Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 15

Rusų propaganda toliau pučia skandalą: V.Čmilytę-Nielsen vadina sataniste

Rusijos socialiniuose tinkluose vėl pučiamas iš piršto laužtas skandalas: klaidingai išvertus Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen žodžius, imta tvirtinti, esą ši pažėrė priekaištų pačiam Dievui dėl palaikymo Rusijai. Tačiau net ir išaiškėjus, kad visa tai – melas, propagandininkai nesustoja. Dabar socialiniuose tinkluose sklinda melas, neva politikė yra satanistė ir būtent dėl to taip nemėgsta Rusijos.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Dar kovą Lietuvoje apsilankęs Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus I, susitiko su aukščiausiais šalies politikais.

Jis taip pat bendravo ir su Seimo pirmininke. Pastaroji ganėtinai griežtai pareiškė, kad nuo karo į Lietuvą pabėgę ukrainiečiai negali melstis Bažnyčioje, kuriai vadovauja karą palaikantis patriarchas Kirilas.

„Vilniuje Dievo žodis buvo skleidžiamas meile, o ne kardu. Todėl mums, vilniečiams ir Lietuvos didžiosios kunigaikštystės palikuonims, absoliučiai nepriimtina, kai imperialistiniai Kremliaus režimo siekiai pridengiami Dievu. Būtent šioje šviesoje matome ir Lietuvos stačiatikių situaciją“, – kalbėjo ji.

„Visų tautybių Lietuvos stačiatikiams privalome užtikrinti galimybę praktikuoti tikėjimą be konflikto su sąžine“, – pabrėžė parlamento vadovė.

Taip pat skaitykite: Seimo vadovė: ukrainiečiai negali melstis Bažnyčioje, kuriai vadovauja karo rėmėjas

V.Čmilytės-Nielsen žodžius Rusijos propaganda suprato savaip – puolė platinti žinią, esą ji pasipiktino, kad Dievas padeda šiai šaliai.

„Mums, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės palikuonims, visiškai nepriimtina, kai Dievas dangsto Kremliaus režimo imperialistinius siekius“, – taip politikės žodžius išvertė propagandininkai, puolę tvirtinti, neva parlamentarė apkaltino Dievą.

Informacinis laukas toliau ošia

Pirmasis žinutę, neva V.Čmilytė-Nielsen turi pretenzijų Dievui, ėmė platinti prokremliškas portalas „Baltnews“.

Nuo 2014 m. Baltijos šalyse veikiančios „Baltnews" interneto svetainės gauna finansavimą iš Rusijos, o nurodymus dėl publikacijų turinio – iš „Rossija Segodnia“ („Russia today“, RT) darbuotojų.

Tokias išvadas padarė jungtinis Estijos leidinio „Postimees“, JAV leidinio „BuzzFeed News“, Latvijos tiriamosios žurnalistikos centro „Re:Baltica“, Lietuvos portalo 15min ir Serbijos leidinio KRIK atliktas tyrimas.

Skaitykite jį čia: Kremliaus propagandos aparato viduje: prorusiškiems portalams Baltijos šalyse – dideli pinigai ir instrukcijos iš Maskvos

Vėliau klaidingai interpretuotą Seimo pirmininkės pareiškimą ėmė aktyviai platinti prokremliška žiniasklaida.

Tačiau net ir praėjus daugiau nei mėnesiui po patriarcho vizito, prieš politikę nukreipta purvo lavina nesenka.

Įsiutę rusai socialiniuose tinkluose pastaruoju metu ėmė platinti įrašus, kuriuose tvirtinama, esą Seimo pirmininkės žodžiai yra ne kas kita kaip „satanizmo ataka“, o ji pati kaltinama „tradicinių vertybių žlugdymu“ ir „bandymais taisyti Dievą“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen, Baltramiejus I
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen, Baltramiejus I

Be to, pasirodė žinučių, neva Seimo pirmininkė kvietė tikinčiuosius tapti ateistais.

„Jūsų Dievas yra aklas. Jei jis būtų regintis ir didis, kaip jūs sakote, ar jis padėtų Putinui ir Rusijai?

Ar Dievas leistų tokius rusų poelgius? Aš kažko abejoju dėl jo adekvatumo. Raginu mūsų piliečius atsisakyti tarnauti Dievui ir juo tikėti tol, kol ant rusų kareivių diržų sagčių bus užrašas „Dievas su mumis“.

Tegul jis būna su jais, mums jo nereikia“, – taip esą Konstantinopolio patriarchui į akis susitikimo metu rėžė Seimo pirmininkė.

Tačiau tai nėra tiesa – tokių žodžių V.Čmilytė-Nielsen nesakė.

Tikslius žodžius, kuriuos Seimo pirmininkė ištarė susitikimo metu, galima paskaityti čia.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius