Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 22 /17:55

Tūkstančiai alžyriečių per masinių protestų metines išėjo į miestų gatves

Tūkstančiai alžyriečių pirmadienį išėjo į sostinės ir kitų miestų gatves paminėti šios Šiaurės Afrikos valstybės antivyriausybinių protestų judėjimo „Hirak“ antrųjų metinių, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.
Tūkstančiai alžyriečių per masinių protestų metines išėjo į miestų gatves
Tūkstančiai alžyriečių per masinių protestų metines išėjo į miestų gatves / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Alžyras Protestas

Tai didžiausia demonstracija Alžyre nuo 2020 metų kovo 13-osios, kai „Hirak“ protestai buvo sustabdyti dėl COVID-19 pandemijos.

Šis protestų judėjimas 2019-ųjų balandį privertė atsistatydinti ilgametį prezidentą Abdelazizą Boutefliką.

Alžyre buvo dislokuotos policijos pajėgos, virš galvų skraidė sraigtasparniai.

„Mes čia ne tam, kad švęstume, o tam, kad reikalautume jūsų pasitraukimo“, – šūkavo protestuotojai, kalbėdami apie režimą, kurį laiko mažai pasikeitusiu nuo to, kuriam du dešimtmečius vadovavo A.Bouteflika.

„Atėjo lemtinga valanda“, – skelbė vienas iš plakatų demonstrantų rankose.

Dėl mieste atsiradusių patikrinimo postų susidarė transporto spūstys. Dokumentų patikrinimas buvo vykdomas prie karščiausių rajonų, keletas žmonių buvo suimta.

Policijos pareigūnai bandė neleisti protestuotojams rinktis prie pagrindinio pašto, tapusio opozicinio judėjimo epicentru po to, kai Alžyre ir keliuose kituose miestuose 2019 metų vasario 22 dieną prasidėjo protestai prieš A.Bouteflikos ketinimus siekti penktos kadencijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs Alžyro prezidentas Abdelazizas Bouteflika
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs Alžyro prezidentas Abdelazizas Bouteflika

Demonstracijos pirmadienį vyko ir kituose šalies miestuose, įskaitant Anabą, Oraną, Setifą ir Mostaganemą, skelbė liudininkai ir socialinių tinklų vartotojai.

„Tie patys seniai“

Protestuotojai tęsė protestus ir po A.Bouteflikos atsistatydinimo, reikalaudami reformuoti valdymo sistemą, galiojančią šalyje nuo 1962 metų Alžyro nepriklausomybės nuo Prancūzijos paskelbimo.

Praėjusį kovą dėl su COVID-19 pandemija susijusių apribojimų demonstracijos buvo nutrauktos, tačiau socialiniuose tinkluose išplito raginimai protestuotojams nuo pirmadienio vėl sugrįžti į gatves.

Prezidentas Abdelmajidas Tebboune'as, išrinktas 2019 metų gruodį mažo rinkėjų aktyvumo sulaukusiuose ir protestuotojų boikotuotuose rinkimuose, „Hirak“ metinių išvakarėse paskelbė dalinį vyriausybės pertvarkymą, taip siekdamas išvengti naujų demonstracijų.

A.Bouteflikos vadovavimo laikais A.Tebboune'as ir pats yra dirbęs premjeru. Po jo naujo ministrų kabineto pertvarkymo vyriausybėje nedaug kas pasikeitė.

Joje liko dirbti ministras pirmininkas Abdelazizas Djeradas ir teisingumo ministras Belkacemas Zeugmatic, laikomas Alžyro teismų sistemos susidorojimo su protestuotojais ir opozicijos aktyvistais simboliu.

A.Tebboune'as taip pat pasirašė dekretą dėl parlamento paleidimo, atverdamas kelią naujiems rinkimams, tačiau jų data dar nepaskirta.

Siekdamas mažinti įtampą ketvirtadienį prezidentas paskelbė malonę, dėl kurios į laisvę jau išėjo beveik 40 prodemokratiškų aktyvistų, įskaitant opozicijos veikėją Rachidą Nekkazą ir žurnalistą Khaledą Drareni, tapusį kovų už žiniasklaidos laisvę simboliu.

Pasak 33 metų aktyvisto Zaki Hannache, judėjimo „Hirak“ šalininkams nepadarė įtakos prezidento įvykdytas kabineto pertvarkymas ir raginimas surengti pirmalaikius rinkimus.

„Pertvarkymas manęs nedomina, liko tie patys seniai. Tas pats ir su parlamentu: naujieji deputatai dirbs gindami savo, o ne žmonių interesus – kaip ir dabartinis režimas“, – sakė jis.

Praėjusį antradienį tūkstančiai alžyriečių surengė demonstraciją šiauriniame Cheračio mieste, kur 2019 metais kilo pirmas didelis protestas prieš A.Bouteflikos siekį penktą kartą dalyvauti prezidento rinkimuose.

Po savaitės protestai pirmą kartą apėmė visą šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius