Dabar populiaru
Publikuota: 2009 liepos 5d. 18:10

Istorinė puota be cepelinų ir kiaulienos (I dalis)

Kepsnys jūsų stalui
Photos.com nuotr. / Kepsnys jūsų stalui

Briediena iš Rietavo dvaro virtuvės

4 gabalai po 0,5 kg briedžio nugarinės, 500 g rūkytų ir sūdytų lašinių, 2 svogūnai, 0,5 citrinos, keli gvazdikėliai ir džiovintos kadagių uogos, 1 stiklinė raudonojo vyno.

Marinatui: vandens, acto, cukraus ir druskos pagal skonį, mairūnų, kalendros, kadagių uogų, šermukšnių, gudobelių uogų, gyvatžolės (sidabražolės) šaknelės.

Briedienos gabalus išmuškite ir prismaigstykite rūkytų bei sūdytų lašinių. Ruošinį užpilkite išvirtu ataušintu marinatu su prieskoniais. Mirkykite parą. Išėmę briedieną iš marinato ją truputį apkepinkite ant iešmo. Tada sudėkite į prikaistuvį, išklotą lašinių skiltelėmis bei svogūnų griežinėliais, įmeskite kelis citrinos gabalėlius, gvazdikėlių, kadagių uogų. Kaitinkite, kol briedienos gabalai paraus. Tada apšlakstykite juos raudonuoju vynu. Prie briedienos kepsnio tinka virtos pupos, šviežios bulvės, grikių košė bei vermutas.

„Šernas iš šieno kupetos“

4 kg šernienos, 2 saujos gero kvapnaus pievų šieno, 1 sauja džiovintų jonažolių, truputis mėtų, 1 viksvelė stumbražolės, 1 l tamsaus alaus.

Marinatui: vandens, acto, cukraus ir druskos pagal skonį.

Šernieną ne mažiau kaip dvi paras mirkykite marinate. Tada išimkite, suriškite į drobės gabalą, įdėkite į prikaistuvį ir užpilkite šaltu šulinio ar šaltinio vandeniu. Į prikaistuvį taip pat įdėkite šieno, jonažolių, mėtų, stumbražolės. Kai viskas užvirs, mėsą išimkite, sudėkite į troškintuvą ir užpilkite alumi. Troškinkite, kol šerniena suminkštės. Tuomet mėsą supjaustykite pailgais gabalais ir sudėkite į „kupetą“. Ją papuoškite žalumynais. Patiekite su prancūziško vyno padažu.

Zervynų stirniena

4 kg stirnos kumpio, 5 šaukštai kanapių ar sėmenų aliejaus, 4 šaukštai sviesto, 2 žiupsneliai maltų pipirų.

Marinatui: truputį praskiesto obuolių acto, 2 šaukštai stiprios naminukės („kurcinio ašarų“), laurų lapelių, kadagių, spanguolių uogų.

Stirnieną sudėkite į didelį molinį puodą ir užpilkite marinatu. Vėsioje patalpoje marinatu užpiltą stirnieną laikykite 2 paras, nuolat, kas 3-4 val., ją pavartydami. Tada marinatą nuvarvinkite, jokiu būdu nespausdami jo iš mėsos. Stirnieną aptepkite aliejumi, padėkite ant didelės skardos ir kepkite duonkepėje krosnyje apie 2 val. nuolat pavartydami. Iš grietinėlės ir kadagių uogų paruoškite padažą. Juo užpilkite iškepusią, gabalais supjaustytą ir į molinį juodpuodį sudėtą stirnieną. Dar truputį patroškinkite ir patiekite. Stirnieną siūloma patiekti su raugintais kopūstais, sūdytomis rudmėsėmis.

„Savaitė“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Tiesiogiai Aktualu

Patvirtintas „Brexit“ susitarimo projektas: lietuviai teisės gyventi JK nepraras

Aktualu

Tarp taikos ir naujo karo: kas šiomis dienomis vyksta Gazos Ruože?

Interviu Kultūra

Mokslininkas ir rašytojas Alanas Lightmanas: apie lėtesnio gyvenimo ilgesį ir naująją pasaulio tvarką

Annos istorija

Verslas

Iš emigracijos grįžusi lietuvė ir toliau renkasi mokėti mokesčius Didžiajai Britanijai

24sek

Po Antano Guogos pareiškimų – sirgalių gedulo vainikas prie „Ryto“ biuro durų

Aktualu

Linas Kojala apie patvirtintą „Brexit“ susitarimo projektą: tai – dar ne pabaiga

Aktualu

R.Dagys: protingumo kriterijai nesuveikė, Vaiko teisių apsaugos įstatymą teks keisti

N-18 Aktualu

Nuogas moteris internete atradęs senolis teisiamas kaip sunkus nusikaltėlis

Vardai

„Dydžio (r)evoliuciją“ laimėjo Vitalija Jonikytė: dirbti į fabriką Norvegijoje jurbarkiškė nebegrįš

Sportas

Belgišką sprigtą gavusio „Vyčio“ strategas L.Mistura: „Mūsų žaidėjai – ne prastesni“

Gyvenimas

Atsikratyti pilvo padės penki prieskoniai

Sportas

Lietuvoje neregėta salės futbolo fiesta prasidėjo „Vyčio“ kluptelėjimu

„Ginčas“: K.Maksvytis vertas treniruoti „Žalgirį“ ir „Rytą“?

Vardai

15 kilogramų priaugusi Natalija Bunkė: „Dabar toks etapas. Turbūt... per gerai gyvenu!“

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. K.Sarnicko-Kasteto „Turnė̃“ – ne apie „G&G“, bet apie „Alkūninį veleną“

24sek

„urBONUSas“: M.Kalnietis – apie rekordus Prancūzijoje, „Žalgirį“ ir linksmas istorijas

Gyvenimas

Nutirpusiu kūnu nėščioji priimamajame laukė kelias valandas: ką reiškia skubus siuntimas?

Gazas

Vilniuje pristatytas atnaujintas „Peugeot“ salonas: vakaro žvaigždė – naujasis 508

Aktualu

Ispanija skelbia karą alternatyviajai medicinai

Naujienos

Tiesiogiai Aktualu

Patvirtintas „Brexit“ susitarimo projektas: lietuviai teisės gyventi JK nepraras

Aktualu

Tarp taikos ir naujo karo: kas šiomis dienomis vyksta Gazos Ruože?

Interviu Kultūra

Mokslininkas ir rašytojas Alanas Lightmanas: apie lėtesnio gyvenimo ilgesį ir naująją pasaulio tvarką

Annos istorija

24sek

Po Antano Guogos pareiškimų – sirgalių gedulo vainikas prie „Ryto“ biuro durų

Aktualu

Linas Kojala apie patvirtintą „Brexit“ susitarimo projektą: tai – dar ne pabaiga

Aktualu

R.Dagys: protingumo kriterijai nesuveikė, Vaiko teisių apsaugos įstatymą teks keisti

Verslas

Iš emigracijos grįžusi lietuvė ir toliau renkasi mokėti mokesčius Didžiajai Britanijai

N-18 Aktualu

Nuogas moteris internete atradęs senolis teisiamas kaip sunkus nusikaltėlis

Vardai

„Dydžio (r)evoliuciją“ laimėjo Vitalija Jonikytė: dirbti į fabriką Norvegijoje jurbarkiškė nebegrįš

Sportas

Belgišką sprigtą gavusio „Vyčio“ strategas L.Mistura: „Mūsų žaidėjai – ne prastesni“

Gyvenimas

Atsikratyti pilvo padės penki prieskoniai

Sportas

Lietuvoje neregėta salės futbolo fiesta prasidėjo „Vyčio“ kluptelėjimu

„Ginčas“: K.Maksvytis vertas treniruoti „Žalgirį“ ir „Rytą“?

Vardai

15 kilogramų priaugusi Natalija Bunkė: „Dabar toks etapas. Turbūt... per gerai gyvenu!“

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. K.Sarnicko-Kasteto „Turnė̃“ – ne apie „G&G“, bet apie „Alkūninį veleną“

24sek

„urBONUSas“: M.Kalnietis – apie rekordus Prancūzijoje, „Žalgirį“ ir linksmas istorijas

Gyvenimas

Nutirpusiu kūnu nėščioji priimamajame laukė kelias valandas: ką reiškia skubus siuntimas?

Gazas

Vilniuje pristatytas atnaujintas „Peugeot“ salonas: vakaro žvaigždė – naujasis 508

Aktualu

Ispanija skelbia karą alternatyviajai medicinai

Vardai

Ypatingos

06:20
04:06

Gera keliauti kartu

Konferencija „Žiniasklaida rytoj“

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie 15min