Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vėl propagandos auka: ar tikrai Olenos Zelenskos fondas įsipainiojęs į prekybą vaikais?

Internete – nauji kaltinimai Ukrainos pirmajai poniai Olenai Zelenskai, šį kartą – neva jos organizacija susijusi su prekyba vaikais. Melagienos skleidėjai remiasi tariamu buvusio fondo darbuotojo liudijimu, abejotino patikimumo dokumentais ir net Vakarų žiniasklaidą imituojančiu tinklalapiu. Bet tai tėra rusų propagandininkų paskleisti gandai be jokių įrodymų.
Olena Zelenska
Olena Zelenska / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Susidomėjo ir lietuviai

Lapkričio pradžioje internete ėmė plisti kaltinimai, susiję su Ukrainos pirmosios ponios organizacija. Pasak šių pranešimų, vienas asmuo iš vidaus prakalbo apie vaikų prekybą.

Istorija susidomėjo ir lietuviai. Vienoje „Facebook“ grupėje paskelbta nuoroda į straipsnį, kuriame rašoma apie tariamą skandalą.

„Galų gale, jei tai tiesa, tada visi vaikai, kurie buvo paimti iš Ukrainos, išvyko į savo „paskutinę kelionę“. Tai siaubinga“, – pakomentavo straipsniu pasidalijęs asmuo.

Oleną Zelenską apkaltino prekyba vaikais/Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Oleną Zelenską apkaltino prekyba vaikais/Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Šis straipsnis buvo paskelbtas tinklalapyje dc.weekly.org. Greta teksto publikuojamas ir vaizdo įrašas iš „YouTube“, kuris ir tapo pagrindiniu gandų šaltiniu. Jis jau peržiūrėtas beveik 45 tūkst. kartų.

Liudijimas – iš vyro su kauke ir gobtuvu

Buvusiu fondo darbuotoju prisistatęs vyras prieš kamerą sėdi ant galvos užsismaukęs gobtuvą, o veidą pridengęs kauke. Jis kalba prancūziškai, subtitruose pateiktas vertimas į anglų kalbą.

Oleną Zelenską apkaltino prekyba vaikais/Ekrano nuotrauka iš „Youtube“
Oleną Zelenską apkaltino prekyba vaikais/Ekrano nuotrauka iš „Youtube“

Vyras iš pradžių nurodo esantis fondo vairuotojas ir parodo dokumentą – pasak jo, darbuotojo kortelę. Dėl labai prastos įrašo kokybės, kambaryje tvyrančios tamsos ir atspindžio sunku įžiūrėti, kas iš tiesų tai yra.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai Olena Zelenska Niujorke prisipirko papuošalų už milijoną dolerių?

Jis taip pat parodo popieriaus lapą su atspausdintomis vaikų nuotraukomis ir kita informacija, nors dėl kokybės taip pat neįmanoma nieko perskaityti.

Vyras įraše atvirauja, kad net darbo sutartis jam pasirodė keista. Esą joje nurodyta nekalbėti su vaikais, neklausinėti apie prieglobstį suteikusią šeimą.

Jo teigimu, darbas buvęs labai paprastas – paimti vaikus iš miestų ir vežti juos į vaikų namus, o iš jų – pas prieglobstį suteikusias šeimas.

Pašnekovas taip pat pasakoja apie porą keistų situacijų, su kuriomis neva susidūręs. Vokietijoje vyras, atėjęs pasitikti vieną vaiką, esą buvo pusiau nuogas, o tai jam pasirodė labai keista.

Kitą vaiką, kuris jau buvo nuvežtas šeimai, vėliau tariamai vėl sutiko vaikų namuose. Paklausus, kas vyksta, vaikas neva pradėjęs verkti, nes nenorėjo vykti į naujus namus, kuriuose esą buvo prievartaujamas.

Iš dokumentų „fondo darbuotojas“ tariamai sužinojęs, kad vaikas buvo atsidūręs garsaus prancūzų filosofo Bernardo-Henri Levy namuose. Be to, radęs informacijos apie tai, kad šis neva turįs daug draugų pedofilų.

Paskelbė tariamus įrodymus

Straipsnyje pateikiami ir popieriai, kuriuos vyras rodo vaizdo įraše. Aiškiai matomas dokumentas su vaikų nuotraukomis, gimimo data ir vieta, taip pat data, kuomet jie atsidūrė globoje.

Oleną Zelenską apkaltino prekyba vaikais/Ekrano nuotrauka iš „DC Weekly“
Oleną Zelenską apkaltino prekyba vaikais/Ekrano nuotrauka iš „DC Weekly“

Nors neaišku, iš kur tinklalapis gavo šiuos dokumentus, jie sutampa su rodomais vaizdo įraše.

Ant parodyto darbuotojo pažymėjimo galima įžiūrėti baltus ornamentus oranžiniame fone. Šis ornamentų raštas atitinka matomą vaido įraše. Sutampa ir vieta, kurioje nurodytos darbuotojo pareigos ir kiti duomenys, yra nuotrauka.

Fotografijų, kuriose būtų matomi tikri O.Zelenskos fondo darbuotojų pažymėjimai, nėra. Vienintelė, kurią pavyko rasti, yra pateikta prie straipsnių, kuriuose aprašomas šis skandalas.

Taip pat skaitykite: Olenos Zelenskos vizito Paryžiuje atgarsiai: ar ji tikrai keliavo išlaidauti?

Vyras klipe pasakoja apie vaiką, vardu Dmytro, kurio portretas matyti ir pateiktame dokumente.

Taigi tikėtina, kad šie dokumentai buvo pateikti asmens, matomo vaizdo įraše. Arba ir matomi vaizdo įraše, ir publikuojami kaip straipsnio iliustracijos dokumentai buvo specialiai sukurti, kad ši istorija atrodytų įtikimesnė.

Dar vienas propagandos išpuolis

Kaip pranešė ukrainiečių portalas „Detector Media“, tai buvo dar vienas propagandininkų išpuolis prieš Ukrainos pirmąją ponią. Prezidento kanceliarijos vadovės Darios Zarivnos teigimu, rusai sukūrė netikrą svetainę „The Intel Drop“, kurioje pradėjo platinti propagandines publikacijas anglų kalba.

Anot jos, rusai šiuo metu vykdo keletą dezinformacijos kampanijų. Viena iš jų – melaginga informacija apie tai, kad O.Zelenskos fondas įsipainiojo į prekybos vaikais schemas.

„Jie sukūrė netikrą interneto svetainę ir pasitelkia botų fermas, kad išplatintų ją (informaciją apie interneto puslapį, – red. past.) socialiniuose tinkluose ir taip pritrauktų Vakarų auditoriją. Jie randa mūsų vaikų nuotraukas ir rašo atitinkamus tekstus. Net mano dukters nuotrauka atsirado“, – tvirtino D.Zarivna.

Šioje propagandinėje svetainėje nurodyta, kad ji veikia iš Reikjaviko (Islandija), tačiau 2022 m. rugsėjį buvo užregistruota Amsterdame (Nyderlandai).

Publikacijoje remiamasi išgalvoto žurnalisto Roberto Schmidto, kuris skirtingose žiniasklaidos priemonėse pristatomas prancūzu arba amerikiečiu, tariamai atliktu tyrimu. Vyras neva atskleidė, kad O.Zelenskos fondas siunčia našlaičius į užsienį, kad jie išvengtų karo, o paskui neva parduoda juos į sekso vergiją.

Pasak portalo „RBC Ukraine“, žurnalistas tokiu pačiu vardu ir pavarde neturi nieko bendro su šiomis „naujienų“ svetainėmis.

Straipsnyje, kurio originalo nepavyko rasti, vienintelis pateikiamas įrodymas yra tas pats vaizdo įrašas, kuriame kalba vyras, prisistatantis buvusiu O.Zelenskos fondo darbuotoju.

15min verdiktas: melas. Teiginiai, esą Ukrainos pirmosios ponios O.Zelenskos fondas įsipainiojęs į prekybą vaikais, nepagrįsti. Platinami straipsniai grindžiami tik anonimo liudijimu ir abejotino patikimumo popieriais.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius