Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitoks karantinas: kariūnai turi atskiras patalpas galimai užsikrėtusiems, tebevykdo pratybas

Vienam karininkui pranešus, kad Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija nepaiso nurodymo karantino metu Lietuvoje nerengti paskaitų, 15min pasidomėjo, ar ši informacija teisinga. Aukštosios mokyklas atstovas, G9 skyriaus viršininkas, kapitonas Donatas Suchockis tai paneigė ir papasakojo, kokiomis sąlygomis, šaliai dorojantis su situacija dėl COVID-19, gyvena būsimi tautos gynėjai.
Iškilminga pirmojo karininko laipsnio suteikimo ceremonija Generolo J. Žemaičio Lietuvos karo akademijos absolventams
Karininko laipsnio suteikimo ceremonija Generolo J.Žemaičio Lietuvos karo akademijos absolventams / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Lietuvoje dėl koronaviruso plitimo paskelbus karantiną ir laikinai sustabdžius studijų procesą, dėl tebevykstančių paskaitų Lietuvos karo akademijoje (LKA) į 15min redakciją kreipėsi vienas kariūnas.

„Kariūnai, nors ir neišleidžiami į išorę, toliau sėdi paskaitose, pilnose auditorijose. Jiems dėsto medžiagą instruktoriai, kurie gali po darbo grįžti namo“, – laiške dėstė jis.

Studentas reiškė nerimą ir dėl higienos priemonių: „Dezinfekavimo priemonių nėra, o jas pakeitė ūkinis muilas tualetuose. Yra tą įrodančios nuotraukos, tačiau dėl fotografavimo draudimo reikalavimų, jos paviešinti negaliu.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Kariūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Kariūnas

LKA, kaip ir kitos švietimo įstaigos Lietuvoje, paskaitų auditorijose negali organizuoti nuo pirmadienio. Šis draudimas tęsis iki kovo 30 dienos.

Teigia, kad paskaitos auditorijose nevyksta

Aukštosios mokyklas atstovas D.Suchockis, kitaip nei minėtas karininkas, teigė, kad įprastos paskaitos akademijoje ir nevyksta. Tiesa, kai kurie karinio parengimo mokymai niekur nedingo, tik vyksta mažesnėmis grupėmis.

„Šiuo metu, reaguojant į situaciją pasaulyje ir Lietuvoje imtasi griežtų priemonių suvaldyti galimas rizikas ir viruso plitimą LKA teritorijoje. Kariūnų, kareivių (šauktinių), užsienio šalių atstovų judėjimas į ir iš karinės teritorijos maksimaliai sumažintas. Tiesioginiai vadai taip pat gyvena kareivinių režimu.

Akademinės studijos pertvarkytos į nuotolinį mokymą ir paskaitos auditorijose nevyksta.

Karinio rengimo pratybos vykdomos organizuojant individualų karių rengimą.

Karinio rengimo pratybos vykdomos organizuojant individualų karių rengimą (individualus fizinis pasirengimas, ginklo valdymo užsiėmimai ir pan.), dėstomos kiek įmanoma mažesnėms grupėms, didžioji dalis perkelta iki atskiro nurodymo.

Kareivinių režimu gyvenančių karių dienotvarkė, patalpos ir veikla sutvarkyta taip, kad maksimaliai vengti kontakto su kitais akademijos kariais ir darbuotojais. Gyvenimas, maitinimas ir visa veikla vyksta atskirai, judėjimas per atskiras laiptines, įrengtos dezinfekcinės priemonės. Rizikos vertinamos ir nuolat mažinamos“, – atsakyme 15min išdėstė D.Suchockis.

Budi medikai, turi specialų transportą

Jis pabrėžė, kad koronaviruso atvejų LKA teritorijoje, kur kariūnai ir nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliekantys kareiviai gyvena kareivinių režimu, kol kas niekas nenustatė.

Akademija, pasak kapitono, yra pasiruošusi reaguoti į įtartinus atvejus: „Numatytos izoliavimo patalpos, budi medikai, paskirtas transportas evakuacijai.

Pašalinių asmenų, nesusijusių su nuolatine tarnyba ar būtinaisiais poreikiais LKA, patekimas į teritoriją draudžiamas.“

D.Suchockis patikino, kad „Karo akademijos kariai ir darbuotojai maksimaliai dirba nuotoliniu būdu iš gyvenamųjų vietų, judėjimas į ir iš tarnybos vietos yra minimalus“.

„Tarnybos klausimai sprendžiami elektroninėmis ir ryšio priemonėmis, tad nuolat išlaikomas vienas pagrindinių principų – kontakto mažinimas tarp personalo“, – aiškino atstovas.

Apie karantino režimą Lietuvoje daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius