-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šermukšnių sultys – vitamino C bomba

Skaisčiai raudonos šermukšnio uogos – tikra rudens puošmena. Miškuose ir soduose sirpstančios jų kekės renkamos ir vertinamos nuo senų laikų. Ir ne be reikalo – šių vaisių sultyse gausu organizmą stiprinančių medžiagų, o vitamino C jose yra trigubai daugiau nei citrinose.
Jei norite švelnesnio skonio uogų, skinkite jas po pirmųjų šalnų arba trumpam įdėkite į šaldymo kamerą.
Jei norite švelnesnio skonio uogų, skinkite jas po pirmųjų šalnų arba trumpam įdėkite į šaldymo kamerą. / 123rf nuotr.

Gydo daugybę negalavimų

Maistingos, vitaminų turinčios šermukšnių uogos – efektyvi liaudiška gydomoji priemonė nuo daugybės ligų. Vitamino C, E, B2, K, P ir PP, cinko, magnio, geležies, jodo, kalio, eterinio aliejaus turinčiomis gėrybėmis siūloma gydyti įvairiausius negalavimus. Jei šaltojo sezono metu norite sustiprinti organizmo atsparumą, pats metas išsispausti sulčių iš šermukšnio uogų. Jose esantys fitoncidai naikina ligas sukeliančias pavojingąsias bakterijas.

Išmanantieji liaudies mediciną teigia, kad tokios sultys ypač veiksmingos sergant hipertonija, avitaminoze, anemija bei akmenlige. Šių ligų varginamam organizmui padėsite, jeigu kelis kartus per dieną išgersite po vieną arbatinį šaukštelį šermukšnių sulčių.

Iš šermukšnių ruošiamas gėrimas taip pat vartojamas skundžiantis virškinamojo trakto sutrikimais, o dėl rūgimo procesus žarnyne mažinančių pektinų, jį siūloma gerti ir nuo pilvo pūtimo.

Tačiau verta įsidėmėti, kad žarnyno ir skrandžio uždegimą turintiems žmonėms rūgščių sulčių reiktų vengti, kadangi jos gali ne tik sudirginti skrandį, bet ir sukelti spazmus tulžies pūslėje.

Keletas naudingų patarimų

• Sunokę šermukšnių uogos skinamos rugsėjo ir spalio mėnesiais, dar nesulaukus šalnų, tačiau mėgstantiems švelnesnį uogų skonį, į mišką keliauti reikėtų iškart po pirmųjų šalnų. Prieš šalnas nuskintų uogų intensyvų rūgštumą nugesinsite šiek tiek palaikę jas šaldytuve.

• Šermukšnių kartumą panaikinsite kelias minutes juos palaikę verdančiame vandenyje su druska. Prieš spausdami sultis, nepamirškite uogų nuplauti šaltu vandeniu.

• Atminkite, kad džiovinimui skirti šermukšniai skinami kekėmis, drauge su kotais ir lapais. Sulčių spaudimui renkamas uogas galima skinti ir atskirai viena nuo kitos.

Šermukšnių gėrimas vėsiems rudens vakarams

Jums reikės:

– 500 g šermukšnių uogų;
– 150 g cukraus;
– ½ citrinos;
– ½ l vandens;
– 2 arbatinių šaukštelių medaus;
– žiupsnelio cinamono.

1. Sutrinkite šermukšnio uogas su cukrumi.

2. Paimkite marlę ir iš šio mišinio išspauskite sultis.

3. Sutarkuokite citriną kartu su žievele, užpilkite pakaitintu medumi ir sumaišykite su šermukšnio sultimis bei verdančiu vandeniu.

4. Įberkite į gėrimą cinamono, įsitaisykite po šiltu pledu ir skanaukite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius