-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai: Sutrikęs miegas gali sugadinti imuninę sistemą

Jeilio universiteto mokslininkai atlikę tyrimus išsiaiškino, kad pernelyg mažai miego gali paveikti žmogaus imuninę sistemą.
Nemiga
Nemiga / Andrejaus Strokinio/BFL nuotr.

Mokslininkai pastebėjo, kad genetinis žmogaus miego kontroliavimo mechanizmas reguliuoja žmogaus imuninei sistemai nepaprastai reikalingą geną.

Šią išvadą mokslininkai pateikė po to, kai ištyrė pelių geno TLR-9 aktyvumą. Kai šis genas buvo aktyviausias, pelių organizmai kur kas geriau kovojo su įvairiomis bakterijomis ir virusais.

Mokslininkų manymu, tokie pat principai turėtų galioti ir žmonėms. Todėl, jeigu žmogus gerai neišsimiega, jis gali tapti kur kas labiau pažeidžiamas įvairioms ligoms ir infekcijoms.

Negana to, tyrimą atlikę mokslininkai tikina, jog galima apskaičiuoti, kuriuo paros metu tinkamiausia suleisti vakciną sergančiam žmogui.

Tyrimui vadovavęs Jeilio universiteto profesorius Erolas Fikrigas tikina, kad būtina atlikti tyrimus, kuriuose būtų išsiaiškinta, kaip pacientus veikia intensyvaus gydymo palatose sklindantis garsas ir ryškios šviesos.

„Intensyvaus gydymo palatose gulintiems žmonėms dažnai būna sunku užmigti dėl jose esančios pernelyg ryškios šviesos ir nemalonių aparatų garsų. Todėl labai svarbu ištirti, kaip šie veiksniai gali paveikti žmogaus miego kokybę ir, žinoma, jo imuninę sistemą“, - mano profesorius E.Fikrigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius