Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 10 /19:54

Vengrijos premjeras V.Orbanas žada reikšmingų pokyčių naujoje vyriausybėje

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, kurio koalicija savaitgalį laimėjo parlamento rinkimus, antradienį pareiškė ketinantis imtis „reikšmingų pokyčių“ naujoje vyriausybėje.
Viktoras Orbanas
Viktoras Orbanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vengrija ir toliau laikysis konstitucijos principų. Ir laikydamiesi šių principų darysime viską, kas atitinka tautos interesus“, – sakė V.Orbanas.

„Vengrija ir toliau laikysis konstitucijos principų. Ir laikydamiesi šių principų darysime viską, kas atitinka tautos interesus“, – sakė V. Orbanas.

„Neketiname pratęsti ankstesnės kadencijos; pradėsime naują kadenciją. Taigi, galima tikėtis reikšmingų pokyčių ir pakeitimų“, – pridūrė jis.

Neketiname pratęsti ankstesnės kadencijos; pradėsime naują kadenciją. Taigi, galima tikėtis reikšmingų pokyčių ir pakeitimų, – pridūrė jis.

Kritikai kaltina V.Orbaną silpninant demokratinės kontrolės ir pusiausvyros sistemą, praturtinant naująją oligarchų bičiulių klasę ES fondų lėšomis ir sutelkiant valdžią savo rankose.

Be to, kaip teigė pats V.Orbanas, jis siekia paversti Vengriją „neliberalia valstybe“, panašia į tokias šalis, kaip Rusija ir Turkija.

V.Orbanas taip pat pareiškė palaikysiantis „privilegijuotus santykius“ su Lenkija ir Vokietijos Bavarijos regionu, kurio politikai Vengrijoje parėmė premjero priešrinkiminę kampaniją.

„Jie parėmė viską, ką mes darome ir pasiūlė Bavarijos ir Lenkijos žmonių draugystę. Man šie du ryšiai bus privilegijuoti santykiai ir ateityje“, – pabrėžė premjeras.

Apie penktadalį Vengrijos eksporto keliauja į Vokietiją, kurios automobilių gamyklos yra vienos didžiausių įmonių, investuojančių į šalį ir kuriančių joje darbo vietų.

Nepaisant to, Vengrijos premjero ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel santykiai yra pašliję dėl skirtingų požiūrių į imigracijos politiką.

V.Orbanas yra griežtai nusiteikęs prieš imigraciją ir per savo priešrinkiminę kampaniją nevengė demonizuoti į Europą atvykstančių – daugiausia musulmonų – migrantų.

„Kai tik sužinosime, kokia yra Vokietijos politika, galėsime nedelsdami atsakyti į šį klausimą“, – atsakė V.Orbanas, paklaustas, kaip gali pasikeisti Vengrijos politika Vokietijos atžvilgiu.

„Norėtumėme užmegzti nuolat gerėjančius santykius su kiekviena šalimi, įskaitant Vokietiją, tačiau mane išrinko ne vokiečiai, o vengrai“, – pridūrė jis.

Paklaustas apie Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo organizacijos ataskaitą, kurioje rinkimų stebėtojai jo priešrinkiminę retoriką vadina „gana priešiška ir ksenofobiška“, pabrėžia vyriausybės ir „Fidesz“ reklamos sutapimą „dingstant ribai tarp valstybės ir partijos“ bei nustatė, kad valstybinė žiniasklaida yra „akivaizdžiai palanki“ vyriausybei, V.Orbanas nedaugžodžiavo.

„Esame dėkingi už šiuos pastebėjimus. Ačiū už indėlį į nuomonės apie Vengrijos rinkimus formavimą. Viskas tvarkoj“, – sakė jis.

Parlamento rinkimai Vengrijoje įvyko sekmadienį. Naujausiais duomenimis, valdančioji koalicija, kuriai priklauso V.Orbano vadovaujama partija „Fidesz“, užsitikrino 134 mandatus 199 vietų parlamente.

Antrą vietą rinkimuose užėmė ultradešinioji partija „Jobbik“, gavusi 25 mandatus. Dar 20 vietų parlamente atiteks socialistams.

Taigi, valdančioji koalicija užsitikrino dviejų trečdalių superdaugumą, o tai reiškia, kad jai neprireiks kitų politinių jėgų palaikymo priimant įstatymus ir keičiant konstituciją.

Vengrijos tauta nori „sustabdyti Sorosą“

Griežtai prieš imigraciją nusiteikęs Vengrijos premjeras antradienį pareiškė, kad jo didžiulė pergalė rinkimuose rodo, jog vengrai nori, kad JAV milijardierius filantropas George'as Sorosas nebesikištų į šalies vidaus reikalus.

Praėjus dviem dienoms po rinkimų Vengrijoje buvo surengta spaudos konferencija tarptautinei žiniasklaidai, per kurią V.Orbanas sakė, kad jo vyriausybė dar prieš balsavimą buvo parengusi įstatymų paketą „Sustabdyti Sorosą“.

„Mes pateikėme šį paketą prieš rinkimus, kad Vengrijos rinkėjai galėtų balsuoti, žinodami mūsų ketinimus šiuo klausimu“, – sakė 54 metų politikas.

„Tai įvyko, ir manau, kad per šiuos rinkimus buvome įpareigoti priimti šį įstatymą“, – aiškino jis.

Vienas pagrindinių V.Orbano priešrinkiminių pažadų buvo sustabdyti G.Soroso ir Briuselio vadovaujamą „globalistų elitą“, kuris kenkia Europos saugumui ir krikščioniškai kultūrai, skatindamas masinę musulmonų imigraciją.

Vengrijoje gimusio 87 metų G.Soroso nuotraukomis buvo apklijuotos informacinės lentos, o rinkimuose dalyvavusius opozicijos politikus V.Orbanas vadino „Soroso kandidatais“.

Kritikai savo ruožtu palygino V.Orbano kalbas apie „ne šalies viduje, o tarptautiniu mastu“ veikiantį „priešą“, „spekuliuojantį pinigais“, su grėsminga XX amžiaus antisemitine propaganda.

Vengrijoje veikiančios G.Soroso finansuojamos pilietinės visuomenės organizacijos ir jų darbuotojai jau ilgą laiką susiduria su įkyriu reguliavimu, vietos valdžios priekabiavimu, grasinimais bei įžeidimais internete.

Vis dėlto „Sustabdyti Sorosą“ įstatymų paketu žadama imtis ryžtingesnių veiksmų, pavyzdžiui, sekant Rusijos pavyzdžiu, užkrauti mokesčių iš užsienio finansuojamoms nevyriausybinėms organizacijoms (NVO), neva remiančioms nelegalią imigraciją.

Be to, prieglobsčio prašytojus tariamai remiantys užsieniečiai galėtų būti neįleidžiami į šalį, o NVO darbuotojai – prie pasienio teritorijų. Taip pat įvairiose organizacijose žadama „patikrinti saugumą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius