Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žarnyno valymas – viena iš priemonių gydyti žarnyno funkcijų sutrikimus

Žarnyno funkcijų sutrikimas (nereguliarus tuštinimasis, pūtimai, gurgesys, maudžiantis skausmas pilvo plote), kraujavimas iš išangės – šios bėdos dažniausiai priverčia prisiminti, kad ilgame medicinos profesijų sąraše yra toks daktaras – proktologas. Yra ne tiek ir mažai priemonių, padedančių įveikti šias negalias.
Medikas
Medikas / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Viena iš jų – žarnyno valymas, padedantis atstatyti žarnyno funkciją, dažnai nepelnytai ignoruojamas tradicinės medicinos atstovų. Chirurgė – proktologė Natalja Zaks tikrai ne iš jų. Gal dėl to, kad pati išmėgino ir įsitikino, ši procedūra – veiksmingas būdas atsikratyti fukcinių žarnyno sutrikimų.

„Prieš kelerius metus susirgau dizenterija. Visi žmonės kaip žmonės – tris dienas pasėdi tualete ir pasveiksta, o aš kamavausi gydytojiškai ilgai, neapsėjau be komplikacijų – sako N.Zaks. – Net ir panaikinus ligos sukėlėją, labai vargino diskomfortas pilve (žarnyno putimas, burbuliavimas), netiko joks maistas. Kaip tik tuo metu gydytoja Jelena Tulčina atidarė savo centrą ir aš jiems paskambinau – girdi, ar tokią problemą galite padėti įveikti. Antra priežastis buvo grynai profesinė: labai dažnai pacientai teiraudavosi apie šią procedūrą – o kaip galėjau jiems ką nors paaiškinti, pati nebandžiusi. Dukart per savaitę man buvo atliekamas žarnyno valymas Po 4 procedurų žarnyno veikla susitvarkė, o aš galėjau susidaryti savo nuomonę apie šį kontraversiškai vertinamą gydymo metodą. Įsitikinusi, kad tai geras būdas įveikti funkcinius žarnyno sutrikumus, ryžausi ją rekomenduoti ir savo pacientams“.

N. Zaks stebina medikų išankstinis skeptiškas požiūris į šią procedūrą. „Man juokingai skamba pareiškimas, kad žarnyno valymas sukelia disbakteriozę. Esant dizbakteriozei žmogus nuo klozeto nenuliptų. Ir apskritai visiškai sunaikinti žarnyno mikroflorą galima tik ilgai vartojant plataus spektro antibiotikus. Man dar neteko girdėti, kad kas nors skųstųsi šia bėda po žarnyno valymo – apskritai po jo gerosios bakterijos vėl užsėjamos žarnyne pagal specialią schemą ir puikiai papildo esamą florą. Kai žmogus tuštinasi kartą per savaitę – apie kokią gerąją mikroflorą galima kalbėti?! Ten gi viskas ir taip pūva ir rūgsta“.

Niekiniu gydytoja laiko ir teiginį, kad įpratęs prie valymo žarnynas nustos pats dirbti ir aptings. „Atvirkščiai – žarnyno valymas – gera priemonė padidinti žarnų sienelių tonusą ir priversti jas dirbti, ypač jei žmogus ilgai gėrė laisvinamuosius vaistus. O priprasti prie procedūros organizmas tiesiog nespėja: juk ji ne kasdien atliekama“.

N. Zaks aiškina, kad natūralios medicinos centre, kur atliekama ši procedūra, žarnyno valymas dažnai taikomas  po konsultacijos su proktologu. „Jei yra dideli hemorojaus mazgai ar įtrūkimai, pirmiausia reikia pagydyti juos. Pats plovimas nepakenks, bet įvedant antgalį į įšangę, gali sustiprėti skausmas įšanges srityje. Kol ši problema nesutvarkoma, joks valymas nedaromas“.

Gydytoja pabrėžia, kad žarnyno valymas – jokia naujovė. „Dar tarybiniais laikais važiuodavau į sanatoriją Druskininkuose, kur ši procedūra buvo atliekama profilaktiniais tikslais. Ir dabar daugelyje sanatorijų ji populiari ir siūloma. Beje, kaip pasakoja Druskininkų sanatorijos darbuotojai, užsieniečiai,mėgstantys šį kurortą, nepradeda jokių grožio ar sveikatos procedūrų, net paprasčiausio masažo, kol neišvalytas žarnynas!“

Anot specialistės, ne tik jau esamos problemos atveda žmones į jos kabinetą. „Vis dažniau ateinama profilaktiškai, ypač jei šeimoje ar giminėje būta tiesosios žarnos vėžio atvejų. Visai neseniai 45 metų moteriai, neturinčiai jokių nusiskundimų , aptikau riestinės žarnos vėžį. I–a stadija – jį išoperuos net be pilvo pjūvio, ir moteris laimingai gyvens tiek, kiek Dievo skirta, pamiršusi, kad turėjo vėžį“.

Proktologė primena, kad ligos, kurios atveda pacientus į jos kabinetą, gali būti vadinamos gyvenimo būdo negaliomis. „Visi žino jų priežastis: stresai, nejudrus gyvenimo būdas, sėdimas darbas, netikusi mityba, per mažas kiekis vartojamų skysčių. Mažiausiai 2 litrai vandens, kurį rekomenduojama išgerti per dieną, ne dietologų prasimanymas, o tiesiog būtinas medicininis reikalavimas: tiek skysčių reikia, kad sėkmingai vyktų medžiagų apykaita . Apskritai visi žmonės gimsta turėdami hemorojaus mazgus – ir dažnai nuo gyvenimo būdo priklauso, suvešės jie ar ne. Paveldimumas irgi turi įtakos. N. Zaks primena, kad pirmiausia reikia išvalyti organizmą, o paskui sureguliuoti mitybą. „Tikra tiesa, kad peiliu ir šakute mes rausiame sau kapą. Arba, kaip aš griežtai sakau savo pacientams: jūsų skrandis – ne šiukšlių dėžė, į kurią galima mesti bet ką ir bet kaip. Nebus taip, kad išplovus žarnyną, bet kemšant kaip anksčiau, pasijusite geriau, būsite gražesni ir sveikesni. Žarnyno valymas – ne panacėja, bet efektyvi priemonė žarnyno funkcijai atstatyti. Ir tik pakeitus gyvenimo būdą, senus,neteisingus maitinimosi įpročius, galima pasiekti geru rezultatų. Bet tam reikia noro, valios ir supratimo.

Pavadinimas
Pavadinimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius