Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 02 28 /15:16

Turkijai pažadėjus paleisti pabėgėlius, Graikija sugriežtino patruliavimą pasienyje

Graikija penktadienį sugriežtino patruliavimą pasienyje Turkijai paskelbus, kad ji nebetrukdys pabėgėliams vykti į Europą, pranešė graikų pareigūnai.
Migrantai Turkijoje eina sienos su Graikija link
Migrantai Turkijoje eina sienos su Graikija link / „Scanpix“/AP nuotr.

„Graikija iki didžiausio įmanomo lygio sugriežtino savo sausumos ir jūrų sienų apsaugą“, – sakė vienas šaltinis vyriausybėje.

Kitas šaltinis policijoje naujienų agentūrą AFP informavo, kad patruliavimas pasienyje buvo dvigubai sustiprintas ir kad daugelis tarnybų buvo paragintos padidinti parengties lygį.

„Viskas kontroliuojama, nėra pagrindo nerimauti“, – AFP sakė šis pareigūnas.

Šaltinis kariuomenėje savo ruožtu pareiškė, kad iš pasienyje esančio šiaurės rytinio Evro regiono Turkijos teritorijoje buvo pastebėta apie 300 žmonių.

„Šie skaičiai nėra įprasti“, – pabrėžė pareigūnas.

Vienas aukšto rango Turkijos pareigūnas anksčiau penktadienį pareiškė, kad Ankara nebelaikys uždarytų savo sienų pabėgėliams, norintiems pasiekti Europą. Tokia žinia nuskambėjo netrukus po to, kai per antskrydį Sirijos šiaurėje žuvo 33 turkų kariai.

Be grupės migrantų, pastebėtų prie Graikijos sausumos sienos, Aivadžiko pakrantę Turkijos vakarinėje Čanakalės provincijoje pasiekė dar viena grupė žmonių, norinčių nuplaukti laivais į graikų Lesbo salą, informavo turkų privati naujienų agentūra DHA.

AFP reporteriai iš Lesbo pranešė, kad ten atvyko laivas su 15 afganų, įskaitant kelis vaikus.

Turkija, kur šiuo metu gyvena apie 3,6 mln. sirų pabėgėlių, būgštauja, kad į šalį gali atvykti daugiau žmonių, nors daugelis turkų vis labiau piktinasi jų buvimu.

Tuo metu Graikija ir jos partnerės Europos Sąjungoje baiminasi dar vieno potencialaus pabėgėlių antplūdžio iš Sirijos. 2015 metais į Europą pateko daugiau nei 1 mln. prieglobsčio prašytojų, bet vėliau ES ir Ankara pasirašė susitarimą dėl atvykėlių skaičiaus kontrolės.

Bulgarija sustiprino sienos kontrolę

Bulgarija penktadienį pasekė Graikijos pavyzdžiu ir sustiprino sienų kontrolę, Turkijai paskelbus, kad nebestabdys pabėgėlių, norinčių keliauti į Europą.

„Anksti ryte nusiuntėme policijos pajėgas prie mūsų sienų [su Turkija]. Tai, kad turkų pasieniečiai atsitraukė, kelia nerimą“, – žurnalistams sakė premjeras Boiko Borisovas.

„Šiuo metu ten yra realus pavojus: žmonės bėga nuo bombardavimų“, – pridūrė jis.

ES lūkesčiai dėl susitarimo

Europos Sąjunga tikisi, kad Turkija „laikysis“ savo įsipareigojimų pagal susitarimą dėl pabėgėlių srauto iš Sirijos sulaikymo po „pavojingos“ karinės eskalacijos šioje šalyje, penktadienį pareiškė Europos Komisijos atstovas.

Pasak Peterio Stano, Turkijos pareigūnai oficialiai neinformavo Briuselio apie kokius nors pasikeitimus šiame susitarime, nors esama pranešimų, kad Turkijos valdžia „atidarė pasienio vartus“, kad išleistų Sirijos pabėgėlius į Europą.

Šiuo metu ES vertina dabartinį migrantų judėjimą, bet „mes tikimės, kad Turkija laikysis savo įsipareigojimų pagal susitarimą“, nurodė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius