-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Užkibo ant balandžio 1-osios pokšto – valdžia nedraus valgyti mėsos

Mokslininkams kalbant, kad klimato kaitai įtakos turi ne net ir tai, kuo maitinamės, pranešimas, kad valdžia ketina uždrausti valgyti mėsą, gali pasirodyti kaip rimta priemonė šiam procesui stabdyti. Tačiau išsamus straipsnis apie tokius planus su paaiškinimu, kodėl mėsa yra kenksminga klimatui, pasirodė balandžio 1-osios proga. Nepaisant to, šiuo pokštu pradėta kaip tikra naujiena dalytis socialiniuose tinkluose.
Keptos vištos krūtinėlės su prieskoniais
Keptos vištos krūtinėlės su prieskoniais / Vida Press nuotr.

„Fantastika taps realybe“

Rašinys apie tariamus JAV ketinimus po poros metų atsisakyti tikros mėsos ir ją pakeisti augaliniais pakaitalais, pasirodė šiemet balandžio 1 d. Po kurio laiko, greičiausiai neatkreipus dėmesio į publikavimo datą bei įspėjimą netikėti, juo imta dalytis socialiniuose tinkluose.

„Jungtinės Valstijos uždraus tikrą mėsą“, – skelbė tinklalapyje „VerveTimes“, skyrelyje apie sveikatą, pasirodžiusios publikacijos antraštė.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose pokštu imta dalytis kaip tikra žinia
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose pokštu imta dalytis kaip tikra žinia

Straipsnis pradedamas taip: „Kad „Didysis perkrovimas“ (angl. „The Great Reset“) sparčiai artėja, matyti iš neseno JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) sprendimo uždrausti tikrą mėsą, o jei istorija yra rodiklis, panašų sprendimą gali priimti ir kitos šalys.“

Draudimas esą turėtų įsigalioti 2024 m. balandžio 1 d.

Kartu paaiškinta, kad sprendimas priimtas dėl pasikartojančių Billo Gateso viešų raginimų Vakarų pasauliui nustoti valgyti tikrą mėsą ir vietoj to pereiti prie laboratorijoje užaugintos sintetinės „jautienos“.

Toliau primenama, kad jautienos gamyba laikoma pagrindiniu klimato kaitos kaltininku. Anot Kalifornijos universiteto Davise, „galvijai yra Nr. 1 žemės ūkio šiltnamio efektą sukeliančių dujų šaltinis visame pasaulyje“.

Viena karvė atrajodama esą paskleidžia apie 100 kg metano per metus. Šio universiteto Gyvūnų mokslo katedros profesoriaus, oro kokybės specialisto Franko Mitloehnerio žodžiais, metanas iš galvijų gyvena trumpiau nei anglies dioksidas, bet 28 kartus stipriau šildo atmosferą.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Karvės
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Karvės

„Suprasdamas, kad tokių gyvulinės kilmės produktų, kaip pienas, pasterizavimas nepakankamai apsaugotų žmonių sveikatą, JAV Žemės ūkio departamentas 2014 m. pasiūlė kovoti su brangių per maistą plintančių ligų šaltiniu Nr. 1 – žalia mėsa – nustatant žalios mėsos pardavimo apribojimus.

Ekrano nuotr. iš carbonbrief.org/Įvairaus maisto paliekamas anglies pėdsakas
Ekrano nuotr. iš carbonbrief.org/Įvairaus maisto paliekamas anglies pėdsakas

Pasiūlymas niekur nedingo, tačiau FDA dabar nurodo jį kaip dar vieną priežastį visiškai uždrausti natūralios mėsos pardavimą, – rašoma straipsnyje. – Jie teigia, kad laboratorijoje užauginta sintetinė „jautiena“ neturi nė vienos iš šių problemų dėl to, kad visas kiekvienos partijos sudedamąsias dalis galima atidžiai kontroliuoti.“

Cituojamoje pernai lyg tyčia taip pat balandžio 1 d. paskelbtoje organizacijos „Navdanya International“ ataskaitoje B.Gateso siūlymai pereiti prie netikros mėsos ir taip saugoti klimatą kritikuojami.

Mat sintetinis maistas esą palieka dar didesnį vadinamąjį anglies pėdsaką (tai yra organizacijos, įvykio, asmens ar produkto poveikio aplinkai matas).

Taip pat skaitykite: CO2 pėdsakais sekanti tinklaraštininkė: supratau, kad, norėdama gelbėti pasaulį, turiu keistis pati

Be to, atkreiptas dėmesys, kad kompanijos „Microsoft“ įkūrėjas, filantropas gyvena daugiau nei 6 tūkst. kv. m ploto name, o keliauja privačiu lėktuvu, kuriam vienai kelionės valandai reikia 1 840 l kuro. Tad esą ne jam reikėtų teikti siūlymus kovai su klimato kaita.

Ekrano nuotr. iš nature.com/Koks būtų poveikis, jei žmonės vienaip ar kitaip pakeistų savo mitybos įpročius
Ekrano nuotr. iš nature.com/Koks būtų poveikis, jei žmonės vienaip ar kitaip pakeistų savo mitybos įpročius

Straipsnyje pasakojama, kad „vakarykštė mokslinė fantastika gali tapti rytojaus realybe“ – kaip mėsos bus galima „užsiauginti“ tiesiog namie.

Tačiau jis baigiamas priminimu, kad kol kas geriausias ir klimatui draugiškiausias pasirinkimas – pirkti maisto produktus iš vietos ūkininkų, kartu pateikta keletas nuorodų į tinklalapius, kur tokių ūkininkų ieškoti.

Vietoj raudonos mėsos valgo baltą

Nors ne naujiena, kad žemės ūkis, ypač gyvulininkystė, ir maisto gamyba turi įtakos klimato kaitai, o augalinių mėsos pakaitalų jau yra (pavyzdžiui, sojos produktai), šis straipsnis tebuvo pokštas. Tai nurodyta ir jo pabaigoje: „FDA draudimas naudoti tikrą mėsą yra išgalvotas scenarijus.“

Ekspertų teigimu, pagrindinė klimato pokyčių priežastis yra vadinamasis šiltnamio efektas. Kai kurios atmosferoje esančios dujos veikia lyg šiltnamio stiklas – sulaiko Saulės šilumą ir neleidžia jai grįžti į kosmosą, dėl to temperatūra planetoje po truputį kyla. Mėsa „kalta“ dėl bemaž 60 proc. šių dujų.

123RF.com nuotr./Mėsa laboratorijoje
123RF.com nuotr./Mėsa laboratorijoje

O mėsos gamyba visame pasaulyje sukelia dukart daugiau taršos nei augalinio maisto, teigiama pernai „Nature Food“ paskelbtuose vieno tyrimo rezultatuose.

Visa maisto gamybos sistema (žemės ūkio technikos naudojimas, trąšų purškimas, produktų transportavimas ir pan.), nulemia 17,3 mlrd. tonų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

Ekrano nuotr. iš bbc.com/Įvairaus maisto paliekamas anglies pėdsakas
Ekrano nuotr. iš bbc.com/Įvairaus maisto paliekamas anglies pėdsakas

Berlyno Humboldto universiteto tvaraus žemės naudojimo ir klimato kaitos profesorius, Potsdamo klimato įtakos instituto tyrėjas Hermannas Lotze-Campenas jau prieš daugiau nei trejus metus paragino turtingesnių šalių gyventojus kuo greičiau sumažinti mėsos vartojimą iki 600 g, o vėliau – iki 300 g per savaitę.

Palyginimui – nemažai mėsos suvalgantiems vokiečiams tai reikštų pirmiausiai savo porcijas sumažinti perpus, o ilgainiui kas savaitę apsiriboti 2-3 nedideliais patiekalais.

Ekrano nuotr. iš theguardian.com/Kiek įtakos taršos išmetimui turi įvairi žemės ūkio produkcija
Ekrano nuotr. iš theguardian.com/Kiek įtakos taršos išmetimui turi įvairi žemės ūkio produkcija

Jungtinėje Karalystėje mėsos suvartojimas per praėjusį dešimtmetį sumažėjo beveik penktadaliu. Tačiau, nors valgoma mažiau raudonos ir perdirbtos mėsos, baltos mėsos populiarumas išaugo.

Balandžio 1-osios rašinio pradžioje paminėtas „Didysis perkrovimas“ yra nuoroda į sąmokslo teoriją, kad įvairūs politikai, verslininkai, farmacijos kampanijos ir pan. siekia užvaldyti pasaulį, o tam esą buvo sugalvota COVID-19 pandemija.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius