-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojingas plaučių uždegimas

Visai dar neseniai nuvilnijo antrasis gripo epidemijos srautas. Tačiau ši liga būtų lengvai pergyvenama, jei ne komplikacijos. Viena baisiausių komplikacijų – plaučių ušdegimas, kuri šeimos gydytojų praktikoje viena dažniausių pasitaikančių ligų. Tačiau plaučių uždegimas nebūtinai turi būti kitos ligos komplikacija. Galima ir iškart juo susirgti.
Medikai teigia, kad priemonės, kaip saugotis ligų, yra tos pačios ir veiksmingos – reikia dažnai plautis rankas, vengti kontakto su ligoniais, nesilankyti masinio susibūrimo vietose, valyti ir vėdinti patalpas.
Medikai teigia, kad priemonės, kaip saugotis ligų, yra tos pačios ir veiksmingos – reikia dažnai plautis rankas, vengti kontakto su ligoniais, nesilankyti masinio susibūrimo vietose, valyti ir vėdinti patalpas. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Plaučių uždegimo priešastys gali būti įvairios. Palankias sąlygas ligai prasidėti sudaro ūminė virusinė kvėpavimo takų infekcija (peršalimas ar gripas), lėtinės kvėpavimo takų ligos, rūkymas, alkoholizmas, žmogaus imuniteto nusilpimas (taip pat imunitetą slopinančių vaistų vartojimas), senyvas amžius, kitos ligos (širdies nepakankamumas, cukrinis diabetas), stresas, badavimas, dažni ir ilgi gulinėjimai.

Kaip atpažinti šią ligą? Plaučių uždegimo požymiai – karščiavimas, kosulys bei skrepliavimas. Plaučių uždegimas dažniausiai prasideda staiga – pakyla temperatūra, atsiranda bendras silpnumas, prasideda kosulys. Kartais būna netipinis plaučių uždegimas – pradžia ne tokia staigi, temperatūra būna ne tokia aukšta, bet trunka ilgai, sukelia sausą kosulį. Tam, kad įsitikintume apie būtent šios ligos atsiradimą, reikėtų atlikti kraujo tyrimus, krūtinės ląstos rentgeno nuotrauką ir pasiklausyti stetofonendoskopu.

Plaučių uždegimas gydomas antibiotikais, kurie parenkami empiriškai – pagal ligos pobūdį, bendrą ligonio būklę ir galimą ligos sukėlėją, būdingą esamai situacijai. Svarbu nesigydyti patiems, be reikalo nevartoti stiprių antibiotikų, nes dėl to atsiranda bakterijų, atsparių gydymui.

Skiriami atsikosėti padedančių vaistai, vaistai nuo temperatūros (jei aukšta temperatūra, virš 38,6°C), patariami vartoti vitaminai su mineralais, jei yra bronchų spazmo (susiaurėjimo) požymiai, skiriami juos atpalaiduojančių vaistai, patariama pakvėpuoti šiltų garų, kartais kelis kartus uždėti taures, pagulėti, pailsėti. Taip pat būtina atkurti skysčių balansą – ligonis privalo gerti daug skysčių.
 
Persirgus šią ligą gali būti skiriamos fizioterapinės procedūros, mankštos bei baseinas.

Kartais persirgus plaučių uždegimu, toje vietoje, kurioje buvo uždegimo židinys, atsiranda blogai vėdinama plaučių zona, kuri turi įtakos šios ligos atsinaujinimui. Tačiau daug kas priklauso nuo ligonio amžiaus, bendros būklės, gretutinių ligų, ligos sukėlėjo,organizmo atsparumo ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius