Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2019 01 03 /13:26

J.Augutis: dėstytojai įkūrus plačios aprėpties VDU atleisti nebuvo

Kuriant plačios aprėpties Vytauto Didžiojo universitetą (VDU) dėstytojai nebuvo atleisti, VDU, per tris universitetus 600 sumažėjo pagalbinių darbuotojų skaičius, teigia VDU rektorius Juozas Augutis. Jis teigiamai vertina Vyriausybės sprendimą neparduoti Vilniuje esančių Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) centrinių rūmų, o juose leisti organizuoti studijas.
Juozas Augutis
Juozas Augutis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Kiek dabar mums yra žinoma, tie pastatai pasilieka aukštojo mokslo sistemoje, dalis iš jų yra perduodama Vilniaus kolegijai, galbūt yra svarstomi klausimai [pastatus perduoti] kažkuriems mokslo institutams. Mes dar turim panaudos sutartį Gamtos mokslo fakulteto. Jeigu jie (pastatai – 15min) pasilieka aukštojo mokslo sistemoje, jos reikmėms, tai vertinam teigiamai, nes pardavus jie būtų nekontroliuojami, neaišku, kur nueitų, kas su jais atsitiktų“, – ketvirtadienį Vyriausybėje vykusios spaudos konferencijos metu kalbėjo VDU rektorius.

Nuo sausio 1-osios pradėjus veikti plačios aprėpties VDU, LEU tapo VDU Švietimo akademija, o – Aleksandro Stulginskio universitetas (ASU) – VDU Žemės ūkio akademija.

V.Salienė: kai kurie dėstytojai pareigas paliko savanoriškai

„Įkūrimas VDU Švietimo akademijos įvyko šiek tiek anksčiau, liepos 1 dieną praeitais metais. Tuo metu visi mokslininkai, dėstytojai ir studentai, ir programos be jokių atleidimų perėjo į Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademiją“, – kalbėjo J.Augutis.

VDU Švietimo akademijos kanclerė Vilija Salienė pridūrė, kad kai kurie Vilniuje mokantys dėstytojai jau dabar važinėja į Kauną ir ten ruošia pedagogus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilija Salienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilija Salienė

„Kiekvieno dėstytojo bus apsisprendimas, ar jis sutinka važinėti, ar nesutinka, bet mes tikimės, kad studijos Vilniuje atsigaus ir dėstytojai turės darbo“, – dėstė ji. Anot V.Salienės, „šiokia tokia“ dėstytojų kaita aukštosiose mokyklose vyko, kai kurie jų iš darbo išėjo savo noru, tačiau atleistų esą nebuvo.

V.Salienės teigimu, šiuo metu VDU Švietimo akademijoje, sudarytoje iš dviejų padalinių Kaune ir Vilniuje, dėstytojų ir mokslo darbuotojų yra apie 250.

J.Augučio įsitikinimu, siekiant atgaivinti mokytojų rengimą, universitetai turi pasiūlyti kokias tik gali geriausias studijų programas, o mokyklos – atsiverti naujiems jauniems mokytojams, kuriems įsikurti būtų sudarytos sąlygos, pavyzdžiui, suteiktas būstas lengvatinėmis sąlygomis.

Stojantiesiems bandys prašyti lengvatų

„Ant tiek nužeminta ta mokytojo profesija, kad kažkurį laiką mes turėsim dirbtinai sanuoti. Tegu nepyksta kitų sričių [specialistai] – ekonomistai, vadybininkai, inžinieriai – mums mokytojai dabar yra labiau reikalingi negu kad bet kurie kiti“, – kalbėjo VDU rektorius ir teigė, kad bus kreipiamasi į Vyriausybę siekiant pritraukti studijuojančių pedagogiką ir prašant jiems skirti 300 eurų stipendijas.

Atleista švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė anksčiau teigė, kad Lietuvoje yra daugiau nei 6 tūkst. pedagogų perteklius, tiesa, netolygus regionuose.

Buvusios ministrės cituotais Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro duomenimis, mokytojų trūkumas jaučiamas Vilniaus, Kauno miestų savivaldybės, Marijampolės, Trakų, Mažeikių, Skuodo rajonuose, perteklius – Alytuje, Klaipėdoje ar Vilkaviškyje ir kituose regionuose.

Komentuodamas šią informaciją, J.Augutis pritarė, kad trūkumas netolygus, bet dėl mokytojų pertekliaus nesutiko.

„Neįdomu mums, kas yra šiandieną, nes mes jau tos situacijos pakeisti negalim niekaip. Mes turim žiūrėti, kas bus 2023 metais, tada, kada prasidės rugsėjis, kiek tada [mokytojų] truks“, – teigė VDU rektorius.

„Istorikas-mokytojas ir istorikas bakalauras bus maždaug vienodi“

J.Augutis taip pat pristatė ir VDU Švietimo akademijos veiklą.

„Naujas mokytojų rengimo modelis yra toks, kad pačioj šitoj Švietimo akademijoj studentai studijuos tik bendruosius edukologijos, pedagogikos dalykus, o savo dalyką, pavyzdžiui, istoriją ar fiziką, matematiką, jie atitinkamai keliaus į katedrą, kad kuo aukščiausias dalyko lygis būtų pasiektas. Jie niekuo nesiskirs nuo bakalaurų – istorikas-mokytojas ir istorikas bakalauras jie pagal savo kompetencijas bus maždaug vienodi, tik tiek kad istorijos mokytojas bus apginkluotas naujausiom žiniom, kaip dirbti mokykloje, kaip organizuoti mokymosi procesą“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo J.Augutis.

Anot jo, ASU ir LEU prijungimui prie VDU iki šiol išleista 360 tūkst. eurų. Visi jie – išeitinėms kompensacijoms.

Iš viso aukštųjų mokyklų reorganizacijai, jo žiniomis, reikės apie 30 mln. eurų, kurių 16 mln. eurų esą labai reikalaingi.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Greta Šmaižytė, Antanas Maziliauskas, Vilija Salienė, Juozas Augutis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Greta Šmaižytė, Antanas Maziliauskas, Vilija Salienė, Juozas Augutis

„Didžioji dalis – mokytojų rengimo reikmėms, yra pastatai, laboratorijos įkūrimas, simuliacinės klasės, visos naujausios lentos. Čia ne atlyginimai, – žurnalistams aiškino VDU rektorius. – Ir vienas dar projektas Aleksandro Stulginskio universitete – laboratorinis korpusas. Irgi ne naujas statomas. Įrengiama prie Nemuno slėnio, kad ateityje galėtume perkelti Gamtos mokslų fakultetą ir sinergiją pasiekti vietoje.“

Kol kas universitetai sujungti tik „mechaniškai“

J.Augutis teigė, kad „fiziškai“ reorganizacija yra baigta – yra bendras statutas – tačiau aukštąsias mokyklas esą reikia prijungti ne tik mechaniškai.

„Jeigu norim visa tai (katedras, darbo vietas – 15min) sudėti į vieną, pirmas dalykas, turim infrastruktūrą sutvarkyti [...]. O kitas klausimas, ką aš jau minėjau, Edukologijos tyrimų instituto sukūrimas“, – dėstė VDU rektorius ir pridūrė, kad į institutą bus bandoma prikviesti specialistų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio, taip pat – institute taikyti informacines technologijas.

J.Augutis pažymėjo, kad ASU ir VDU iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti skirtingos aukštosios mokyklos. Tačiau ASU prijungimas esą „labai daug duos“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Augutis, Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Augutis, Saulius Skvernelis

„Pirmas dalykas, kad į Lietuvos kaimą, regionus nustojo ateiti inteligentijos. Atvirkščiai vyksta procesas: [...] užsidaro tiek gydymo įstaigos, mokyklos, viskas keliasi į centrus ir pačiam kaime nebelieka intelektualinio centro. Taip kad į žemės ūkį ateinantys žmonės – vieninteliai, kurie su šita profesija ateina – jie turi atsinešti ir filosofiją, ir kalbų mokėjimą, ir požiūrį, ir ekonomiką, ir vadybą, ir visa tai jie gali gauti plačiajame Vytauto Didžiojo universitete“, – aiškino VDU rektorius.

S.Skvernelis VDU pažadėjo išskirtinį dėmesį

Spaudos konferencijos pradžioje kalbėjęs premjeras Saulius Skvernelis išreiškė džiugesį, kad plačios aprėpties VDU kūrimo idėja kilo aukštųjų mokyklų bendruomenės iniciatyva, „nebuvo panaudotas buldozeris“.

„Tai nebuvo vienintelis tikslas fiziškai, mechaniškai sujungti ir pasakyti, kad mes kažką tai padarėme“, – sakė S.Skvernelis.

„[...] Iniciatyva, kurią mums pavyko įprasminti, ir pasiekti galbūt tuos tikslus, siekti aukštojo mokslo studijų kokybės, suteikti galimybes dėstytojams, mokslo darbuotojams būti motyvuotiems, turėti galimybes kalbant apie mokslinę veiklą. Aišku, pagrindas yra studentai, kurie galėtų įgyti tas kompetencijas, tas žinias [...], kad galėtų būti ir aktyvūs darbo rinkos dalyviai, svarbiausia, konkurencingi čia, Lietuvoje. Čia studijuotų, čia liktų, čia dirbtų ir čia kurtų“, – dėstė premjeras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Vyriausybė, anot jo, plačios aprėpties VDU rodys ypatingą dėmesį – „kaip pirmaeiliam“.

Plačios aprėpties VDU planą, sąlygas ir statutą Seimas patvirtino 2018-ųjų birželį.

98 mln. eurų – planuojamos pajamos iš parduoto turto

Pagal planą, bendrame VDU-LEU-ASU junginyje yra reikalingi 737,16 etatai dėstymui ir 147,16 etato mokslinei veiklai plėtoti.

„Sumažinus dėstytojų etatus 16,71 proc. ir juos pervedus į mokslo darbuotojų etatus, numatomas mokslinių tyrimų ir publikacijų ženklus kokybinis sustiprėjimas, sudarytos sąlygos moksliniais tyrimais grįstų studijų kokybei užtikrinti“, – dėsto universitetų reorganizacijos plano rengėjai.

Anot jų, per vienerių metų laikotarpį nuo universitetų susijungimo personalo etatų turėtų sumažėti iki 310, naudojamo ploto – iki 33 tūkst. kv. m., infrastruktūros išlaikymo sąnaudų – 1,2–2 mln. eurų.

Taip pat nuo 2021 metų planuojama gauti pajamų iš parduoto VDU, LEU ir ASU turto – preliminariais skaičiavimais suma galėtų siekti 98 mln. eurų.

Lėšas žadėjo investuoti į bendrabučius

Anksčiau svarstyta daugiau nei 4 ha ploto teritorijoje miesto centre esantį LEU turtą parduoti, gautas lėšas investuoti į studentų bendrabučius arba čia įkurdinti ministerijų miestelį.

„Visos lėšos iki paskutinio euro, jeigu bus pastatai parduoti, bus nukreipti tiktai aukštųjų mokyklų gerovei tenkinti“, – 2018-ųjų vasarį LRT radijui sakė premjeras S.Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos Edukologijos universitetas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos Edukologijos universitetas

Tačiau Vyriausybė LEU centriniuose rūmuose Vilniuje nutarė įkurdinti Vilniaus kolegiją – tris aukštosios mokyklos fakultetus, o kai kuriomis rūmų patalpomis leisti naudotis Kaune veikiančiam VDU.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša yra teigęs, kad maždaug 50 mln. eurų vertės LEU turtas turėjo būti parduotas ir „visa tai turėjo įplaukti į aukštojo mokslo katilą“.

„Pastatyti jungimosi dalykus ant parduodamo turto iešmų, keisčiausias dalykas kokį aš galėjau išgirsti šiandieną“, – lapkričio 7-ąją komiteto posėdžio metu kalbėjo Seimo narys.

Universitetų reorganizaciją planuojama baigti 2022 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius