-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 06

Skandalas dėl į konteinerį Panevėžyje išmestų mokinių gėlių bliūkšta: ką pavyko nustatyti?

Rugsėjo pirmosios popietę socialiniame tinkle „Facebook“ pradėjo plisti nuotraukos iš Panevėžio. Jose matyti į konteinerį išmestos gėlės, o įrašo autorė nurodė, kad taip moksleivių dovanotomis gėlėmis atsikratė mokytoja. Šis pranešimas sukėlė didžiulį rezonansą. 15min pabandė išsiaiškinti, ar tai tikrai padarė kuri nors miesto pedagogė.
Gėlės konteineryje Panevėžyje
Gėlės konteineryje Panevėžyje / Nuotr. iš Linos Morkūnienės „Facebook“ profilio

Teigė, kad tai padarė mokytoja

Į vieną iš „Facebook“ grupių tris nuotraukas įkėlusi Lina Morkūniene pasivadinusi socialinio tinklo vartotoja ar vartotojas prieraše prie nuotraukų nurodė, kad gėles išmėtė jauna moteris, neva mokytoja.

„Lina Morkūnienė“ rašė, kad rugsėjo 1-ąją Panevėžio Algirdo gatvėje pamatė, kaip prie atliekų konteinerio sustojo automobilis, iš jo išlipusi jauna moteris atidarė bagažinę ir glėbiais ėmė mesti gėles į konteinerį. Esą ten buvo metamos kardelių, rožių puokštės, kurios dar nebuvo nuvytusios. Ji paskelbė ir automobilio su užtušuotais numeriais nuotrauką, kad esą būtų galima sužinoti, kokia mokytoja tai padarė.

Iš pradžių publikaciją lydėjo trys nuotraukos – vienoje iš jų užfiksuotas esą gėles išmetusios moters geltonas automobilis „Citroen“, kitose dviejose – Algirdo gatvėje esančiuose konteineriuose išmestos gėlės. Kiek vėliau nuotrauka su automobiliu buvo pašalinta.

Pranešimas dėl išmestų gėlių
Pranešimas dėl išmestų gėlių

Po „Linos Morkūnienės“ pranešimu pasipylė gausybė komentarų. Vieni iškart puolė teisti gėles išmetusią moterį, neva mokytoją, kiti tam ieškojo pateisinimų. Tačiau niekas konkrečiai negalėjo nurodyti nei kurioje mokykloje „įtariamoji“ dirba, nei jos vardo bei pavardės.

Tarp tūkstančių komentarų pavyko rasti vos vieną, kuriame viena moteris tvirtino, kad gėles atpažino vieno iš moksleivių tėtis ir mokytojos duomenys jam yra žinomi. Tačiau į prašymą patikslinti informaciją komentaro autorė nereagavo.

Keistas profilis

15min bandė susisiekti su pranešimo autore, tačiau ji į papildomus žurnalisto klausimus neatsakė.

„Lina Morkūniene“ prisistatančio asmens profilis „Facebook“ yra be asmens nuotraukos. Ji turi tik vieną draugą. Ir tėra tik du ankstesni įrašai – vasario 20 dienos ir šiek tiek ankstesnis, kai pasidalinta kitu įrašu.

„Linos Morkūnienės“ profilis „Facebook“
„Linos Morkūnienės“ profilis „Facebook“

Šiuo „Linos Morkūnienės“ pranešimu savo profilyje pasidalijo Lina Serdikevičiūtė-Morkūnienė, kuri savo profilyje nurodo gyvenanti Panevėžyje. Ji skelbia ir savo nuotrauką, jos profilis aktyvus. Tačiau Lina Serdikevičiūtė-Morkūnienė 15min patikino neturinti nieko bendro su tuo įrašu, esą tik vardas ir pavardė sutapo. Ji teigė jokių išmestų gėlių nemačiusi.

Facebook profilis
Facebook profilis

Tokie konteineriai yra

15min žurnalistas rugsėjo 5 d. patikrino ir nustatė, kad nuotraukose matomi konteineriai tikrai stovi Panevėžyje.

Tačiau jie stovėjo jau kita tvarka nei rugsėjo 1-ąją paskelbtose nuotraukose. Juose gėlių jau nebuvo matyti. Jos galėjo būti arba užkrautos šiukšlėmis, arba konteineriai jau buvo išvežti.

Švietimo atstovai pagrindo manyti, kad tai padarė mokytoja, neturi

15min pabandė išsiaiškinti, ar ši istorija išties susijusi su kuria nors Panevėžio miesto ar rajono švietimo įstaigos mokytoja, tačiau gauti ne tik neginčijamų įrodymų, bet ir kokių nors užuominų nepavyko.

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos švietimo skyriaus vedėja Silvija Sėrikovienė bei Panevėžio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Algirdas Kęstutis Rimkus nurodė, kad jokios informacijos ar skundų apie tai, kad Rugsėjo 1-osios proga moksleivių dovanotas gėles į konteinerį išmetė mokytoja, jie neturi. Taip pat patys jokių tyrimų dėl šio atvejo neatlieka.

Analogiška istorija: nurodė veiksmą Vilniuje, bet nuotraukos – iš Rusijos

Tą pačią dieną 15min redakcija sulaukė dar vieno analogiško pranešimo apie į konteinerį Vilniuje, Justiniškių gatvėje, sumestas neva Rugsėjo 1-osios proga mokytojoms dovanotas gėles.

Prie žinutės buvo pridėtos trys skirtingos nuotraukos, kuriose užfiksuoti gėlių pilni konteineriai.

Sergej Petrov vardu prisistatęs asmuo nurodė, jog atpažino, kad tai jo vaikų mokytojams dovanotos gėlės.

Tačiau nuotraukų analizė ir atvirkštinė vaizdo paieška atskleidė, kad viena analogiškame kontekste buvo paviešinta internete jau prieš ketverius metus.

Tik tuomet kalbėta ne apie Justiniškes, o apie Astrachanę – Rusijos miestą, esantį prie Kaspijos jūros.

Ekrano nuotr. iš vk.ru/Vilniuje, Justiniškių mikrorajone į konteinerį tariamai išmestų gėlių nuotrauka buvo padaryta Rusijoje
Ekrano nuotr. iš vk.ru/Vilniuje, Justiniškių mikrorajone į konteinerį tariamai išmestų gėlių nuotrauka buvo padaryta Rusijoje

2019 m. rugsėjo 2 d. socialiniame tinkle „Vkontakte“ buvo pasidalyta fotografija, kurioje taip pat matyti konteineris, o jame ant šiukšlių krūvos primesta gėlių puokščių.

„Žinių diena baigėsi. Mokytojų gėlės“, – lakoniškai vaizdą grupėje „Tipiška Astrachanė“ pakomentavo įrašo autorius. Jis taip pat nurodė, kad konteineris stovėjo netoli mokyklos Nr. 9.

Kita iš atsiųstųjų nuotraukų dar 2014 m. buvo iliustruotas straipsnis, paskelbtas „Komsomolskaja pravda“ portale.

Ekrano nuotr. iš nsk.kp.ru/Vilniuje, Justiniškių mikrorajone į konteinerį tariamai išmestų gėlių nuotrauka buvo padaryta Rusijoje
Ekrano nuotr. iš nsk.kp.ru/Vilniuje, Justiniškių mikrorajone į konteinerį tariamai išmestų gėlių nuotrauka buvo padaryta Rusijoje

Jame aprašyta analogiška situacija – vieno Rusijos miesto mokytojams padovanotos gėlės atsidūrė šiukšlių konteineryje.

Trečioji – iš Baltarusijos. Kadre – ne mokytojams, o gaisro Kemerovo prekybos centre, kilusio 2018 m. kovą, aukoms skirtos gėlės ir žaisliukai.

Ekrano nuotr. iš politeka.net/Vilniuje, Justiniškių mikrorajone į konteinerį tariamai išmestų gėlių nuotrauka buvo padaryta Baltarusijoje
Ekrano nuotr. iš politeka.net/Vilniuje, Justiniškių mikrorajone į konteinerį tariamai išmestų gėlių nuotrauka buvo padaryta Baltarusijoje

Jas baltarusiai sudėjo prie Rusijos ambasados, bet šios darbuotojai viską suvertė į konteinerį.

Diplomatinė atstovybė nuo oficialių komentarų tuomet susilaikė, bet vienas darbuotojas, bendravęs su žurnalistais, ciniškai nusistebėjęs: negi žmonės tikėjosi, kad viskas bus nuvežta į Kemerovą?

Tad šio asmens pranešimas buvo melagingas – pagrįstas iš interneto paimtomis nuotraukomis.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Portalui 15min nepavyko rasti įrodymų, kad Panevėžyje į šiukšlių konteinerį buvo išmestos mokytojai dovanotos gėlės. Švietimo skyriaus atstovai nurodė, kad jokios informacijos ar skundų dėl to, kad Rugsėjo 1-osios proga moksleivių dovanotas gėles į konteinerį išmetė mokytoja, neturi.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius