Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 19

Ukrainos generolas majoras prognozuoja, kada baigsis karas: priimtas sprendimas eiti iki galo

Į atsargą išėjęs Ukrainos generolas majoras Volodymyras Havrylovas, dabar einantis šalies gynybos ministro pavaduotojo pareigas, sako, kad jo tauta nenustos kovoti iki pergalės ir net Rusijos branduolinis smūgis nenutrauks kovos, kuria siekiama išstumti įsiveržusias Kremliaus pajėgas. Jis prognozuoja, kad karas su Rusija truks iki pavasario.
Ukrainos kariai fronte
Ukrainos kariai fronte / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr.

Interviu „Sky News“ jis taip pat sakė, kad Ukrainos pajėgos gali grįžti į Krymą gruodžio pabaigoje.

Tuo metu tikimybė, jog Rusija imsis branduolinės atakos, anot jo, yra maža, bet jis pripažino, jog tai būtų „dramatiška.“

„Tai būtų Dievas žino, koks scenarijus – bet [taktinis branduolinis smūgis] nėra [grėsmė], kuri sustabdytų mus nuo tolesnio kariavimo“, – sakė V.Habrylovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Kyjivas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Kyjivas

„Ukrainos visuomenė priėmė sprendimą eiti iki galo“

Kalbėdamas apie taikos derybų su Kremliumi perspektyvą, V.Havrylovas sakė, kad jos įvyks tik tada, kai Rusijos kariai bus pasirengę palikti kiekvieną Ukrainos žemės centimetrą, įskaitant 2014 m. Rusijos prezidento Vladimiro Putino užgrobtą Krymo pusiasalį ir Ukrainos rytuose esančias teritorijas, kurias pastaruosius aštuonerius metus yra užgrobę Rusijos remiami separatistai.

„Ukrainos visuomenės viduje priimtas sprendimas eiti iki galo. Nesvarbu, koks scenarijus padėtas ant stalo. Žmonės paaukojo daug kraujo, daug pastangų dėl to, ką jau pasiekėme“, – sakė jis šią savaitę viešėdamas Londone.

„Visi žino, kad bet koks atidėliojimas ar įšaldytas konfliktas yra tik šio karo prieš Ukrainos, kaip tautos egzistavimą, tęsinys“, – pridūrė V.Havrylovas.

Ukrainos kariai, Vakarų remiami ginkluote, anksčiau šį mėnesį pasiekė itin reikšmingą pergalę – atkovojo pietinį Chersono miestą, priversdami Rusijos karius atsitraukti atgal į rytinę Dniepro upės pusę.

Ukrainos prezidento kanceliarijos nuotr./Prezidentas Volodymyras Zelenskis Chersone
Ukrainos prezidento kanceliarijos nuotr./Prezidentas Volodymyras Zelenskis Chersone

Tai buvo vienintelė Rusijos užimta regiono sostinė.

Paklaustas, ar dėl šios sėkmės tapo labiau tikėtina pasiekti kitus tikslus, pavyzdžiui, susigrąžinti Krymą, V.Havrylovas atsakė, kad „tai tik laiko klausimas.“

„Žinoma, mes norėtume tai padaryti greičiau nei vėliau“, – sakė gynybos ministro pavaduotojas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Kryme
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Kryme

Jis teigė, kad tam galėtų padėti vadinamoji „juodoji gulbė“, t. y. koks nors nenuspėjamas įvykis. Pavyzdžiui, V.Putino režimo žlugimas.

„Manau, kad Rusija gali susidurti su „juodąja gulbe“ šalies viduje ir tai gali prisidėti prie mūsų sėkmės su Krymu. Mes galime įžengti į Krymą, pavyzdžiui, gruodžio pabaigoje. Tai įmanoma“, – sakė jis.

„Kariai tęs kovą, nepaisydami atšiaurių sąlygų“

V.Havrylovas tikino, kad Ukrainos kariai tęs kovą žiemą, išnaudodami turimą pagreitį, nepaisydami atšiaurių sąlygų, šalčio ir išsekimo.

V.Havrylovas tvirtino, kad jie neturi pasirinkimo, nes bet kokia pertrauka suteiktų Rusijai daugiau galimybių papildyti savo atsargas ir atsigabenti pastiprinimą.

„Jie suinteresuoti padaryti pertrauką šiame kare, kad galėtų persigrupuoti, atsivežti daugiau žmonių iš tėvynės. Štai kodėl mes neturime teisės sustoti. Turime žengti į priekį", – sakė jis.

Kalbėdamas apie tai, kada karas baigsis, V.Havrylovas sakė, kad jam, kaip kariškiui, svarbu būti pasiruošusiam ilgai kovai, jei Rusija sugebės sustiprėti.

„Žinoma, tokiu atveju karas užtruks. Bet mano nuojauta sako, kad iki pavasario pabaigos šis karas baigsis“, – kalbėjo jis..

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius