Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Ukrainos ir Europos Sąjungos lyderiai pozavo prie moters su peniu skulptūros?

Internete plinta nuotrauka, kurioje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Europos Vadovų Tarybos bei Europos Komisijos vadovai Charles’is Michelis bei Ursula von der Leyen stovi prie trirankės nuogos moters su vyriškais lyties organais skulptūros. Kadrą lydi pašaipos ir pasipiktinimas – esą ji parodo tikrąsias Europos vertybes, komentarų sulaukė ir neįprastas meno kūrinys. Bet tai yra montažas – politikai tikrai taip fotografavosi, bet fone kabėjo vėliavos.
Olandų menininkės Femmy Otten kūrinys „And Life is Over There“ - trirankės nuogos moters su vyriškais lytiniais organais skulptūra - stovi Hagoje
Olandų menininkės Femmy Otten kūrinys „And Life is Over There“ – trirankės nuogos moters su vyriškais lytiniais organais skulptūra – stovi Hagoje / Erico de Vries nuotr. / ekrano nuotr. iš bkdh.nl

Užkliuvo ir ES vertybės

Prieš kelias savaites aktyviai platinta rusiškuose tinklalapiuose ir socialinių tinklų paskyrose, nuotrauka pasiekė ir Lietuvą. Ja vienas „Facebook“ vartotojas pasidalijo su komentaru „Pozavimui pasirinkta tinkama vieta“, dar prirašė, kad „jaučiasi laimingas“.

Šia nuotrauka internete dalijamasi, ypač – rusiškuose puslapiuose ir socialiniuose tinkluose, mažiausiai nuo balandžio pabaigos. Ją lydi komentarai, panašūs į cituotą lietuvišką („Fotografas parinko puikų rakursą!“) arba šaipomasi iš Europos Sąjungos („Europos vertybės vienoje vietoje“).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Volodymyras Zelenskis, Charles’is Michelis ir Ursula von der Leyen prie trirankės nuogos moters su vyriškais lyties organais skulptūros nepozavo - nuotrauka yra montažas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Volodymyras Zelenskis, Charles’is Michelis ir Ursula von der Leyen prie trirankės nuogos moters su vyriškais lyties organais skulptūros nepozavo - nuotrauka yra montažas

Fotografija iliustruotas ir rusiškame tinklalapyje paskelbtas ilgas įrašas apie gegužės pabaigos tarptautines aktualijas.

Tačiau ši nuotrauka nėra autentiška – ji sulipdyta iš dviejų tikrų vaizdų, kurie vienas su kitu visiškai nesusiję. Tai patvirtina ir vaizdų analizės programa „FotoForensics“.

Nė viena žinoma Ukrainos ar tarptautinė žiniasklaidos priemonė panašaus kadro nepublikavo. Bet galima rasti nemažai publikacijų su atskiromis skulptūros ir V.Zelenskio, Ch.Michelio bei U. von der Leyen nuotraukomis.

Politikai – Kyjive, skulptūra – Hagoje

Europos Vadovų Tarybos (EVT), Ukrainos ir Europos Komisijos (EK) vadovai tikrai taip – suėmę vienas kito rankas – fotografavosi. Tai vyko vasario 3 d. per 24-ąjį Ukrainos ir ES aukščiausiojo lygio susitikimą. Tuomet V.Zelenskis Kyjive priėmė Ch.Michelį ir U.von der Leyen.

„AP“/„Scanpix“/EVT pirmininkas Ch.Michelis, Ukrainos lyderis V.Zelenskis ir UK pirmininkė U.von der Leyen
„AP“/„Scanpix“/EVT pirmininkas Ch.Michelis, Ukrainos lyderis V.Zelenskis ir UK pirmininkė U.von der Leyen

Nuotrauka buvo padaryta per šį susitikimą. Internete galima rasti ne vieną fotografiją, kurioje pareigūnai stovi lygiai ta pačia poza, kaip prie skulptūros, arba dar tik deda rankas vieną ant kitos ir žiūri į jas, o ne objektyvą. Nė vienas iš jų nesidairo atgal, ko būtų galima tikėtis stovint prie tokio neįprasto kūrinio.

Visuose šiuose kadruose EVT, EK ir Ukrainos vadovams už nugaros – mėlynos ir geltonos pastarosios šalies bei ES vėliavos. Taip pat matyti interjero dekoro elementai, bet nieko panašaus į nuogos moters skulptūrą.

Per susitikimą V.Zelenskis padėkojo ES atstovams už paramą, kurią Bendrija suteikė per karo metus, ir priminė pažangą, kurią šalis padarė įgyvendindama septynias EK rekomendacijas.

Ukrainos lyderis taip pat padėkojo Ch.Micheliui ir U.von der Leyen už apsilankymą Kyjive, nepaisant Rusijos agresijos: „Nepaisant sirenų, noriu padėkoti, kad nebijote šių garsų ir šiame kare kartu su mumis stovite gėrio pusėje.“

Iš dviprasmiško kadro iškirpus tik skulptūros vaizdą ir atlikus atvirkštinę nuotraukos paiešką, galima išsiaiškinti, kad ji stovi ne Kyjive.

Tiesa, jos vaizdai visur pridengti – greičiausiai dėl to, kad moteris yra nuogutėlė su aiškiai pavaizduotais ir moteriškais, ir vyriškais lytiniais organais. Be to, ji turi tris rankas, o ant galvos sėdi nedidelis gyvūnas.

Nuogoji moteris yra olandų menininkės Femmy Otten kūrinys pavadinimu „Ir ten yra gyvenimas“ („And Life is Over There“). Jis nuo 2017 m. stovi Hagoje (Nyderlandai).

Menininkės žodžiais, skulptūra sujungia skirtingų lyčių ir meninių stilių elementus, dabartį ir praeitį, simbolius ir tikrovę taip paprastai, kaip gali tik dvi lytys, o tai galiausiai įkūnija minties laisvę.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Sumontuota nuotrauka tapo proga pasišaipyti iš Europos Sąjungos vertybių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Sumontuota nuotrauka tapo proga pasišaipyti iš Europos Sąjungos vertybių

Reikšminga ne tik dvilypė moters išvaizda. Pavyzdžiui, liūtą primenanti būtybė ant galvos primena egiptiečių deivę, o jos šypsena asocijuojasi su klasikinėmis graikų statulomis.

15min verdiktas: pakeista nuotrauka. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Europos Vadovų Tarybos bei Europos Komisijos vadovai Charles’is Michelis bei Ursula von der Leyen nepozavo prie trirankės nuogos moters su vyriškais lyties organais skulptūros. Politikų nuotrauka iš renginio Kyjive buvo sumontuota su olandų menininkės Femmy Otten kūrinio, stovinčio Hagoje, atvaizdu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius