Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos vėliava, jaunieji ir nacių gestas: kaip tai atsidūrė viename kadre?

Rusijos užmojis gelbėti Ukrainą nuo joje tariamai gyvuojančio nacizmo, esą tapęs viena iš priežasčių ją užpulti, vis paverčiamas melagienomis. Vienas iš to pavyzdžių – internete platinama nuotrauka, kurioje jaunieji su bičiuliais įamžinti iškėlę Ukrainos vėliavą ir saliutuojantys neva nacių stiliumi. Tokia scena buvo, bet kompanija pozavo Rusijoje ir laikė šios imperialistinę vėliavą.
Socialinių tinklų vartotojai klaidina, kad ši nuotrauka įrodo, esą ukrainiečiams nesvetimas nacizmas
Socialinių tinklų vartotojai klaidina, kad ši nuotrauka įrodo, esą ukrainiečiams nesvetimas nacizmas / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Papiktino parama „naciams“

Karui Ukrainoje persiritus į antrą pusmetį, socialiniuose tinkluose lyg virusas paplito neįprasta vestuvių nuotrauka. Joje matyti ką tik susituokusi pora, apsupta greičiausiai liudininkų ir dar kelių ne taip šventiškai apsirengusių jaunų žmonių.

Aštuonetas iš jų, įskaitant puošnią baltą suknelę vilkinčią jaunąją, dešines rankas iškėlę į viršų – panašiai XX a. pirmoje pusėje saliutuodavo naciai. Šį pasveikinimo gestą kai kurie nacionalistinių pažiūrų asmenys naudoja ir dabar.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialinių tinklų vartotojai tvirtina, kad ši nuotrauka įrodo, esą ukrainiečiams nesvetimas nacizmas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialinių tinklų vartotojai tvirtina, kad ši nuotrauka įrodo, esą ukrainiečiams nesvetimas nacizmas

Tik viena kompanijos narė – dešinėje pusėje nuo jaunųjų stovinti mergina taip nepozuoja. Galbūt ir dėl to, kad rankoje, kurią reikėjo iškelti į viršų, ji laiko nedidelę rankinę.

Du aukščiau pasilypėję vaikinai tiesiai virš jaunųjų iškėlę mėlynos ir geltonos spalvų – Ukrainos vėliavą.

Pačioje fotografijoje nėra jokių užrašų. Be to, nacių arba Hitlerio pasisveikinimas kadre – ne visai taisyklingas. Jis buvo atliekamas dešinę ranką kuo labiau ištiesus priekin ir pakėlus 45 laipsnių kampu. Pirštai turėjo būti ištiesti ir greta vienas kito, o plaštaka – tiesi, kad su visa ranka sudarytų vieną liniją.

Nepaisant to, iš nuotraukoje matomų detalių – aukštyn ištiestų rankų, Ukrainos vėliavos, taip pat – bendro pastarųjų mėnesių konteksto (Rusijos propaganda nepaliauja lipdyti šiai šaliai nacistinės valstybės etiketės), vaizdu perduodama žinutė aiški. Ukrainiečiai esą net per vestuves laikosi šios ideologijos.

Panašūs komentarai nuotrauką lydi ir socialiniuose tinkluose. „Vestuvės Ukrainoje“, „Tiesiog įprastos vestuvės Ukrainoje“, – lakoniškai ispaniškai ir angliškai paaiškino „Twitter“ vartotojai.

Kitas tame pačiame socialiniame tinkle šią mintį praplėtė: „Tai yra vestuvės Ukrainoje. Ir jie saliutuoja kaip naciai. Ir mes duodame jiems milijardus dolerių.“

„Štai ką remia Europos Sąjunga, – panašaus pasipiktinimo neslėpė dar vienas. – Tiesiog eilinė diena Ukrainoje. Atrodo, kad gal vienas asmuo vestuvių šventėje nėra nacis.

Reikia ultranacionalistų, kad galėtumėte paaukoti save Rusijos kariuomenei kaip Ukraina. Vakarai tai skatino, kad sunaikintų Rusiją.“

Ekrano nuotr. iš ok.ru/Nuotrauka su vestuvininkais internete plinta jau ne vienerius metus
Ekrano nuotr. iš ok.ru/Nuotrauka su vestuvininkais internete plinta jau ne vienerius metus

Ironiškas komentaras bosnių kalba skambėjo taip: „Senovinis paprotys Ukrainoje. Jaunieji ir svita rodo, kiek užaugs kukurūzai jaunikio darže. Gražu.“

Nuotrauką publikavo daugelis socialinių tinklų vartotojų įvairiomis kalbomis (rusiškai, angliškai, prancūziškai). Tarp jų – ir kairiųjų pažiūrų JAV pokalbių šou vedėjas Garlandas Nixonas, vien „Twitter“ turintis daugiau nei 50 tūkst. sekėjų. Tiesa, įrašas vėliau buvo ištrintas, bet jį galima rasti suarchyvuotą.

Į pastarąjį dėmesį atkreipė ir buvęs Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas. „Dar viena Rusijos melagiena“, – pakomentavo jis.

Kadrui – jau ne vieneri metai

Fotografija ir ją lydinti istorija apie nacių stiliumi saliutuojančius ukrainiečius jaunavedžius yra klaidinanti. Visų pirma dėl to, kad ji daryta ne dabartinio karo metu, nors kai kuriems internautams susidarė toks įspūdis.

Taip pat skaitykite: „Eurovizijos“ nugalėtojas nesaliutavo lyg nacis: melagiena gimė iš vieno kadro

Tą patį kadrą galima rasti šiuose 2020 m. įrašuose su panašiais komentarais: „Reddit“ – „Tiesiog žaidimas „Parodyk saulę“ (tiesa, puslapio aprašyme nurodyta, kad jame publikuojama ir humoristinė bei melaginga informacija), rusiškame „Odnoklassniki“ – „Ukrainietiškos vestuvės. Idėjinės. Nacistinės“ (greta dar nurodyta, esą jos vyko išvakarėse – gegužės 24-ąją), tinklalapyje rusdozor.ru prie teksto, esą „nacizmu užkrėsta visa Ukraina“.

Taip pat skaitykite: Kai nemoki kalbų: „suprato“, kad svastiką Vokietijos pievoje išpjovė ukrainiečiai

Bet ir ši data nėra tikroji. Atvirkštinė nuotraukos paieška rodo, kad šis vestuvių kadras internete buvo skelbiamas ir 2018 m., ir 2017 m. (pavyzdžiui, šiame „košmariškų vestuvinių nuotraukų“ albume, memų tinklalapyje „Я плакаль“ (rus. „Aš verkiau“).

Iš šio įrašo socialiniame tinkle „Twitter“ taip pat galima suprasti, kad nuotrauka su tariamai ukrainietiška vėliava internete pasirodė jau 2017 m.

Tolesnė paieška nuveda iki 2016 m. Graikijos faktų tikrinimo portalas „Ellinika Hoaxes“ aptiko dar senesnę nuotraukos kopiją – komentare prie įrašo Rusijos socialiniame tinkle VK jis buvo paskelbtas 2015 m. lapkričio 9 d.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Pakeistoje nuotraukoje matyti juodas tikrosios vėliavos ruoželis
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Pakeistoje nuotraukoje matyti juodas tikrosios vėliavos ruoželis

Kuo senesnis įrašas su vestuvininkų nuotrauka, tuo dažniau joje vėliava – kitokios spalvos: viršutinė „ukrainietiška“ mėlyna juosta yra juoda. Be to, šie kadrai dažniau yra geresnės kokybės – vaizdas ryškesnis, aiškiau matyti pozuojančiųjų veidai (tai patvirtina dviejų kadrų palyginimas).

Iš to galima spėti, kad fotografija buvo pakeista – kokybė suprastėjo ją redaguojant. Komentatoriai forumuose ir socialinių tinklų vartotojai tai pastebėjo jau senokai. Kai kurie net atkreipė dėmesį, kad tarp mėlynos ir geltonos juostų vis dar matyti juodos spalvos ruoželis.

Kad vaizdas buvo paredaguotas, patvirtina ir nuotraukų analizavimo programa „Fotoforensics“.

Ekrano nuotr. iš fotoforensics.com/Detali nuotraukos analizė patvirtina, kad ji buvo keista
Ekrano nuotr. iš fotoforensics.com/Detali nuotraukos analizė patvirtina, kad ji buvo keista

Naudoja Rusijos radikalai

Nors nuotraukose matyti tik dvi juostos (mėlyna arba juoda ir geltona), socialinių tinklų vartotojai jau seniai spėjo (čia, čia), kad vestuvininkai greičiausiai laiko Rusijos imperijos vėliavą.

Virš jaunųjų iškelta vėliavos dalis – juoda ir geltona juostos – sutampa su Habsburgų monarchijos vėliava nuo XVIII a., paprastumo sumetimais atsisakius nuo Šv. Romos imperijos laikų naudoto dvigalvio erelio geltoname fone.

Ekrano nuotr. iš tineye.com/Nuotrauka iš vestuvių, tik su kitokia vėliava, internete plinta mažiausiai nuo 2016 m.
Ekrano nuotr. iš tineye.com/Nuotrauka iš vestuvių, tik su kitokia vėliava, internete plinta mažiausiai nuo 2016 m.

Šiandien tokių pačių spalvų vėliavas turi Vokietijos Badeno-Viurtembergo žemė, Bavarijos sostinė Miunchenas, Belgijos miestas Namuras.

Du šimtmečius iki Spalio revoliucijos gyvavusi Rusijos imperija nuo 1858 m. savo simboliui naudojo tas pačias juodą ir geltoną spalvas, tik apačioje buvo pridėta balta juosta. 1896 m. šią pakeitė kita trispalvė – nuo Petro I laikų naudota imperijos prekybinė vėliava, primenanti dabartinę Rusijos Federacijos (jos mėlyna juosta buvo tamsesnė).

Nors juoda-geltona-balta vėliava kaip valstybės simbolis oficialiai nebenaudojama daugiau nei šimtmetį, ją galima pamatyti ir šiomis dienomis. Pavyzdžiui, ji plevėsuoja nuo 2005-ųjų kasmet lapkritį vykstančiame „Rusų marše“ (o kai kurie jo dalyviai saliutuoja nacių stiliumi), kituose kraštutinių dešiniųjų, ultranacionalistinių ir neonacistinių organizacijų renginiuose.

Senąją imperijos vėliavą, tik apverstą aukštyn kojomis, naudoja Rusijos imperinis judėjimas, kurį JAV užpernai paskelbė teroristiniu, „Wagner“ padalinys „Rusič“, kurio atstovai atvirai prijaučia nacių simbolikai ir radikalioms rasistinėms ideologijoms.

Prieš gerą dešimtmetį Rusijos liberaldemokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis siūlė senąją imperijos vėliavą naudoti kaip oficialią Rusijos.

Nacių gestas – V.Leninui po kojomis

Nuotraukoje įamžintų jaunųjų ir kartu pozavusių žmonių tautybės pasakyti neįmanoma. Tačiau paieška internete atskleidžia ir tai, kad buvo fotografuota ne Ukrainoje.

Daugelis socialinių tinklų vartotojų nurodė ne tik miestą, bet ir tikslią vietą (čia, čia, čia) kurioje stovėjo kompanija. Lygiai prieš penkerius metus tai paskelbė tuo metu irgi aktyviai platintą nuotrauką išanalizavęs Ukrainos portalas „Obozrevatel“.

Vestuvės vyko Rusijos Federacijos gilumoje už maždaug 4 tūkst. km nuo Ukrainos sienos – Novokuznecke Kemerovo srityje. Jų dalyviai pozavo prie paminklo Vladimirui Leninui. Šio statula pagrindinėje 540 tūkst. gyventojų turinčio miesto aikštėje stovi nuo 1960 m. balandžio 22 d. – rusų revoliucionieriaus gimtadienio (taip paminklas atrodė praėjusių metų liepą).

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Melagieną demaskavo patys socialinių tinklų vartotojai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Melagieną demaskavo patys socialinių tinklų vartotojai

Nuotraukoje užfiksuota aplinka (plytelėmis dengtas postamentas, fone esantis gelsvas pastatas, detalės ant jo stogo) sutampa su tuo, kas matoma aikštės nuotraukoje. Panoraminį aikštės, esančios Lenino gatvėje ties 31, 33 ir 35 pastatais, vaizdą galima rasti ir čia.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius