Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Seimas ankstina ugdymą: į mokyklą nuo 6-erių galės kulniuoti tik tie, kurie 5-erių lankė priešmokyklines grupes

Parlamentarai be didelių diskusijų pritarė Seimo Švietimo ir mokslo komiteto iniciatyvai ankstinti vaikų ugdymą. Nuo kitų mokslo metų 5-erių sulaukę atžalos jų tėvų ar globėjų sprendimu galės pradėti lankyti priešmokyklines grupes. Tam nebereikės teigiamo specialistų vaiko brandos vertinimo.
Rugsėjo 1-oji Vytės Nemunėlio pradinėje mokykloje
Rugsėjo 1-oji. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vaikai, 5 metų pradėję mokytis pagal priešmokyklinę programą, turės galimybę tėvų ar globėjų sprendimu ir mokyklą pradėti lankyti anksčiau – nuo 6-erių.

Kitiems niekas nesikeis – į pirmąją klasę žingsniuos 7-erių sulaukę vaikai.

Tiesa, vaiko brandos vertinimas neišnyks, tačiau jis nebus privalomas. Tėvai ar globėjai turės teisę kreiptis į pedagoginę psichologinę tarnybą arba švietimo pagalbos tarnybą dėl 5 metų vaiko brandumo ugdytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą vertinimo ir sulaukti atsakymo.

Antradienį balsuojant dėl įstatymo projekto priėmimo minėtiems pokyčiams pritarė 65 įvairių Seimo frakcijų parlamentarai, 12 konservatorių, socialdemokratas Algimantas Salamakinas, „valstietis“ Povilas Urbšys ir Mišrios Seimo narių grupės narys Gintaras Steponavičius balsuodami susilaikė.

Parlamentas iki 2018-ųjų sausio 31 dienos švietimo ir mokslo ministrą įpareigojo priimti patvirtino įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus.

„Pats ankstinimas [...] yra sudėtingas procesas, mes jam ruošiamės. Reikės parengiamųjų metų, nes reikia ir turinį sužiūrėti, ir mokytojus apmokyti, ir vadovėlius parengti, ir infrastruktūrą parengti. Tam reikia nemažai pinigų – paskaičiuota apie 11 mln. [eurų] – todėl tai bus procesas, kuris, geriausiu atveju, vainikuosis 6-mečių pradėjimu eiti į mokyklą 2020 metais“, – pateikiant įstatymo projektą kalbėjo „valstietis“ Eugenijus Jovaiša.

Vilniaus miesto psichologinės pedagoginės tarnybos psichologė Vilma Voišnienė 15min yra pasakojusi, kad paankstinus ugdymą būtų pravartu vertinti vaikus, kurie negali pradėti mokytis anksčiau. Daugiau apie tai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius