Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Įpročiai, kurie atima iš jūsų jėgas ir sveikatą

Mūsų kasdieniniai įpročiai dažnai sąlygoja jėgų išsekimą. Energijos lieka vis mažiau ir mažiau. Tokių įpročių galima suskaičiuoti mažiausiai septynis.
Kas atima iš mūsų sveikatą?
Kas atima iš mūsų sveikatą? / The Italian voice, Flickr.com

1. Reguliari nemiga

Pagal statistiką, 1960 metais žmonės vidutiniškai miegodavo 8 valandas, dabar – maždaug 6,5. Mes miegame mažiau dėl gyvenimo tempo pagreitėjimo, priverčiančio mus atlikti kuo daugiau darbų ir reikalų. Tačiau padidėjo ir skaičius žmonių, kenčiančių nuo miego sutrikimų.

Dauguma miegą stengiasi kompensuoti per savaitgalius ir tuomet miega iki dienos vidurio. Naudos iš to tikrai nėra. Tačiau mokslininkai įrodė, kad sukauptos per kelias dienas nemigos, negalima kompensuoti per vieną kartą. Esmė ta, kad miego trūkumą organizmas gali kompensuoti kitą dieną. O štai gauta „kompensacija“ suteikia tik dirglumą, mieguistumą ir persivalgymą.

2. Pastovūs būdai sulieknėti dietų pagalba

Mėgėjus, laikytis dietos, galima sudėlioti į tris grupes. Vieni iš tikrųjų sugeba laikydamiesi dietos pasiekti gerų rezultatų ir atsikratyti antsvorio. Kitiems nieko nepavyksta – ir jie daugiau nebando riboti savo raciono. Tretieji be miego ir poilsio vis išbando naujas dietas arba pradeda vieną ir tą pačią iš pradžių.

Būtent ši grupė ir yra rizikinga. Jie jaučia kaltę ir nepasitenkinimą, kad nesugebėjo įvykdyti savo plano, todėl vėl imasi griežtos dietos, kenčia nuo alkio ir dažnai negauna visų gyvybiškai svarbių maisto medžiagų. Tad nenuostabu, kad vėl palūžta. Banalu, tačiau reikia vėl pasikartoti: dieta turi būti subalansuota, o bandymai lieknėti turi būti susieti su fiziniu krūviu.

3. Chroniški skausmai

Kai kurie žmonės jaučia chroniškus skausmus, o apsilankymą pas gydytoją vis atideda, teisindamiesi, kad šiandien jaučiasi geriau.

Tačiau tyrimai parodė, kad tarp pacientų, sergančių depresija, potrauminiu sindromu ir chronišku skausmu yra tam tikri panašumai. Tai taip vadinama reakcija, kai raumenyse jaučiamas silpnumas, sumažėja apetitas ir libido, sumažėja fizinis aktyvumas, pasireiškia neramus miegas ir dėmesio koncentracija. Toks žmogus jaučiasi pavargęs ir taip pablogėja gyvenimo kokybė.

4. Įprotis gerti kavą litrais

Puodelis kavos suteikia budrumo, tačiau litras kavos kasdien tą budrumą atima. Viskas labai paprasta: organizmas įpranta, o žvalumui išlaikyti reikia vis didesnės dozės, kurios galų gale ir negalima padidinti. Be to, kofeino turintys gėrimai sustiprina dehidrataciją. Tiems, kuriems sunku atsisakyti nuo įpročio gerti keletą kartų per dieną kavą, vanduo tikrai nepakenks. Dietologai rekomenduoja išgerti 8 stiklines vandens kasdien.

5. Reguliarus energetinių gėrimų vartojimas

„Energetikai“ neturėtų tapti pastoviu rytiniu gėrimu. Geriant šį gana stiprų stimuliatorių, žmogus gauna smūginę kofeino, taurino ir ženšenio dozę. Po tokios vidinių rezervų mobilizacijos, organizmui reikia atsistatymo ir poilsio. Labiausiai kenčia kepenys, nervinė ir širdies-kraujagyslių sistemos. O pastoviai geriant energetikus prie jų priprantama, vėliau jie nesuteikia norimo žvalumo.

6. Deguonies trūkumas

Deguonies trūkumas lėtina medžiagų apykaitą ir skatina nuovargio atsiradimą. Daugiau vaikščiokite. O jei negalite skirti sau šios „prabangos“, tuomet bent jau pasimėgaukite deguonies kokteiliais. Taip pat rekomenduojama išbandyti kvėpavimo pratimus, pakeisti kvėpavimo techniką. Dienos metu mes kvėpuojame paviršutiniškai ir negiliai. Skirkite keletą minučių kvėpavimui.

7. Judėjimo trūkumas

Pasyvus gyvenimo būdas visiškai netaupo jūsų jėgų: raumenys be krūvio netenka tonuso, todėl dingsta ir energija. Be to, fizinis aktyvumas mažina ne tik širdies ir kraujagyslių ligų riziką, bet ir atitolina depresijos riziką, taip pat turi įtakos ilgaamžiškumui.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius