Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sultys – imuniteto stiprintojos

Jei sugebėtume nuolatos sveikai ir pilnavertiškai maitintis, būtume fiziškai aktyvūs ir sugebėtume išvengti streso, virusai mus atakuotų žymiai rečiau. Deja, šiuolaikinis gyvenimo tempas ne visada leidžia laikytis šių elementarių tiesų. Tačiau kasdien išgerti organizmą stiprinančių sulčių nepareikalaus nei daug laiko, nei ypatingo pasiruošimo.
Šviežiai spaustos sultys neatstos pilnavertės mitybos, tačiau pastiprinti jomis organizmą, ypač šaltuoju metų laikotarpiu, kai siaučia virusai, išties verta.
Šviežiai spaustos sultys neatstos pilnavertės mitybos, tačiau pastiprinti jomis organizmą, ypač šaltuoju metų laikotarpiu, kai siaučia virusai, išties verta. / 123rf.com nuotr.

Apelsinų sultys dažniausiai pristatomos kaip puikus vitamino C šaltinis. Ir išties, mokslininkų teigimu, viename apelsine slypi visai parai žmogui reikalinga vitamino C dozė. Pastiprinti organizmą apelsinų sultimis verta ir profilaktiškai, ir jau užklupus ligai. Jei peršalote ar sergate gripu, išgerkite stiklinę šviežiai spaustų apelsinų sulčių du kartus per dieną – pagelbėsite nusilpusiam organizmui ne tik vitamino C doze, bet ir provitaminu A, B1, B2 bei bakterijas žudančiais fitoncidais. Tiesa, apelsinų sultis atsargiau turėtų vartoti žmonės, besiskundžiantys padidėjusiu skrandžio rūgštingumu.

Kviečių želmenų sultys – kone stebuklingomis savybėmis apipintas sveikatinantis gėrimas, tačiau medikai neretai perspėja, jog jas reikėtų vartoti atsargiai.

Obuoliai – mums įprasti ir mėgstami vaisiai, o jų sultis geria dažna tautiečių šeima. Teigiama, jog jeigu kasdien išgersite po dvi stiklines obuolių sulčių, apsisaugosite nuo virusų ir gerai jausitės. Populiariosiose obuolių sultyse randama tokių medžiagų, kaip geležis, magnis, fosforas, kalis, natris, kalcis, vitaminas C. Reguliariai geriant šias sultis, stiprėja širdies ir kraujagyslių sistema, o imunitetas tampa daug atsparesnis. Jei obuolių sultys jums pasirodytų pernelyg rūgščios, maišykite jas su kriaušių, morkų ar moliūgų sultimis.

Spanguolės nuo seno laikomos itin vertinga uoga, o iš jų išspaustas sultis verta gerti ir profilaktiškai, ir užpuolus ligoms.  Ryškiai raudonas, kiek aitrokas uogas, kuriose gausu vitamino C reikia vartoti užklupus peršalimui, varginant stipriam kosuliui, sergant gripu bei angina. Geriant spanguolių sultis, didėja apetitas bei aktyvumas, todėl ši liaudiška priemonė gali padėti atsistatyti po sunkių ligų, traumų, pagerinti savijautą esant aukštai temperatūrai. Spanguolės taip pat garsėja kaip natūralus ir itin veiksmingas uroseptikas, padedantis numalšinti pirmuosius šlapimo takų infekcijos simptomus, taigi, jei turite polinkį sirgti šia liga, nepamirškite reguliariai vartoti spanguolių sultis.

Iš spanguolių spaudžiamos sultys nerekomenduojamos opaligės, gastrito bei padidėjusio skrandžio rūgštingumo atvejais.

Morkų sultys labiausiai garsėja tokiomis naudingomis medžiagomis, kaip beta karotenas (organizme virstantis itin reikalingu vitaminu A), vitaminai C, E, B grupės vitaminais, jos taip pat turi kalio, kalcio bei kitų mineralinių medžiagų. Visos šios medžiagos labai svarbios norint stiprinti imunitetą, o beta karotenas itin svarbus siekiant palaikyti gerą odos būklę, skatinti ląstelių atsinaujinimą ir augimą. Nustatyta, kad morkų sultys taip pat palengvina būklę, sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis bei stiprina nervų sistemą.

Kviečių želmenų sultys – kone stebuklingomis savybėmis apipintas sveikatinantis gėrimas, tačiau medikai neretai perspėja, jog jas reikėtų vartoti atsargiai. Jų gerbėjai tvirtina, jog gydomosiomis savybėmis pasižymintys kviečių želmenys vertingų medžiagų kiekiu smarkiai lenkia kitas daržo gėrybes – esą trijuose gurkšniuose želmenų sulčių slypi 1 kg šviežių daržovių vitaminų dozė. Tvirtinama, jog šis eliksyras aprūpina reikalingomis mineralinėmis medžiagomis, fermentais ir baltymais, taip padėdamas organizmui kovoti su negalavimais ir rimtomis ligomis.

Per parą rekomenduojama išgerti ne daugiau kaip 40 g želmenų sulčių, pradedant vos nuo vieno šaukšto ir palaipsniui dozę didinant. Bet kokiu atveju, kai šias sultis gersite pirmą kartą, atidžiai stebėkite savo organizmo reakciją. Neretai  iš kviečių želmenų išspaustas gėrimas sukelia lengvą pykinimą – tokiu atveju padarykite kelių dienų pertrauką ir šį gėrimą bandykite jaukintis dar kartą.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius