-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmonės bėga iš Libijos, o tūkstančiai egiptiečių veržiasi ten ieškoti darbo

Daug žmonių bėga iš Libijos, ieškodami ramesnio gyvenimo svetur, tačiau judėjimas vyksta ir priešinga kryptimi – daug skurstančių egiptiečių vyksta į šią šalį, tikėdamiesi rasti čia darbo, skelbia BBC. Jų neatbaido net pavojai pasienyje, bandant pakliūti į Libiją.
Egiptiečiai Libijoje
Egiptiečiai Libijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nepaisant pranešimų apie nestabilią padėtį Libijoje ir pavojus, gresiančius čia atvykusiems žmonėms, egiptiečiai vyksta į šią šalį ieškoti darbo. Skaičiuojama, kad 2013 metų pabaigoje Libijoje buvo nuo 700 tūkst. iki 1,5 mln. egiptiečių. 

Nemaža dalis atvykstančių egiptiečių tampa pasipelnymo šaltiniu kontrabandininkams.

Daugelis jų į Libiją pakliūva nelegaliai – tam, kad galėtų atvykti ieškoti darbo į Libiją oficialiai, jiems reikia vizų, įveikti įvairias biurokratines kliūtis, registruotis, dažnai mokėti kyšius. Todėl nemaža dalis atvykstančių egiptiečių tampa pasipelnymo šaltiniu kontrabandininkams, kuriems nelegalų gabenimas per sieną tapo vienu iš pagrindinių pajamų šaltinių greta kontrabandos iš Libijos į Egiptą gabenimo – europietiškų cigarečių, hašišo, ginklų, medikamentų.

Tačiau ši kelionė yra labai pavojinga – nuo 2014 metų buvo smarkiai sustiprinta sienos kontrolė, taip bandant užkirsti kelią džihadistų judėjimui bei ginklų kontrabandai. Kariuomenė dažnai su kontrabandininkais elgiasi be kompromisų – daug dykumoje pamatytų įtarimą keliančių automobilių būna sunaikinami. Kaip BBC pasakojo egiptiečius per sieną į Libiją vežantis vyras, dažnai dykumoje kareiviai ima šaudyti be jokio perspėjimo. 

Pasaulio banko duomenimis, aukštutiniame Egipte, teritorijoje į pietus nuo Kairo iki sienos su Sudanu, gyvena 40 proc. šalies žmonių, ji pasižymi dideliu skurdu – čia gyvena 60 proc. visų šalies skurde gyvenančių žmonių ir 80 proc. dideliame skurde gyvenančių egiptiečių. Trečdalis šių žmonių yra jaunesni nei 30 metų ir apie pusė šių žmonių yra bedarbiai. 

Daugeliui jų Libija atrodo kaip geriausia ir kone vienintelė įmanoma darbo paieškų vieta – egiptiečiai į Libiją ėmė vykti nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio naftos bumo laikų. Situacija nepasikeitė iki pat šių laikų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius