Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 įpročiai gyvenimui be streso

Į bet kokias problemas reaguojame per emocingai, ir taip pažeidžiame bei kenkiame savo organizmui. Todėl labai svarbu užsigrūdinti fiziškai ir psichologiškai, kad gyvenimo audros mūsų nemėtytų.
Išmokite džiaugtis gyvenimu
Išmokite džiaugtis gyvenimu / D. Sharon Pruitt, Flickr.com

1. Išsimiegokite. Pagrindinis simptomas, kad nervinė sistema įsiaudrino, yra nemiga. Jei norite sveikų nervų, visų pirma, turite sutvarkyti miego režimą: gulti miegoti ir keltis tuo pačiu metu, o lovoje pramiegoti ne mažiau 7-8 valandų. Tiesa, tai sąlyginiai skaičiai, kadangi vieniems užtenka ir 6 valandų, o kitiems – ne mažiau 9. Nereikėtų eiti miegoti sočiai pavalgius, po aktyvaus darbo – nesvarbu, ar fizinio, ar protinio. Prieš miegą reikėtų atsipalaiduoti: šilta vonia su aromatais ar žolelių nuovirais, lengvas skaitinys. O štai kompiuterinius žaidimus reikėtų atidėti. Vietoj raminamųjų puikiai tiks valerijono, medetkų, pipirmėtės, dilgėlės žolelių arbatos.

2. Venkite triukšmo. Dauguma iš mūsų yra pripratę, kad televizorius namuose įjungtas kaip fonas. O juk informacija vis tiek mus pasiekia: mes nejučia klausomės, stebime vaizdus – visa tai yra krūvis nervinei sistemai. „Kalbančią dėžę“ junkite tik tam tikros laidos ar fimo peržiūrai. Namuose tegul skamba muzika. Atsipalaidavimui tinka gamtos garsai, klasikinė muzika.

3. Daugiau laiko praleiskite gryname ore. Mūsų smegenys, nors ir sveria ne daugiau nei 2% viso mūsų kūno masės, į save sugeria 18% gaunamo deguonies. O tai reiškia, kad ilgi pasivaikščiojimai parke arba miške gyvybiškai svarbūs mums visiems, ypač tiems, kurie dirba protinį darbą arba turi problemų namuose ir darbe. Nenorite pasivaikščioti vieni? Įsigykite keturkojį draugą.

4. Vartokite vaistinius augalus. Stiprinkite savo nervus įvairiais žolelių nuovirais. Čia pateiksime keletą arbatų receptų.

  • Medetkų nuoviras: 1 šaukštas žeidlapių, 1 stiklinė virinto vandens. Palikite valandai ir gerkite šiltą arbatą prieš miegą.
  • Sukatžolių nuoviras: 15 g žolės užpilti 1 stikline virinto vandens. Palikti 20 minučių. Gerti po 1 šaukštą 3-5 kartus per dieną.
  • Jonažolė: ji veikia kaip antidepresantas. Gydymas arbata užtrunka 4-6 savaites. 2 šaukštus žolės užplikyti šaltu vandeniu, uždengti ir virti vandens vonelėje 3 minutes. Palikti 30 minučių, nukošti ir geri po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną.
  • Gudobelės ir valerijono mišinys: sumaišyti šių žolių vaistines tinktūras lygiomis porcijomis. Gerti po 20 lašų, ištirpdytų pusėje stiklinės vandens prieš naktį.

5. Pakeiskite mitybą. Nervai taps stipresni, jei praturtinsite savo racioną B grupės vitaminais ir nikotino rūgštimi, kuri būtina neuronų darbo sutvarkymui. B grupės vitaminai padeda pašalinti susijaudinimą, nuovargį, gerina darbą, stiprina dėmesingumą, žmogus tampa atsparesnis stresui. Geriausias šaltinis – ankštinės kultūros, ypač soja. Nervams stiprinti reikia kalcio, kuris atsakingas už impulsų perdavimą nervinei sistemai. Kalcio trūkumas pasireiškia padidintu irzlumu. Kalcio galima gauti su pieno produktais, taip pat su žalumynais, migdolų riešutais. Dar vienas nervinei sistemai reikalingas elementas – jodas. Juo praturtintos uogos, kopūstai, grikiai, jūros žuvis, jūros kopūstai.

6. Pradėkite mankštintis. Kasdieniniai fiziniai pratimai ne tik vysto raumenis, stiprina raiščius, kaulų sistemą, bet ir disciplinuoja organizmą, o tai reiškia, kad žmogus tampa pasitikintis savimi ir ramesnis. Be to, dirbant raumenims išsiskiria laimės hormonai – endorfinai. Tai natūralus vaistas nuo streso, kuris veikia galvos smegenis, teigiamai veikia vegetacinę nervinę sistemą.

7. Žvelkite į gyvenimą filosofiškai. Išmokite viską vertinti objektyviai ir nepriimkite nesėkmių kaip savo gyvenimo dalies, nereikia pulti į kraštutinumus ir nusiminti dėl kiekvieno nepasisekimo. Norint turėti sveikus ir stiprius nervus, mąstykite pozityviai. Neigiamos emocijos neigiamai veikia ir mūsų nervinę sistemą, kai senka vidinės jėgos, o valia paraližuojama. Teigiamos emocijos veikia atvirkščiai. Atminkite: kad ir ką darytumėte – viskas tik į gerą.

8. Išmokite teisingai kvėpuoti. Teisingas kvėpavimas, kai kvėpuojate krūtine, nes dauguma iš mūsų kvėpuoja pilvu, tiksliau, diafragma. Kvėpuojant krūtine organizmas aprūpinamas didesniu deguonies kiekiu, atliekamas pilvo masažas, gerinamas virškinimas, tuo pačiu raminama nervinė sistema. Įsivaizduokite, kad jūsų pilvas – oro balionėlis: išmokite įkvėpdami jį pripūsti ir lėtai iškvėpdami išpūsti. Treniruotes geriausiai pradėti atsigulus.

9. Daugiau vandens procedūrų. Niekas taip nestiprina nervinės sistemos, kaip plaukimas, taip pat įvairūs apsitrynimai. Bet koks kontaktas su vandeniu ir grūdina, ir ramina, ir tonizuoja centrinę nervų sistemą. Vakare prieš miegą būtinai išsimaudykite po šiltu dušu arba pagulėkite vonioje. Apie kontrastinį dušą jau esate girdėję ne kartą: tai gera treniruotė visiems organizmo organams, taip pat sąnariams ir nervams.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius