Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kam mums reikalingas miegas?

Dar ne viskas iki galo išsiaiškinta apie miegą: kodėl net ir patys menkiausi vabzdžiai kurį laiką sustingsta ir jų miego būsena primena mirtį.
Miego fazės
Miego fazės / Sienna Mooney, Flickr.com

Yra spėliojimų, o dažnai – ir moksliškai patvirtinti faktai. Pagrindinis iš jų teigia, kad dėl miego trūkumo galima ir numirti.

Kas būtų, jei nemiegotum

Šiuolaikiniame pasaulyje nusikaltimu pripažįstama, jei žmogui per prievarta neleidžiama užmigti. Todėl drąsiai galite kreiptis į atitinkamas instancijas, jei jums pastoviai kažkas trukdo miegoti.

Su žmonėmis niekas nevykdo eksperimentų, tačiau tyrimai su gyvūnais įrodė: jei gyvūnui neleidžiama miegoti, jis numiršta. Ir visiškai nesvarbi gyvūno rūšis – tarakonas ar šuo. Įdomu tai, kad skrodimo metu visi audiniai ir organai yra visiškai sveiki.

Tiesa, tyrimai su žmonėmis taip pat buvo atliekami su tikslu nustatyti, kaip žmogus jaučiasi nemiegojęs 4-5 paras. Rezultatai buvo lengvai nuspėjami – žmogus jautėsi labai blogai. Penktą dieną sutrinka koordinacija, beveik nebeišlaikomas dėmesys, prasideda haliucinacijos. Tęsti eksperimentą visi savanoriai atsisakė.

Kaip mes miegame

Kai žmogus pradėjo naudoti elektroencefalografiją, apie miegą sužinota ir daugiau dalykų. Intervale nuo „labanaktis“ iki „labas rytas“ įvyksta labai daug įdomių dalykų.

Paaiškėjo, kad naktį mes miegame įvairiai. Mokslininkai nustatė dviejų tipų miegą: lėtąjį, kuris trunka apie 75 proc. viso mūsų miego, ir greitąjį, kuris yra palydimas greito akių judėjimo. Pastarosios fazės metu atsijungia beveik visi žmogaus raumenys – išskyrus keletą smulkių, tame tarpe ir akies obuolių.

Todėl greitojo miego metu juda akys, tačiau kūnas yra visiškai nejudantis, o smegenų aktyvumas tuo metu būna didžiausias. Būtent šios fazės metu žmogus sapnuoja, o kai jos nebelieka, žmogus gali numirti.

Kiek reikia miego?

Manoma, kad normaliam organizmo funkcionavimui reikia mažiausiai 6-8 valandų miego per parą. Normalu, jei miegate 8-10 valandų. Vaikams miegoti reikia daugiau.

Yra keletą tradicinių patarimų, kaip sveikai miegoti. Šis patarimai yra banalūs, tačiau veikia teigiamai: išvėdinkite prieš miegą kambarį, nevalgykite bent porą valandų prieš miegą, išsirinkite patogų čiužinį ir pagalvę, mažiau sėdėkite prie kompiuterio ar televizoriaus.

Beje, posakis „rytas už vakarą protingesnis“ yra iš tikrųjų teisingas. Atlikta nemažai tyrimų įrodančių šią tiesą. Lėtojo miego fazė yra atsakinga už svarbių žinių, gautų per dieną, įsisavinimą. Todėl nespręskite svarbių reikalų vakare. Išsimiegokite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius