Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno mariose gaišta žuvys

„Antradienį buvau Kaune prie marių, Grabuciškėse, ir štai kokios žuvys (žr. nuotraukoje) pakrantėje plaukiojo. Giliau vandenyje taip pat matėsi keli negyvi ešeriukai“, – tokį laišką, iliustruotą nuotraukomis, 15min.lt atsiuntė skaitytojas Tomas.
Nugaišusi žuvis
Nugaišusi žuvis / 15min.lt skaitytojo Tomo nuotr.

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko Alvydo Glinskio teigimu, situacija nėra tokia grėsminga, kaip atrodė iš pirmo žvilgsnio.

„Kaišiadorių rajono inspektoriai šioje vietoje lankėsi antradienį ir nustatė, kad vandenyje yra žuvęs tik mailius (smulkios žuvytės, tik išsivysčiusios iš ikrų – aut. past.). Taip nutiko dėl Kruonio hidroelektrinės: dėl to Kauno mariose svyruoja vandens lygis. Ties Grabuciškėmis šiuo metu vanduo pasekęs, be to, žydi, todėl ir žūsta mailius. Tačiau kitai gyvajai gamtai, taip pat žuvims, didelio pavojaus nėra“, – sakė A.Glinskis.

Jis užtikrino, kad situacija šioje vietoje bus sekama: „Šiandien ten vėl važiuos inspektoriai. Jie tikrins, ar nėra pokyčių.“

Pasak Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko A.Glinskio, nemažėjant karščiams žinių apie dūstančias žuvis su nerimu laukia kasdien. Tačiau mažai tikėtina, kad tai nutiks Kauno mariose, kurias iš dalies gelbsti ta pati hidroelektrinė.

„Lietaus trūksta, oro temperatūra aukšta, o žydintys dumbliai sunaudoja labai daug deguonies, todėl vandenyje žuvims jo pradeda trūkti ir jos dūsta. Tai neturi nieko bendra su vandens kokybe. Todėl tikrai neverta nerimauti, kad Kauno marios, kur, kaip sakėte, yra nugaišusių žuvų, pavojingos žmonių sveikatai“, – sakė Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento atstovas. Jis priminė, kad šiuo metu  vienintelis vandens telkinys, kur Kauno rajone šiuo metu nerekomenduojama maudytis, – Dubysa.

Pasak A.Glinskio, Kauno mariose paprastai deguonies kiekis išlieka pakankamas, todėl žuvys dūsta retai. Ji maišo vandenį, todėl jame nesusidaro dumblių ir nežydi. O tai reiškia, kad vandenyje kitiems organizmams negali pristigti deguonies. Jei šiuo metu nuvažiuotumėte prie hidroelektrinės, pamatytumėte būrius žuvų – jos specialiai traukia į šią vietą, nes kitur jau ima trūkti deguonies“, – pasakojo gyvosios gamtos apsaugos specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius