Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visuomenė galės susipažinti su Niurnbergo tribunolo teismo skaitmeniniais įrašais

Suskaitmeninti garso įrašai iš nacių lyderių teismo proceso Niurnbergo karo nusikaltimų tribunole, po beveik dvejus metus trukusio darbo, bus pirmą kartą prieinami visuomenei.
Holokaustas.
Holokaustas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienio vakarą Paryžiaus Holokausto muziejuje vyks oficiali įrašų priėmimo ceremonija.

Kelių šimtų valandų įrašai buvo padaryti per pirmą aukščiausio rango nacistinės Vokietijos lyderių teismą Niurnberge po Antrojo pasaulinio karo. Nuo 1950 metų šie įrašai – du tūkstančiai didžiulių diskų – gulėjo medinėse dėžėse Tarptautinio Teisingumo Teismo bibliotekoje Hagoje, Nyderlanduose.

Nuo šiol smalsūs klausytojai galės pasiklausyti viso proceso įrašų Hagos skaityklose, Paryžiaus Holokausto (Shoah) muziejuje ir JAV Holokausto memorialiniame muziejuje.

Paryžiaus muziejaus vyriausioji archyvarė Karen Taieb sakė turinti vilties, kad skaitmenizuoti garso įrašai suteiks galimybę mokslininkams ir studentams geriau suprasti galingą ir emocijų kupiną istorijos momentą.

Anksčiau mokslininkams buvo prieinamos tik teismo stenogramos.

„Galima skaityti, kas vyko teisme, bet tai girdėti yra visiškai kas kita, – sakė K.Taieb naujienų agentūrai AP. – Pavyzdžiui, nukentėjusieji gali kitaip girdėti jų balsus. Balsai ir dvejonės juose yra labai svarbūs.“

Nuo 1945 iki 1949 metų trukę teismai žymi naują etapą pasaulio istorijoje. Jie leido suprasti nacių per Holokaustą įvykdytų nusikaltimų mastą ir sukūrė naujų tarptautinių precedentų, leidusių vėliau apibrėžti karo nusikaltimus ir už juos persekioti.

Pirmajame garsiausiame teismo procese, vykusiame nuo 1945 metų lapkričio iki 1946 metų spalio, tarptautinė teisėjų kolegija kaltais pripažino 18 aukšto rango nacių lyderių, iš kurių 12 buvo skirta mirties bausmė. 28 proceso valandos buvo nufilmuotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius