-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Už propagandisto V.Tatarskio nužudymą atsakomybę prisiėmė paslaptinga grupuotė: kas ji?

Vadinamoji Nacionalinė respublikos armija (NRA) prisiėmė atsakomybę už sekmadienio sprogimą, per kurį Sankt Peterburgo centre vykusiame renginyje žuvo Rusijos karinis tinklaraštininkas, propagandistas Vladlenas Tatarskis. Leidinys „Newsweek“ pabandė išsiaiškinti, kas ši paslaptinga grupuotė.
Vladlenas Tatarskis
Vladlenas Tatarskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Disidentu tapęs buvęs Rusijos įstatymų leidėjas ir pareigūnas Ilja Ponomariovas tvirtina esąs tarptautinis NRA atstovas spaudai. Antradienį I.Ponomariovas savo „Telegram“ kanale paskelbė, jo teigimu, NRA Sankt Peterburgo frakcijos pareiškimą, kuriame prisiėmė atsakomybę už „gerai žinomo karo kurstytojo ir karo propagandisto“ nužudymą.

NRA – slapta organizacija, kurios egzistavimu abejoja kai kurie ekspertai – taip pat teigė, kad ji yra atsakinga už automobilio sprogdinimą, per kurį 2022 m. žuvo Darja Dugina. Grupuotė teigia siekianti sunaikinti prezidento Vladimiro Putino režimą.

„Šią akciją rengėme ir vykdėme savarankiškai, nesame susiję ir negavome pagalbos iš jokių užsienio struktūrų, jau nekalbant apie specialiąsias tarnybas“, – sakoma NRA pareiškime, turint omenyje sprogimą, per kurį žuvo ukrainiečių kilmės V.Tatarskis, kurio tikrasis vardas Maksimas Fominas, ir buvo sužeista dešimtys žmonių, dalyvavusių renginyje antrajame Rusijos mieste.

„Ši akcija buvo įvykdyta vienam garsiausių Rusijos gangsterių ir nusikaltėlių Jevgenijui Prigožinui priklausančiame klube. Dėl šios akcijos klubas nutrauks savo veiklą. Esame tuo patenkinti.

Mūsų įvykdyta akcija nebuvo nukreipta prieš civilius gyventojus, o visi nukentėjusieji yra aktyvūs karo rėmėjai, pateisinantys Putino režimo karo nusikaltimus Ukrainoje“, – sakoma pareiškime.

26 metų Darja Trepova buvo suimta ir apkaltinta išpuolio įvykdymu. D.Trepova buvo nufilmuota Sankt Peterburge vykusiame renginyje, kai įteikė V.Tatarskiui biustą, kuris, kaip pranešama, buvo pripildytas sprogmenų ir vėliau susprogdintas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilja Ponomariovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilja Ponomariovas

Rusijos tyrėjai teigė turintys įrodymų, kad su išpuoliu yra susijusi Ukrainos žvalgyba ir įkalinto kovotojo su korupcija Aleksejaus Navalno politinis tinklas.

Aleksejus Baranovskis, Ponomariovo pavaduotojas Kyjivo politiniame centre, atstovaujančiame Rusijos opozicijai V.Putino režimui, sakė „Newsweek“: „Mes nežinome, kas yra Darja Trepova, kontaktas buvo užmegztas ne su ja. Bet kuriuo atveju gerbiame Trepovą kaip opozicijos aktyvistę, kovotoją už moterų teises ir linkime jai greito paleidimo. Ir dėsime visas pastangas, kad tai įvyktų“.

I.Ponomariovo paskelbtame NRA pareiškime teigiama, kad Rusijos saugumo pajėgos „kaltina ir sulaiko tuos, kuriuos gali pasiekti, nepriklausomai nuo jų dalyvavimo, kaip atsitiko Darjos Trepovos atveju“.

„Scanpix“/AP nuotr./Darja Trepova atvesta į teismą Maskvoje
„Scanpix“/AP nuotr./Darja Trepova atvesta į teismą Maskvoje

Žinutėje D.Trepova buvo apibūdinta kaip „didvyrė“ dėl savo prodemokratinės ir feministinės veiklos praeityje. Grupė ragino Rusijos žmogaus teisių aktyvistus padėti jai ir kitiems „nekaltiems žmonėms, patekusiems į Putino gvardiečių nagus“.

„Raginame Rusijos žmones sekti mūsų pavyzdžiu ir teikti visokeriopą pasipriešinimą nusikalstamam Rusijos režimui iki pat jo visiško sunaikinimo“, – sakoma pareiškime.

Rusijos šešėliniai partizanai

Apie NRA stiprumą ir struktūrą žinoma nedaug, o kai kurie stebėtojai abejoja, ar ši grupė iš tikrųjų yra veikianti organizacija.

Aleksas Kokčarovas, rizikos analitikas, besispecializuojantis Rusijos ir Ukrainos klausimais, „Newsweek“ sakė, kad „skeptiškai“ vertina NRA teiginį, jog ji prisidėjo prie V.Tatarskio nužudymo.

Teigiama, kad grupės tikslas – „nuversti“ ir „sunaikinti Putiną“.

„Labiau tikėtina, kad už išpuolio stovi Rusijos saugumo agentūros arba sukarintos grupės, tokios kaip „Wagner“ – arba kitos, tokių privačių karinių bendrovių Rusijoje nuo 2023 m. bus daug daugiau“, – sakė jis.

Stop kadras iš video/Darja Trepova ir Vladlenas Tatarskis
Stop kadras iš video/Darja Trepova ir Vladlenas Tatarskis

2022 m., po D.Duginos nužudymo, I.Ponomariovas sakė, kad jam buvo leista paskelbti NRA manifestą. Deklaracijoje NRA apibūdinama kaip sudaryta iš Rusijos aktyvistų, kariškių ir politikų, kurie „dabar yra kovotojai ir partizanai“.

Tariamame pareiškime V.Putinas vadinamas „valdžios uzurpatoriumi ir karo nusikaltėliu, kuris pakeitė konstituciją, sukėlė brolžudišką karą tarp slavų tautų ir pasiuntė Rusijos karius į neabejotiną ir beprasmišką mirtį“.

Jame Rusijos vyriausybės ir regioninės administracijos pareigūnai bei saugumo pareigūnai taip pat vadinami „uzurpatoriaus bendrininkais“.

Dokumente teigiama, kad grupės tikslas – „nuversti“ ir „sunaikinti Putiną“. Jame buvo įspėti Rusijos pareigūnai, kad jie bus „sunaikinti“, jei neatsistatydins.

Spalio mėn. I.Ponomariovas „Newsweek“ sakė, kad jis bendradarbiauja su kitomis Rusijos viduje veikiančiomis antikremliškomis partizanų grupuotėmis.

Paklaustas, ar artimiausiu metu galima tikėtis daugiau NRA išpuolių, A.Baranovskis sakė „Newsweek“: „Mes nekontroliuojame partizanų dalinių, jie patys pasirenka taikinius.“

„Kadangi tai yra neprofesionalai ir jauni žmonės, kaip suprantame, jie pirmiausia puola tuos, kuriuos gali pasiekti. Geriausia būtų nužudyti Putiną, bet jie negali jo pasiekti. Tai reiškia, kad jie pasiekia tuos, kuriuos gali“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius