dokumentai buvo rasti „Twitter“ ir kitose svetainėse penktadienį, praėjus dienai po to, kai aukšto rango JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnai pareiškė, kad tiria galimą slaptų Ukrainos karo planų nutekėjimą, įskaitant Ukrainos oro gynybos pajėgumų įvertinimą.

Buvęs aukštas Pentagono pareigūnas Mickas Mulroy'us sakė, kad įslaptintų dokumentų nutekėjimas yra „reikšmingas saugumo pažeidimas“, galintis trukdyti Ukrainos kariniam planavimui. „Kadangi daugelis iš jų buvo dokumentų nuotraukos, panašu, kad tai buvo sąmoningas nutekinimas, kurį atliko asmuo, norėjęs pakenkti Ukrainos, JAV ir NATO pastangoms“, – sakė jis.

Penktadienio popietę (vėlų vakarą Lietuvos laiku) paskelbta dar daugiau žvalgybinės informacijos. Pentagono ir nacionalinio saugumo agentūrų pareigūnams tiriant „Twitter“ ir „Telegram“ tinkluose pasirodžiusių dokumentų šaltinį, dar vienas dokumentas pasirodė anoniminiame kraštutinių pažiūrų tinkle „4chan“. „4chan“ paskelbtas dokumentas – tai žemėlapis, kuriame neva parodyta karo padėtis Rytų Ukrainos Bachmuto mieste, kuriame vyko įnirtingas, kelis mėnesius trukęs mūšis.

Tačiau atrodo, kad nutekintuose dokumentuose pateikiama ne tik labai slapta medžiaga apie Ukrainos karo planus. Saugumo analitikai, peržiūrėję socialiniuose tinkluose pasirodžiusius dokumentus, teigia, kad vis didėjančiame lobyne taip pat yra slaptų informacinių skaidrių apie Kiniją, Indokinijos ir Ramiojo vandenyno karinį teatrą, Artimuosius Rytus ir terorizmą.

Ketvirtadienį Pentagonas pareiškime nurodė, kad Gynybos departamentas tiria šį klausimą. Tačiau privačiai kelių atskirų nacionalinio saugumo agentūrų pareigūnai pripažino, kad reikia skubėti surasti nutekinimo šaltinį.

Dokumentai apie Ukrainos kariuomenę pateikiami kaip numatomų ginklų tiekimo, karių ir batalionų skaičiaus bei kitų planų diagramų nuotraukos. Pentagono pareigūnai pripažįsta, kad tai yra teisėti Gynybos departamento dokumentai, tačiau atrodo, kad kai kurios jų dalys buvo pakeistos. Pakeistose versijose, pavyzdžiui, pateikiami mažesni žuvusių Rusijos karių skaičiai.

„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Penktadienį Ukrainos pareigūnai teigė, kad dokumentų nutekinimas yra dalis kitos pusės dezinformacijos pastangų, kuriomis siekiama paveikti galimą Ukrainos pavasario puolimą, siekiant susigrąžinti teritorijas šalies rytuose ir pietuose.

Vienas aukšto rango Ukrainos pareigūnas sakė, kad nutekinimas, atrodo, yra Rusijos gudrybė siekiant diskredituoti kontrpuolimą. O Rusijos tinklaraštininkai, palaikantys karą, perspėjo nepasitikėti jokia dokumentuose esančia informacija, kuri, pasak vieno tinklaraštininko, gali būti „Vakarų žvalgybos darbas, siekiant suklaidinti mūsų vadovybę“.

Už uždarų durų nusiminę nacionalinio saugumo pareigūnai bandė rasti kaltininką. Vienas pareigūnas teigė, kad tikėtina, jog dokumentai atkeliavo ne iš Ukrainos pareigūnų, nes jie neturėjo galimybės susipažinti su konkrečiais planais, ant kurių yra Pentagono Jungtinio štabo biurų atspaudas. Antras pareigūnas sakė, kad nustatant, kaip dokumentai buvo nutekinti, pirmiausia reikėtų nustatyti, kurie pareigūnai turėjo prieigą prie jų.

Pasak Nyderlandų tyrimų svetainės „Bellingcat“ analitiko Ariko Tolerio, pirmoji dokumentų dalis, atrodo, buvo paskelbta kovo pradžioje „Discord“ – pokalbių platformoje, populiarioje tarp vaizdo žaidimų žaidėjų.

Ukrainoje pulkininkas leitenantas Jurijus Bereza, Ukrainos nacionalinės gvardijos bataliono vadas, kurio pajėgos pastaraisiais mėnesiais kovojo šalies rytuose, gūžčiojo pečiais dėl informacijos nutekėjimo.

Jis pažymėjo, kad informacinis karas tapo toks intensyvus, kad „nebegalime nustatyti, kur yra tiesa, o kur melas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius