Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Sulčių spaudimas – ką apie tai reikėtų žinoti?

Kuo ilgiau laikysite šviežiai išspaustas sultis, tuo daugiau naudingųjų medžiagų jos praras.
123rf.com nuotr. / Kuo ilgiau laikysite šviežiai išspaustas sultis, tuo daugiau naudingųjų medžiagų jos praras.
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Sulčiaspaudė ar trintuvė? Gerti tuojau pat, o gal palikti ir kitai dienai? Kaip išsaugoti kuo daugiau naudingųjų savybių? Nusprendus išsispausti vaisių ar daržovių sulčių, kyla daugybė klausimų, kuriuos uždavę, norime sulaukti tikslių atsakymų bei sužinoti vertingų patarimų.

Šviežiai spaustas sultis gerkite iškart

Sulčių spaudimui labiausiai tinka sunokę, bet nepernokę vaisiai ir daržovės. Žinoma, kad pačios skaniausios užauga močiutės sode, tačiau neturint galimybės rudeninių gėrybių nusiraškyti savo darže, jų reiktų ieškoti ūkininkų turgeliuose. Surinktus ar nusipirktus vaisius bei daržoves gerai nuplaukite karštu vandeniu, nulupkite jų odeles, susmulkinkite ir imkitės sulčių spaudimo. Paruošiamuosius darbus stenkitės atlikti greitai, kad vaisiai ir daržovės nepradėtų ruduoti. Šviežias sultis vertingiausia išgerti ne vėliau kaip pusvalandį nuo jų išspaudimo. Maždaug po dviejų valandų jos bus praradusios 80–90 proc. naudingųjų savybių bei pakeitusios skonį.

Jei stikline šviežių sulčių nusprendėte atsigaivinti ne namuose, verčiau rinkitės tas vietas, kuriose sultys bus spaudžiamos jūsų akivaizdoje.

Visų vitaminų išsaugoti nepavyks

Vieni sultis spaudžia trintuve ar marle, kiti naudojasi elektrine sulčiaspaude. Teigiama, kad dėl kontakto su metalu šiuo būdu spaudžiami vaisiai ir daržovės netenka dalies vitaminų. Tiesos yra, tačiau naudojantis senaisiais metodais, sultys kontaktuoja su oru, taip pat prarasdamos nedidelį kiekį gyvybinių savybių.

Sulčių spaudimo įrenginys lemia sulčių kokybę, tad rinkdamiesi sulčiaspaudę būkite atidūs. Nusprendę įsigyti šį aparatą, atkreipkite dėmesį į tai, kad sraigtinės, „kramtomosiomis“ dar vadinamos sulčiaspaudės vaisių ir daržovių sultis spaudžia švelniau nei centrifuginės. Pastaruoju atveju sultys yra gaminamos tarkavimo būdu, todėl jose lieka mažiau organizmui būtinų medžiagų, nei spaudžiant sraigtine sulčiaspaude. Kai kurios sultys yra linkusios dažyti sulčiaspaudės detales. Šią problemą nesunkiai išspręsite, spalvotas dėmes nuvalydami augaliniu aliejumi arba soda.

Likučius laikykite sandariai ir vėsiai

Šviežios sultys greitai genda, todėl ilgai laikyti jų nevertėtų. Visi jose slypintys vitaminai nežūsta, tačiau naudingumas mažėja sulig kiekviena prabėgusia valanda. Vis dėlto, jeigu pasigaminote per didelį vaisių ar daržovių sulčių kiekį, neišgertą likutį supilkite į sandarų indą ir padėkite į tamsią, vėsią namų vietą.

Komentarai
Temos Sultys
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie 15min