Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vežimėliai tapo Ukrainoje žuvusių ir iš jos bėgančių vaikų simboliu

Ką reiškia kai kurių Europos miestų viešose erdvėse palikti vaikiški vežimėliai? Užmiršo tėvai, tai yra meninė akcija? Jų prasmė – dar kitokia. Vienur kelios mamos paliko vežimėlius ukrainietėms, bėgančioms nuo karo su kūdikiais ir nepasiėmusioms vaikų „transporto“, kitur jie tapo daugiau nei 100 per pastarąsias tris savaites žuvusių vaikų simboliu.
Lenkės paliko keletą vežimėlių su kūdikiais atvykstančioms ukrainietėms
Lenkės paliko keletą vežimėlių su kūdikiais atvykstančioms ukrainietėms / Ekrano nuotr. iš pbs.twimg.com

Kvietė tapti skydu vaikams

Nuo penktadienio socialiniuose tinkluose aktyviai dalijamasi nuotrauka, kurioje matyti daugybė vaikiškų vežimėlių, tvarkingai išrikiuotų keliomis eilėmis miesto aikštėje.

„Tušti vaikiški vežimėliai Turgaus aikštėje Lvive, – prie nutraukos paaiškino viena „Facebook“ vartotoja. – Tai – simboliai tų nekaltų mažylių, kurie neteko gyvybių Rusijos karinės invazijos metu.“

Tame pačiame socialiniame tinkle kartu su nuotrauka pasirodė ir jautrus scenaristės, renginių organizatorės Jurgos Klimaitės-Riebling komentaras, kviečiantis dalintis su tais, iš kurių viską atėmė karas. Jos įrašu su nuotrauka jau pasidalijo kone 3 tūkst. žmonių.

Ši nuotrauka – tikra ir atspindi būtent tai, ką mini interneto vartotojai. Tušti vežimėliai penktadienį buvo išrikiuoti aikštėje Lvivo centre, siekiant vaizdžiai parodyti, kiek vaikų gyvybių jau nusinešė Rusijos karas prieš Ukrainą.

Fotografiją, kuri sparčiai paplito internete, padarė miesto meras Andrijus Sadovijus. „Tušti vežimėliai Turgaus aikštėje simbolizuoja mažųjų angelų gyvenimus, – tokiomis mintimis savo paskyroje „Telegram“ pasidalijo jis. – Dabar jie, o ne ryžtingi pasaulio veiksmai, gina Ukrainos dangų.

Tai yra siaubinga kaina, kurią šiandien moka Ukraina. Mes tegalime pakviesti visus suaugusius žmones iš viso pasaulio tapti skydu, kuris apgintų Ukrainos vaikus ir suteiktų jiems ateitį.

Pareikalaukite kitų šalių vyriausybių uždaryti dangų virš Ukrainos.“

Generalinės prokuratūros duomenimis, nuo vasario 24 d. dėl Rusijos karių atakų žuvo mažiausiai 115 vaikų, dar daugiau nei 140 buvo sužeisti. Penktadienį buvo žinoma apie 109 aukas – kaip tik tiek vežimėlių buvo pastatyta (lygiai pusė – Kijevo srityje).

Pirma dovana mamoms su kūdikiais

Prieš porą savaičių internete ėmė plisti nuotrauka, kurioje matyti geležinkelio stoties perone stovintys septyni vežimėliai. Trys – kūdikiams nuo gimimo (vienas iš jų – dvynukams), kiti – vadinamieji sportiniai.

Ekrano nuotr. iš reddit.com/Lenkės paliko keletą vežimėlių su kūdikiais atvykstančioms ukrainietėms
Ekrano nuotr. iš reddit.com/Lenkės paliko keletą vežimėlių su kūdikiais atvykstančioms ukrainietėms

Fotografija buvo dalijamasi su prierašu, esą Lenkijos tėvai juos paliko ukrainietėms, kurios nuo karo pabėgo su mažyliais ant rankų, bet jų vežimėlius turėjo palikti.

Nors dažniausiai matome, kad pabėgėliai iš Ukrainos sutinkami su maisto produktais, drabužiais, higienos priemonėmis ir siūlymais juos priglausti, tikra ir ši nuotrauka.

Jos autorius – fotožurnalistas Francesco Malavolta, dabar nušviečiantis karą Ukrainoje. Fotografas nuotrauką savo paskyroje „Twitter“ paskelbė kovo 3 d. kartu su prierašu: „Vežimėliai palikti stotyje moterims, atkeliaujančioms iš Ukrainos su kūdikiais.“

Nuotrauka buvo padaryta 19 km nuo sienos su Ukraina esančio Peremislio traukinių stotyje.

Kaip portalui „Insider“ pasakojo F. Malavolta, vežimėlius atvežė vietos mamos ir moterų asociacijos, taip parodydamos solidarumą su ukrainietėmis. Vežimėliai palikti atvykstančioms pabėgėlėms, kurios jų reikia.

„Bėgančios moterys paliko savo vežimėlius Ukrainoje, kad pagreitintų kelionę, nes daugelis keliauja be vyrų, kurie liko kovoti“, – paaiškino fotografas.

Jį labiausiai pribloškė tuštuma greta vežimėlių, nors vos už poros metrų buvo begalybė žmonių, bėgančių nuo karo. Tai esą atrodė siurrealiai.

Pabėgėlių – jau 3,5 mln.

Jungtinių Tautų duomenimis, iš Ukrainos jau pasitraukė maždaug 3,5 mln. žmonių.

Peremislis yra jų pirma stotelė Lenkijoje. Visuomeninio Lenkijos radijo teigimu, buvusiame prekybos centre ten buvo įkurtas humanitarinės pagalbos centras.

Nuo pirmųjų karo dienų į Peremislį kasdien atkeliauja daugybė pabėgėlių, daugiausia moterys ir vaikai. Prekybos centre buvo įrengtos vietos laikinam prieglobsčiui, medicinos punktai ir vaistinė.

Pabėgėliai čia gali gauti šilto maisto, būtiniausių daiktų ir vietą pailsėti prieš tolesnę kelionę. Iš mašinų aikštelės nuolat išvyksta autobusai – ir į kitas Lenkijos vietas, ir į kitas šalis.

Panašią – lenkų paliktų vežimėlių – nuotrauką savo paskyroje „Twitter“ paskelbė laidos „CBS Mornings" vedėjas Tony’is Dokoupilas. Anot jo, iš Ukrainos atkeliaujantys autobusai ir traukiniai yra tokie pilni, kad vežimėliams ar panašiems didesniems daiktams tiesiog nėra vietos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius