-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moliūgų sultys – ir sveikatai, ir grožiui

Prieš kurį laiką kiek primirštas buvęs moliūgas pastaraisiais metais išgyvena tikrą renesansą. Ir toks atgimimas visiškai pelnytas – iš šios karališkos rudens daržovės galima ruošti ne tik pačius įvairiausius patiekalus, tačiau ir spausti sultis.
Moliūgų sultys yra labai švelnaus skonio, neturi nei itin daug rūgštingumo, nei cukraus, tad tinkamos gerti visiems.
Moliūgų sultys yra labai švelnaus skonio, neturi nei itin daug rūgštingumo, nei cukraus, tad tinkamos gerti visiems. / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Sultys Moliūgai

Šios sultys puikios tuo, jog galima gerti kone visiems – jos praktiškai neturi jokių kontraindikacijų.

Tinka ir ligų profilaktikai, ir gydymui

Moliūgų sultyse yra sacharozės, pektininių medžiagų, taip pat magnio, kalio, kalcio, geležies, vario ir kobalto druskų. Jose randama ir vitaminų C, B1, B2, B6, E bei beta karotino.

Jau seniai pastebėta, jog moliūgų sultys ypač gerina skrandžio ir žarnyno veiklą, skatina tulžies išsiskyrimą. Jos taip pat rekomenduojamos žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių (nes turi daug kalio), taip pat inkstų ir kepenų ligomis, kai atsiranda patinimų. Kamuojant visiems šiems negalavimams rekomenduojama išgerti po 100–150 ml šviežiai spaustų sulčių per dieną. O jei dėl pervargimo ar kitų priežasčių jus kankina nemiga, prieš miegą išgerkite apie 70–100 ml sulčių su medumi. 

Vyrams, kurie serga prostatos uždegimu, liaudies medicina rekomenduoja 2–3 savaites kasdien išgerti po stiklinę moliūgų sulčių. Jos padeda ir moterims menopauzės metu.

Dera su obuolių ir morkų sultimis

Paprastai morkos laikomos ta daržove, kurioje yra ypač daug karoteno, tačiau iš tiesų moliūgai jo turi dar daugiau. Todėl gerkite šių daržovių sultis ir tada, jei norite pagerinti odos būklę – tiesa, su kiekiu vis tik nereikėtų persistengti, nes oda gali įgauti gelsvą atspalvį.

Jei šios sultys jums pasirodys šiek tiek „prėskos“, galite jas maišyti su obuolių ir morkų sultimis – svarbu, kad visos jos būtų šviežiai spaustos ir išgeriamos praėjus kuo mažiau laiko nuo pagaminimo.

Žinoma, jei prapjovėte didelį moliūgą, o taip pat turite nemažai obuolių, kurie ilgai nestovės, galite pasigaminti obuolių ir moliūgų sulčių žiemai. Tam jums tereikia išspausti vienodą kiekį vienokių ir kitokių sulčių (dėl malonaus kvapo ir rūgštelės galite pridėti ir 1–2 apelsinų sulčių), nukošti, užvirti ir išpilstyti į iškaitintus stiklainius. Uždarę šiuos stiklainius neškite į sausą ir vėsią vietą ir atsidarykite tada, kai norėsis sveiko bei gaivaus gėrimo.

Sėklos – cinko šaltinis

Beje, jei prapjausite moliūgą, kuriame gausu subrendusių sėklų, neišmeskite jų, o gerai išdžiovinkite ir valgykite kaip sveiką užkandį. Moliūgų sėklose itin daug cinko, o šio elemento labai reikia paaugliams, kai beria spuogai ar atsiranda pleiskanų. Tuo tarpu vyresniems žmonėms cinkas naudingas aterosklerozės ir širdies kraujagyslių ligų profilaktikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius