Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kofeinas – draugas ar priešas?

Daugybės žmonių rytas – neįsivaizduojamas be puodelio kavos. Tikime, jog tas vaikystėje susiraukti privertęs gėrimas, padės mums pabusti, tapti žvalesniais, susikoncentruoti. Tačiau be mums puikiai žinomų poveikių, kofeinas turi ir kitų teigiamų bei neigiamų savybių.
Latė kava
Latė kava / Fotolia nuotr.

Kada – per daug?

Sveikam suaugusiajam 200–300 miligramų kofeino, arba 2–4 puodeliai kavos nėra žalinga dozė. Daugiau, nei keturi puodeliai kavos nepadarys ypatingos žalos, tačiau sukels blogus pojūčius. Daugiau, nei 500 mg kofeino gali sukelti nemigą, nervingumą, dirglumą, raumenų drebulį, pagreitėjusi širdies plakimą, skrandžio skausmą. Kai kuriems, jautresniems kofeino poveikiui, šie požymiai gali atsirasti vos nuo puodelio kavos ar, netgi, arbatos.

Tai labai priklauso nuo kavos vartojimo dažnumo. Reguliariai kavos nevartojantys žmonės yra kur kas jautresni neigiamam kofeino poveikiui. Reikšmingi yra ir amžiaus, kūno masės, vartojamų medikamentų faktoriai. Taip pat mokslininkai yra pastebėję, jog didesnį poveikį kava daro vyrams, nei moterims.

Kofeino privalumai

Moksliniais tyrimais nustatyta, jog kofeinas sumažina Parkinsono ligos išsivystymo tikimybę, taip pat sumažina galimybę susirgti kepenų vėžiu, širdies ligomis, diabetu.

Mokslininkai atrado, jog kofeinas padeda ištikus astmos priepuoliams – jis sureguliuoja bronchų raumenų darbą, sumažina jų spazmus.

Taip pat kofeinas skatina medžiagų apykaitą, todėl neretai yra sakoma, jog kava padeda lieknėjant. Šios medžiagos būna ir liekninančiuose preparatuose. Dar šis poveikis atsiranda dėl to, jog kava suteikia sotumo jausmą.

Mokslininkai atrado, jog kofeinas padeda ištikus astmos priepuoliams – jis sureguliuoja bronchų raumenų darbą, sumažina jų spazmus.

Norintiems mažinti dozę

Jei pastebėjote, jog sutriko jūsų miegas, nuo kavos kyla rūgštys skrandyje, o ir žvalumo kava nebesuteikia, kiek anksčiau, tai signalas, jog reikia mažinti kofeino vartojimą. Reikia nepamiršti, jog pastarojo yra ne tik kavoje, todėl galite rinktis, ar atsisakyti kavos, ar kitų produktų, kuriuos esate įpratę vartoti.

Skaitykite kitų gėrimų ar maisto produktų etiketes ir stebėkite, ar juose nėra kofeino. Tiesa, ne visose etiketėse rasite šią medžiagą, nors produkte jos yra, pavyzdžiui, šokolade. Žaliojoje, juodojoje arbatoje taip pat yra kofeino. Tad jei norite mažinti jo dozes, gaunamas iš arbatos, sumažinkite arbatos plikymo laiką. Arba gerkite arbatas, kuriose kofeino nėra. Tai mėtų, melisų, ramunėlių, kmynų arbatos.

Jei nusprendėte palaipsniui visai atsisakyti kofeino iš kavos, po truputį mažinkite jos dozes. Venkite gerti kavą vėlai vakare. Kasdien suvartokite puodeliu mažiau. Taip pat galite rinktis kavą be kofeino. Jos skonis toks pat, o savybės – kitokios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius